«Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη “υπακοή”», είχε δηλώσει το 2014 η Vivienne Westwood, η οποία πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών. Πράγματι, η φράση αυτή ίσως είναι εκείνη που συνοψίζει καλύτερα το έργο, την απήχη, αλλα και την κληρονομία της Βρετανής σχεδιάστριας στη διάρκεια της πεντηκονταετούς καριέρας της. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1971, όταν άνοιξε ένα μικρό κατάστημα στο Λονδίνο, το μυθικό SEX, μαζί με τον τότε σύντροφό της και μάνατζερ καλλιτεχνών, Malcolm McLaren. Ο χώρος αυτός έγινε το στυλιστικό επίκεντρο της έκρηξης της πανκ σκηνής. Η Westwwod έντυνε πολλά συγκροτήματα, ανάμεσα σε αυτά και τους Sex Pistols -το εμβληματικο T-shirt με το σχέδιο “God Save The Queen” με το πρόσωπο της Βασίλισσας Ελισάβετ γεννήθηκε μέσα από τη φαντασία και τις πανκ καταβολές της Westwood. Ουσιαστικά διαμόρφωσε και εδραίωσε όλη την αισθητική και εικονογραφία της πανκ σκηνής.
Το πρώτο της fashion show πραγματοποίηθηκε το 1981 και είχε τίλτο “Pirates”. Έκτοτε μέσα από τις δουλείες της, έδινε πάντα ενέργεια στη βιομηχανία της μόδας, διεύρυνοντας τα όριά της καθώς τα σχέδια και οι δημιουργίες της απηχούσαν μια προοδευτική και αντιξουσιαστική πολιτική ματιά στα πράγματα.
Η Westwood δεν δίστασε να ντυθεί Thatcher προκειμένου να ποζάρει για το εξώφυλλο περιοδικού Tatler το 1989, ενώ πριν λίγα χρόνια, το 2015, έφτασε έξω από την πρωθυπουργική οικία με ένα λευκό τανκ για να διαμαρτυρηθεί στον τότε Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, για τις εξωρύξεις πετρελαίου.
Ο διεθνής Τύπος την αποχαιρτά με πληθώρα χαρακτηρισμών, όπως “αντισυμβατική”, “αμφιλεγόμενη”, “προκλητική”, “αντιεξουσιάστρια”, “πανκ” -όλοι τους απόλυτα ακριβείς. Αν μπορούμε να προσθέσουμε και εμείς έναν, θα ήταν “προβοκοτόρισσα”.
Και βρήκαμε 11 φωτογραφίες που το αποδεικνύουν:
Με τον Malcolm McLaren έξω από το Δικαστήριο. Στα 70s το ζευγάρι απασχαλούσε συχνά τις Αρχές με τη συμπεριφορά του.
Τo μοντέλο Pamela Rooke και ο φωτογράφος Simon Barker φορούν το πιο γνωστό ίσως σχέδιο της Westwood.
Στιγμιότυπο από το πρώτο fashion show της Westwood με τον τίτλο “Pirates”
Πριν κατακλύσουν το Instagram, οι πετσέτες είχαν βρεθεί στα shows της Westwood.
Το 1991 συμμτείχε στην έκθεση “The World according to it’s Creators” του Μουσείου Ενδυμάτων και Μόδας στο Παρίσι. Αυτη είναι η κατά Westwood εκδοχή του κόσμου.
Η Carla Bruni σε show της Westwood στο Παρίσι το 1994. H ματιά της Βρετανής σχδιάστριας πάνω στη γυναικεία χειραφέτηση και σεξουαλικότητα πάντα ξεχώριζε.
H Sarah Stockbridge με κορμάκι της Vivienne Westwood.
H Sara Stockbridge σε show της Westwood το 1993.
H Kirsten Menamy σε show της Westwod το 1995.
Το 1992 είχε ποζάρει ως ζωντανός πίνακας για την καμπάνια της συνεργασίας της με τα ρολόγια Swatch.
Στο κλείσιμο τοu show της το 2017.