Ακόμα και η ίδια η οργή που προκαλείται από την -αθώα για πολλούς και πολλές- ερώτηση «πότε θα κάνεις ένα παιδί;» έχει αρχίσει να ξεθυμαίνει μπροστά στις άπειρες φορές που έχει γίνει αυτή η ερώτηση και η συνεπακόλουθη συζήτηση για το γιατί δεν θα έπρεπε να γίνεται. Είναι αυτονόητη η αδιακρισία που ούτε καν κάνει τον κόπο να κρυφτεί πίσω από αυτή την ερώτηση, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι λόγοι για τους οποίους θα ήταν προτιμότερο να δαγκώνει κανείς τη γλώσσα του κάθε φορά που του γεννιέται η απορία γιατί μια γυναίκα δεν έχει γίνει ακόμα μαμά.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allure Magazine (@allure)

Ίσως όλα τα τραύματα που μπορεί να βαθαίνει αυτή η ερώτηση να είναι δεύτερες και τρίτες σκέψεις για κάποιους. Η πίεση. Η προσπάθειες. Η υπογονιμότητα. Οι εξωσωματικές. Το ρολόι που τρέχει. Παρόλα αυτά, δεν παύει να αποτελεί ένα έντονο χτύπημα στο πρόσωπο το άκουσμα αυτής της ερώτησης. Αυτό ακριβώς το βίαιο χαστούκι, σπάει σε δεκαράκια η Τζένιφερ Άνιστον σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή της στο Allure. Κάτω από τη βολική ομπρέλα του τίτλου «Δεν έχω πλέον κάτι να κρύψω» η ηθοποιός αποκάλυψε πως το θέμα «παιδιά» ήταν και ο λόγος που χώρισε. «Ο λόγος που με άφησε ο άντρας μου, ο λόγος που χωρίσαμε και τελειώσαμε τον γάμο μας, ήταν γιατί δεν του έδινα ένα παιδί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για την υπογονιμότητα, Άνιστον αποκάλυψε πως αποτέλεσε έναν πολύ δύσκολο δρόμο για εκείνη. Αυτός ο δύσκολος δρόμος πολλές φορές κρύβεται δίπλα μας, στο δίπλα διαμέρισμα, στο χαμόγελο γυναικών που πολλές φορές καλούνται να απολογούνται ξανά και ξανά, σε αδιάκριτους, για τους λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες. «Προσπαθούσα να μείνω έγκυος. Ήταν ένας δύσκολος δρόμος για μένα ο δρόμος να κάνω μωρό», ανέφερε η Άνιστον. Χρόνια και χρόνια ολόκληρα. Ήταν πραγματικά δύσκολο».

«Είχα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, έπινα κινέζικα τσάγια, έκανα ό,τι μπορείς να φανταστείς. Έκανα τα πάντα. Θα έδινα τα πάντα για να μου είχε πει κάποιος “κατάψυξε τα ωάριά σου. Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου”. Απλώς τότε δεν το σκέφτεσαι», είπε. Μη θέλοντας να αναλύσει το ζήτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ηθοποιός προφανώς μοιράστηκε τις σκέψεις που κάνει τώρα πλέον. «Είμαι εδώ σήμερα. Το πλοίο έχει σαλπάρει», τόνισε, προσθέτοντας: «Πραγματικά νιώθω μια μικρή ανακούφιση τώρα γιατί δεν υπάρχει άλλο, “Μπορώ;”. Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι άλλο αυτό».

Παιδί ή καριέρα; Είναι απαραίτητο αυτό το ψευδοδίλημμα;

Πρόκειται για ένα δίλημμα το οποίο μέσα στην έλλειψη ουσίας του, στέκεται σαν βάρος στους γυναικείους ώμους. Για την Άνιστον πήρε τη μορφή ολόκληρης περσόνας, όταν τα μίντια την παρουσίαζαν ως φιλόδοξη καριερίστα, που δεν ήθελε να κάνει παιδιά. Τη στιγμή που εκείνη προσπαθούσε με κάθε τρόπο. «Ήταν ένα απόλυτο ψέμα», είπε, για το «αφήγημα ότι ήμουν απλώς εγωίστρια, ότι με ένοιαζε η καριέρα μου. Και προς Θεού, (ότι ήθελα να είμαι) μια επιτυχημένη γυναίκα, χωρίς παιδί».

Το 2016, σε άρθρο που είχε γράψει η ίδια για τη Huffungton Post, διευθετώντας κάποιες φήμες που την ήθελαν έγκυο, έγραφε: «Έτσι, για την ιστορία, δεν είμαι έγκυος. Αυτό που έχω κάνει είναι ότι έχω βαρεθεί. Έχω βαρεθεί να είμαι μέρος αυτής της αφήγησης. Ναι, μπορεί να γίνω μητέρα κάποια μέρα και, αφού τα λέω όλα, αν το κάνω ποτέ, θα είμαι η πρώτη που θα το πω αλλά δεν επιδιώκω τη μητρότητα μόνο και μόνο επειδή νιώθω ημιτελής κατά κάποιο τρόπο».

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allure Magazine (@allure)

Το αφήγημα περί «ολοκλήρωσης» μάλλον θα το αποδομήσει σε επόμενη συνέντευξη. Ελπίζουμε δηλαδή.