Γενναία Ιρανή ηθοποιός πέταξε τη χιτζάμπ και δέχεται απειλές για τη ζωή της

Η ηθοποιός του Netflix, Ελναάζ Νορουζί, έβγαλε τη χιτζάμπ της και στάθηκε τόπλες μπροστά στην κάμερα σε μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν.

Γενναία Ιρανή ηθοποιός πέταξε τη χιτζάμπ και δέχεται απειλές για τη ζωή της

Η ηθοποιός του Netflix, Ελναάζ Νορουζί, έβγαλε τη χιτζάμπ της και στάθηκε τόπλες μπροστά στην κάμερα σε μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν.


Η γεννημένη στο Ιράν ηθοποιός μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram, υποστηρίζοντας τη μαζική διαμαρτυρία των γυναικών κατά της αστυνομίας ηθικής του Ιράν. Η ηθοποιός πόζαρε ημίγυμνη για να προωθήσει την "ελευθερία της επιλογής". Και όπως ήταν αναμενόμενο, αφαίρεσε την ανάρτησή της μετά από χιλιάδες απειλές που έλαβε.Η Νορουζί είπε στους δύο εκατομμύρια ακόλουθούς της στο Instagram: "Δεν προωθώ το γυμνό, προάγω την ελευθερία της επιλογής". 

"Κάθε Γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή της, πρέπει να έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι επιθυμεί και όταν ή όπου θέλει να το φοράει. Κανένας άντρας ούτε καμία άλλη γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά. Ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις και πρέπει να γίνεται σεβαστός. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη να αποφασίζεις… Κάθε Γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη να αποφασίζει για το σώμα της! Δεν προωθώ το γυμνό, προωθώ την ελευθερία της επιλογής!". Έγραψε στο κείμενο της ανάρτησης που πλέον έχει αφαιρεθεί.

Σε προηγούμενη ανάρτησή της η ηθοποιός είχε μιλήσει για ένα περιστατικό που βίωσε η ίδια όταν ήρθε αντιμέτωπη με την αστυνομία της ηθικής. «Αυτό που συνέβη στη Μάχσα Αμινί θα μπορούσε να είχε συμβεί και σε εμένα. Πριν από μερικά χρόνια ήμουν στο Ιράν και ήταν η τελευταία μου μέρα στην Τεχεράνη. Ήμουν στο δρόμο με την ξαδέρφη μου όταν ξαφνικά μια γυναίκα στάθηκε μπροστά μου και με ρώτησε «τι είναι αυτό;». Πραγματικά δεν ήξερα τι εννοούσε και επανέλαβε «τι είναι αυτό;». Στη συνέχεια, με πήρε η αστυνομία ηθικής, Gasht-e Ershad, επειδή το παντελόνι μου  δεν ήταν αρκετά φαρδύ. Ήταν σφιχτά, οπότε μπορούσες να δεις τον αστράγαλό μου. Με πήγαν με ένα φορτηγό στο «κέντρο επανεκπαίδευσης», όπου πήραν και τη Μαχσά, μέχρι που ήρθε κάποιος και με πήρε με τα κατάλληλα ρούχα. Όταν έφτασα εκεί, πήραν το διαβατήριό μου και πήραν το τηλέφωνό μου.


Το περιβόητο «Gasht-e-Ershad» που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Περιπολίες καθοδήγησης» και είναι ευρύτερα γνωστό ως Αστυνομία Ηθών, είναι ένα τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων του Ιράν, που έχει επωμιστεί τον ενδυματολογικό έλεγχο για την εφαρμογή του νόμου της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα