Όλες, μα όλες οι εργαζόμενες γυναίκες στη ζωή τους έχουν συναντήσει τον μισογύνη συνάδελφο ή διευθυντή κι έχουν βιώσει μισογυνισμό στην εργασία τους. Ακόμα κι αυτές που το αρνούνται. Οι γυναίκες εργαζόμενες υπο-αμείβονται, αντιμετωπίζουν καθημερινά στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο τους και πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Κέιτι Τούκι, μια 30χρονη γυναίκα που ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα και την χρηματοοικονομική τεχνολογία πόσταρε ένα βίντεο στο TikTok που έγινε viral γιατί μοιράστηκε τις συμβουλές της, μέσα από προσωπικές εμπειρίες, για να κερδίζουν οι γυναίκες το σεβασμό στην εργασία τους.

Θεωρεί σημαντική μια δυνατή χειραψία και αποφεύγει να δείξει δισταγμό στον προφορικό της λόγο. Δεν είναι φλύαρη γιατί ξέρει ότι την πληρώνουν για την άποψη της και την έρευνα της. Αν ακούγεται αβέβαιη μια γυναίκα στην αίθουσα συσκέψεων δεν θα την πάρει κανείς σοβαρά, υποστηρίζει. Δεν χαμογελά στις συσκέψεις. Και σηκώνει την καρέκλα της για να έχει οπτική επαφή με όλους που κάθονται γύρω από το τραπέζι συσκέψεων γιατί είναι μια κοντή γυναίκα. Δεν αντιδρά όταν ένας άνδρας δείχνει έκπληξη ή θαυμασμό με τα λεγόμενά της. Ακόμη κι αν της κάνει κοπλιμέντο για τη δουλειά της. Υιοθετεί μια λιγότερο θηλυκή γλώσσα του σώματος. Κάθεται πιο χαλαρά με ανοιχτά τα πόδια της και όχι σταυροπόδι για να υιοθετήσει την στάση σώματος ανδρών που δείχνουν έτσι ασέβεια και υπεροψία. Παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να την ακολουθούν οι υπόλοιποι. Αν κάποιος την αποκαλέσει κάπως υποτιμητικά του λέει ότι δεν αξίζει να σπαταλήσει τον χρόνο της με κάποιον που δεν καταλαβαίνει τη φύση της δουλειάς. Δεν δέχεται απολογίες. Δεν χαμογελά όταν κάποιος της ζητά συγγνώμη επειδή την αποκάλεσε “γλυκιάμου”. Δεν κάνει σκηνές όταν κάποιος της λέει ότι δεν θέλει να δουλέψει μαζί της επειδή δεν την συμπαθεί. Συμβουλεύει τις γυναίκες να μην φοβούνται να τους κάνουν να νιώσουν άβολα γιατί εκείνοι δεν έχουν την ίδια νοοτροπία.

Και είναι όλες αυτές οι συμβουλές μια υπεραπλούστευση για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη ανισότητα στον εργασιακό χώρο. Δεν υιοθετείς όλες τις λανθασμένες ανδρικές συμπεριφορές (δεν συμπεριφέρονται όλοι οι άνδρες στον εργασιακό χώρο λες και είναι πρωτεύοντα θηλαστικά) αν είσαι γυναίκα γιατί έτσι κανονικοποιείς την τοξική αρρενωπότητα. Και οι επιπτώσεις κάθε διαγωνισμού αρρενωπότητας είναι πάντα επιβλαβείς για όλους. Γιάτι όλες οι συμβουλές της συγκεκριμένης γυναίκας έχουν ως κοινό παρονομαστή την επιθετικότητα. Που λανθασμένα θεωρείται ένδειξη ηγεσίας. Κανείς δεν είναι νικητής σε αυτό το πλαίσιο των μικροεπιθετικών συμπεριφορών. Γιατί πάλι εστιάζει στο προσωπικό κέρδος και όχι στο ομαδικό με καταχραστικές συμπεριφορές που θέλουν να ελέγχουν και όχι να σέβονται.

@kaytuc Y’all wouldn’t believe the stories I could tell that have forced me to learn this stuff ???? #etiquette #howto #womeninbusiness #professional #fyp #fypシ #seriouslythough ♬ original sound – katie