Η Nang Mwe San, μοντέλο και πρώην γιατρός, καταδικάστηκε για «βλάβη του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας» σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της Μιανμάρ. Η Nang Mwe San κρίθηκε ένοχη για διανομή γυμνών φωτογραφιών και βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έναντι αμοιβής (OnlyFans), σύμφωνα με το Άρθρο 33 (A) του νόμου περί ηλεκτρονικών συναλλαγών της χώρας, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Είχε επίσης λάβει μέρος στο παρελθόν σε διαδηλώσεις κατά του στρατού, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 2021 με πραξικόπημα.

https://t.co/4gCsuvt9Ba

Το μοντέλο ζει στην πόλη North Dagon της Yangon – μια περιοχή όπου ισχύει στρατιωτικός νόμος. Σε τέτοιες περιοχές – και σύμφωνα με τους νόμους για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανανεώθηκαν από την κυβέρνηση της Χούντας της Μιανμάρ νωρίτερα αυτό το έτος – όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα δικάζονται σε στρατιωτικό δικαστήριο όπου τους στερούνται δικαιώματα όπως η πρόσβαση σε δικηγόρο.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nang Mwe San (@nangmwesan)

Δικάστηκε στο δικαστήριο της φυλακής Insein – διαβόητη φυλακή της πρωτεύουσας και η μεγαλύτερη στη Μιανμάρ – όπου έχουν σταλεί πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους. Η μητέρα της είπε στη Βιρμανική Υπηρεσία του BBC ότι μπόρεσε να επικοινωνήσει με την κόρη της τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν γνώριζε για την καταδίκη μέχρι που το επιβεβαίωσαν τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nang Mwe San (@nangmwesan)

Η Nang Mwe San έγινε η πρώτη διαδικτυακή δημιουργός στη Μιανμάρ που φυλακίζεται για τη δραστηριότητά της στη συνδρομητική πλατφόρμα ενηλίκων και, σύμφωνα με το Vice, πιθανώς η πρώτη στον κόσμο. Η καταδίκη της είναι μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών που είναι στοχευμένη και σκόπιμη. Το στρατιωτικό πραξικόπημα της Μιανμάρ επέτρεψε στη χούντα να ποινικοποιήσει περαιτέρω τα σώματα των γυναικών κάτω από το πέπλο του θρησκευτικού συντηρητισμού. Η ιατρική άδεια της Nang Mwe San ανακλήθηκε το 2019, αφού οι φωτογραφίες της στο Facebook θεωρήθηκαν «δεν συνάδουν με τον πολιτισμό της Μιανμάρ».

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thaw Nandar Aung (@hann_may)

Η Thaw Nandar Aung, μια εστεμμένη καλλιστείων της Μιανμάρ, αναγκάστηκε πρόσφατα να ζητήσει άσυλο στον Καναδά αφού είπε σε διαγωνισμό της Μπανγκόκ ότι «κάθε πολίτης του κόσμου θέλει την ευημερία της χώρας του και το ειρηνικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, οι εμπλεκόμενοι ηγέτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δύναμη και τον εγωισμό τους».