Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό γιατί ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι άνδρες πιστεύουν ότι οι φεμινίστριες μισούν τους άνδρες (το βλέπουμε στα σχόλια που γράφετε). Σεξισμός είναι κάθε πράξη, χειρονομία, απεικόνιση, έκφραση ή συμπεριφορά η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων είναι κατώτεροι εξαιτίας του φύλου τους. Στη Γαλλία, από το 2016 μέχρι το 2017, το 89% των θυμάτων που δέχθηκαν σεξιστικές ενέργειες ήταν γυναίκες ενώ το 91% των ατόμων που προέβησαν σε αυτού του είδους τις πράξεις ήταν άνδρες. Παρά το γεγονός ότι το 67% των γυναικών εργάζεται με έμμισθη απασχόληση, ΟΙ γυναίκες εξακολουθούν να ασχολούνται κατά μεγάλο μέρος με τις οικιακές εργασίες.

Οι άνδρες και τα αγόρια μπορούν επίσης να είναι θύματα σεξισμού, ειδικά όταν προκαλούνται να αποδείξουν ποιος και πως πρέπει να είναι ο «πραγματικός άνδρας». Η επιβλαβής επιρροή του σεξισμού μπορεί να είναι χειρότερη για κάποιες γυναίκες και κάποιους άνδρες λόγω της εθνότητάς τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους, της κοινωνικής τους καταγωγής, της θρησκείας, της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή και άλλων παραγόντων.

Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανδρών που από άγνοια κάνει σεξιστικά σχόλια στο χώρο εργασίας. Ο «καλοπροαίρετος σεξισμός» δεν είναι ούτε θετικός ούτε αστείος: συμβάλλει στη διατήρηση σχέσεων κυριαρχίας και ανισοτήτων ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες. 0ι προσεγγίσεις οι οποίες φαίνεται να προστατεύουν τις γυναίκες στην εργασία, αντανακλούν μια πολύ πατερναλιστική αντίληψη.

Οι άνθρωποι που διαιωνίζουν τον σεξισμό θέλουν να διατηρήσουν την κυριαρχία των ανδρών έναντι των γυναικών και των ατόμων άλλων περιθωριοποιημένων φύλων. Συνήθως αντιτίθενται στην ισότητα των φύλων και μπορεί επίσης να αντιτίθενται στα δικαιώματα LGBTQIA+, θεωρώντας αυτά τα πράγματα ως απειλή για τους άνδρες και τα συστήματα που τους ωφελούν. Σε σύγκριση με τον εχθρικό σεξισμό, ο καλοπροαίρετος σεξισμός μπορεί να είναι λιγότερο προφανής. Είναι μια πιο κοινωνικά αποδεκτή μορφή και είναι πολύ πιο πιθανό να υποστηριχθεί από άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, παρά το όνομά του, αυτός ο τύπος σεξισμού δεν είναι πραγματικά καλοπροαίρετος. Γιατί; Βασίζουν την αξία μιας γυναίκας στον ρόλο της ως μητέρας, συζύγου ή φίλης, εστιάζουν την προσοχή και τον έπαινο στην εμφάνιση κάποιου και όχι στα άλλα χαρακτηριστικά του και υποστηρίζουν πολιτικές που δυσκολεύουν τις γυναίκες να εργαστούν, να έχουν ανεξαρτησία ή να αποκλίνουν από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Κι υπάρχει και ο θεσμικός. Ο χειρότερος.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει δημιουργήσει ένα κουίζ που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να μάθουμε την αλήθεια. Ή αυτό που ξέρουμε ήδη. Πατήστε εδώ.