Υπάρχει ελάχιστη αναπαράσταση της μητρότητας στη σύγχρονη κουλτούρα, συχνά κατασκευασμένη από άνδρες ή παρουσιάζεται με τρόπους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μια φωτογράφος από την Ουγγαρία είναι αποφασισμένη να επανορθώσει για την αποσιώπηση της παγκόσμιας αλλά παράξενα υποεκπροσωπούμενης εμπειρίας. 

Πόσο ακατάστατη και ωμή, πόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη ήταν πραγματικά η μητρότητα σε σύγκριση με τις εικόνες που είχατε στο μυαλό σας από ταινίες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής από άντρες; 

Και κάπως έτσι η Gáldi Vinkó δημιούργησε το πρότζεκτ “Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back” (Συγγνώμη που γέννησα εξαφανίστηκα αλλά τώρα επέστρεψα).

Διαμορφωμένο όχι μόνο από το θέμα του αλλά και από την υποχρέωση της φωτογράφου ως καλλιτέχνη, το βιβλίο θέτει ερωτήματα για μια ζωή που έμεινε πίσω. 

Στόχος είναι να δείξει όσο πιο αληθινά γίνεται, τις αναταράξεις που επιφέρει η γέννηση ενός μωρού, ιδιαίτερα στη ζωή της μητέρας. Ο πόνος που βιώνεται κατά τον τοκετό είναι μόνο το προοίμιο του τι περιμένει μια οικογένεια και ιδιαίτερα μια μαμά.

Τρυφερή και ωμή ταυτόχρονα, η οπτική αφήγηση της Andi Galdi Vinko εμφανίζει τις αντιφάσεις της μητρότητας και δείχνει τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νέες μαμάδες, συχνά μόνες τους λόγω της αποδυνάμωσης των οικογενειακών σχέσεων. 

Όταν απέκτησε το δεύτερο παιδί της το 2020, η Gáldi Vinkó δεν ήταν πλέον τόσο μόνη και, κατά συνέπεια, η σειρά φωτογραφιών είναι ένας συνδυασμός αυτοπροσωπογραφιών και φωτογραφιών των φίλων της στην Ουγγαρία.

«Υπάρχουν πολλές ραγισμένες θηλές, δέρμα, κοιλιές, πράγματα που δεν θέλετε να δείξετε, οπότε φρόντισα πραγματικά να μην αφορά ένα άτομο. Αν υπάρχει πρόσωπο, είναι δικό μου» λέει στο βιβλίο της.

Ο τίτλος του έργου, ο οποίος πήρε το όνομά του από ένα email που έστειλε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον τοκετό, μιλά για τον μισογυνισμό που γνώριζε η Gáldi Vinkó σε όλη της τη ζωή. «Πάντα ζητούσα συγγνώμη που ήμουν κορίτσι.Τώρα είμαι μητέρα δύο παιδιών που δουλεύω με δανεικό χρόνο, ελπίζοντας ότι τα χρόνια που έχασα τη μητρότητα μπορούν να γραφτούν στο βιογραφικό μου χωρίς ενοχές ή ντροπή», αναφέρει.