Τον Μάη του 2023 η Disney θα δώσει τον κεντρικό ρόλο σε ένα παραμύθι υπερπαραγωγή σε μια μαύρη ηθοποιό, την 22χρονη Χάιλι Μπέιλι. Το τρέιλερ της επερχόμενης ταινίας “The Little Mermaid” έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις στο πάντα τοξικό σύμπαν του Twitter σχετικά με την επιλογή μιας μαύρης ηθοποιού για τον ρόλο της Άριελ.

https://t.co/jKKdHkOvDe

Μικρή αλλά απαραίτητη παρένθεση: Μπορεί η ταινία να είναι ενδυναμωτική για τα μαύρα μικρά κορίτσια που θα δουν στο πρόσωπό της Άριελ κάποια που τους μοιάζει, αλλά η ταινία -όπως την γνωρίζουμε- δεν προάγει ένα υγιές πρότυπο γυναίκας. Η ‘Αριελ είναι πρόθυμη να παρατήσει όλη της την ζωή, να εγκαταλείψει τον κόσμο της και το σώμα της για έναν άντρα, τον πρίγκιπα Έρικ. Κι έπρεπε να βασιστεί στην εμφάνισή της για να το πετύχει. Αφήνει πίσω την ταυτότητά της, την οικογένεια, το σπίτι και τους φίλους της. Αλλά, κέρδισε έναν άντρα. Μια παραμορφωτική σεξιστική ερμηνεία του γυναικείου ρόλου θα έλεγε κανείς. Κι ας υποστηρίζει η Disney ότι η γοργόνα της είναι μια επαναστάτρια που θέλει να ξεφύγει από την περιορισμένη της ζωή και να ζήσει με τους ανθρώπους. Δεν φημίζεται η Αμερική για την αγάπη της στις γυναίκες το τελευταίο διάστημα άλλωστε.

Ας επιστρέψουμε στην νοσηρή πραγματικότητα των σχολίων “δεν είμαι ρατσιστής αλλά αυτό το ριμέικ καταστρέφει την εμβληματική γοργόνα με τα κόκκινα μαλλιά” και του γεμάτο παθολογίες #NotMyAriel. Η απάντηση της Disney είναι γνωστή, οι κακοί δεν κερδίζουν στα παραμύθια. Η δεύτερη μαύρη πριγκίπισσα της Disney θα δώσει σε εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες γυναίκες την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Κι έτσι η Disney κάνει τικ στο κουτάκι της συμπερίληψης κι ανοίγει την πόρτα της για τις μαύρες ηθοποιούς.

Αυτό το κάστινγκ είναι και η ηχηρή απάντηση της Disney στις κριτικές για Same Face Syndrome, που πίστωνε στο στούντιο ότι οι γυναικείοι ρόλοι είχαν το ίδιο πρόσωπο. Στρόγγυλα τεράστια μάτια, στρόγγυλο πρόσωπο και μικροσκοπικές μύτες λευκών γυναικών. Η Μπέιλι θρυμματίζει αυτό το καλούπι.

https://t.co/qmAz381qr7

Και το κοινό της ταινίας ξεκάθαρα την λάτρεψε κι αυτό φαίνεται από τις αναρτήσεις γονιών που έδειξαν στα παιδιά τους το τρέιλερ της Μικρής Γοργόνας. Οι αντιδράσεις των μικρών κοριτσιών που χαμογελάνε περήφανα στη θέα της Άριελ είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο διαδίκτυο σήμερα.

@thedfwdad Never thought a movie trailer could make me cry but then I saw @halle and knew how it would make my kids feel. Thanks @disney for making my kids feel seen. Can’t wait to be at Disney World in 12 days! #disney #interacialadoption #representationmatters #littlemermaid #thelittlemermaidtrailer #partofyourworld #blackgirlmagic #girldad #d23 #disneyadult ♬ The Little Mermaid (Marimba Remix) – Harry Goes Boom!