Μονάρχης από την ηλικία των 25, έχει δει 15 Πρωθυπουργούς κατά τη βασιλεία της και συναντήθηκε με 13 Προέδρους των ΗΠΑ. Υπήρξε 70 χρόνια στο θρόνο. Όλη της η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία της βασιλικής οικογενείας (The Firm) και του Έθνους. Μετά τον προώρο θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, και την παραίτηση του θείου της, ανέβηκε στο θρόνο το Φεβρουάριο του 1952. Επίσημα στέφθηκε τον Ιούνιο του 1953. Και για πρώτη φορά ένα τέτοιο γεγονός μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

 
Η Βασίλισσα είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 κρατικές επισκέψεις. Έκανε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη ως μονάρχης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1951 όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τρούμαν. Τότε με τον τίτλο της πριγκίπισσας. Ως βασίλισσα συνάντησε τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ το1957. Δεν είχε δώσει ποτέ στη ζωή της συνέντευξη. Αλλά, έβρισκε πάντα τρόπο να συνδεθεί με το λαό της. Η ετήσια χριστουγεννιάτικη ομιλία της έγινε ένας θεσμός στην Αγγλία. Στην πρώτη της ομιλία είπε “Δεν μπορώ να σας οδηγήσω στη μάχη. Δεν θα απονείμω δικαιοσύνη. Αλλά, μπορώ να σας δώσω την καρδιά μου και την αφοσίωσή μου”.
 
 
Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και ήταν η πρωτότοκη κόρη και το πρώτο παιδί του Δούκα του Γιορκ. Ο παππούς της, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’, βρισκόταν τότε στο θρόνο και ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής. Το 1936 πέθανε ο παππούς της. Ο θείος της αποφάσισε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του για να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε, την Wallis Simpson. Μετά την παραίτησή του, ο πατέρας της έγινε βασιλιάς. Είμαστε στο 1937.
 
Σπούδασε συνταγματική ιστορία και δίκαιο, απαραίτητη εκπαίδευση για τα καθήκοντά της. Συνάντησε τον σύζυγό της πρώτη φορά το 1934. Ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Φίλιππο ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου 1947 και το ζευγάρι παντρεύτηκε το ίδιο έτος στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ο πρώτος τους γιος, Κάρολος, γεννήθηκε το 1948, ακολουθούμενος από την πριγκίπισσα Άννα, το 1950, τον πρίγκιπα Άντριου το 1960 και τον πρίγκιπα Εδουάρδο το 1964. Μεταξύ τους, έδωσαν στους γονείς τους οκτώ εγγόνια και 12 δισέγγονα.Στη στέψη της το 1953 συμμετείχαν 8.251 προσκεκλημένοι. Η τελετή μεταδόθηκε σε 11 εκατομμύρια ακροατές στο ραδιόφωνο και σε 27 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
 
Έπνιξε στο αίμα επαναστάσεις και απελευθερωτικές εξεγέρσεις στις πρώτην αποικίες του Ηνωμένου Βασιλέιου, ενώ αντιτάχθηκε και στον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία. Παρά τη διεθνη κατακραυγή, το 1956 αρνηθηκε να απονείμει χάρη στον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη και να εκτελεστούν στις 10 Μαϊου του ίδιου έτους. Ήταν τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ στα οποία επιβαλλόταν η θανατική ποινή.
 
Έζησε 96 χρόνια, τα 70 από αυτά στο θρόνο, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Υπήρξε σχετικά μοντέρνα βασίλισσα, ήθελε να εκσυγχρονίσει το θεσμό. Δημοσίευσε το πρώτο της tweet to 2014. Λόγω προβλημάτων υγείας αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της από το 2021. Ήταν η πρώτη μονάρχισσα  στη βρετανική ιστόρια που γιόρτασε το πλατινένιο ιωβηλαίο.  Δεν αγαπούσε την μεγαλοπρέπεια. Ήθελε να είναι μια ηγέτης που θα έμενε γνωστή για τη σταθερότητά της και όχι για τα σκάνδαλα (κι όμως η οικογένεια της έχει χάσει το μέτρημα). Τα έντονα χρώματα στις δημόσιες εμφανίσεις της αποτελούν τη στιλιστική κληρονομιά της Ελισάβετ.Έλεγε στους υπηκόους της ότι έπρεπε να ατενίζουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Αγαπούσε τα γκόρκι της. Την ιππασία και τις διακοπές της στην Σκωτία.
 
Η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σε 10 μέρες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια θα ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο.