Έχεις περάσει τα τελευταία δύο χρόνια σε καραντίνες, με άγχη, με δυσκολίες οικονομικές και ψυχολογικές, μπορεί να πήρες κιλά ή μπορεί να έχασες. Δεν αφορά κανέναν το δικό σου σώμα. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας υγιής άνθρωπος στις διακοπές του είναι να κάνει μια γυναίκα ή έναν άντρα να αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη χαρά, την διασκέδαση, ένας θεσμός «πανάκεια» κάθε στεναχώριας.

 Το body shaming είναι μια μορφή εκφοβισμού, οι άνθρωποι που βιώνουν body shaming διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο για κατάθλιψη όσο και για αγχώδεις διαταραχές. Αυτός που το ασκεί χρησιμοποιεί κακοποιητικό λόγο. Θα έπρεπε να υπάρχουν αντίστοιχες ποινές με τη εκείνες για όποιον χρησιμοποιεί ρητορική μίσους και να πληρώνει χοντρό πρόστιμο στα δικαστήρια. Τότε να δω πόσο εύκολα θα πληκτρολογούσε κάποιες τις κομπλεξικές απόψεις του. Το να υπάρχει κανείς στο διαδίκτυο ως χοντρό άτομο είναι τόσο προσβλητικό για μερικούς ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο όχι απλώς για να αφήσουν προσβλητικά σχόλια αλλά και για να δημιουργήσουν απαντήσεις βίντεο. Μια κουλτούρα τοξική και προβληματική.

https://twitter.com/hashtag/ElVeranoEsNuestro?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

 Το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας ξεκίνησε μια καλοκαιρινή εκστρατεία για να ενθαρρύνει τις γυναίκες που ανησυχούν για το πώς φαίνεται το σώμα τους να πάνε στην παραλία. Γιατί αν θωρακίσεις την  εικόνα σου κανείς με πρόβλημα αυτοσεβασμού δικό του δεν θα μπορεί να σε κάνει να ντραπείς για κάτι. «Το καλοκαίρι είναι και δικό μας», γράφει το σλόγκαν πάνω από μια εικόνα πέντε διαφορετικών γυναικών με διαφορετικά σώματα.

«Όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας», είπε η Ione Belarra, ηγέτης των Podemos που υπηρετεί ως υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών . «Όλα τα σώματα είναι αποδεκτά και έχουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε τη ζωή όπως είμαστε, χωρίς ενοχές ή ντροπή. Το καλοκαίρι είναι για όλους».Η επικεφαλής του Γυναικείου Ινστιτούτου Αντονία Μορίλας είπε ότι οι προσδοκίες για τα γυναικεία σώματα επηρέασαν όχι μόνο την αυτοεκτίμηση των γυναικών, αλλά τους στερούσαν τα δικαιώματά τους. Η εικονογράφηση της καμπάνιας πέντε γυναικών που χαλαρώνουν στην παραλία παρουσιάζει επίσης μια ς γυναίκα που κάνει τόπλες μετά από μαστεκτομή.

https://twitter.com/InstMujeres?ref_src=twsrc%5Etfw

«Διαφορετικά σώματα, απαλλαγμένα από έμφυλα στερεότυπα, που καταλαμβάνουν όλους τους χώρους. Το καλοκαίρι μας ανήκει επίσης. Ελεύθερη, ισότιμη και διαφορετική», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη μαζί με μια φωτογραφία της καμπάνιας. Όταν ο ηγέτης της αριστεράς Κάγιο Λάρα είπε ότι η εκστρατεία ήταν παράλογη και προσπαθούσε να «δημιουργήσει ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει», οι Podemos απάντησαν σε ένα tweet με το εξής: «Αν τα σώματα σε ενοχλούν, μπορείς να μείνεις σπίτι κάνοντας tweet».

Υπάρχει κάτι που δεν σας λένε, αν όλοι μισούμε το σώμα μας αυτό κατά κάποιο τρόπο να νιώθουμε συνδεδεμένοι και ενωμένοι.  Κι έτοιμοι να ξοδέψετε χρήματα να βελτιώσετε την εικόνα του σώματός σας. Στο TikTok, χιλιάδες βίντεο «Τι τρώω σε μια μέρα», που δημοσιεύονται συχνά από αδύνατες νεαρές γυναίκες, προωθούν την ιδέα ότι αν τρως όπως αυτές, θα μπορέσεις να τους μοιάσεις. Γιατί; Εκτός από το να μην ντροπιάζετε τον εαυτό σας ή οποιονδήποτε άλλον, αναρωτηθείτε ποιες υποθέσεις κάνετε για τους χοντρούς ανθρώπους – και στη συνέχεια καταργήστε αυτές τις πεποιθήσεις. Συνήθως είναι λανθασμένα συμπεράσματα. Υπάρχουν τόσα πολλά στερεότυπα για το πώς μοιάζει η ζωή ενός τυπικού χοντρού ατόμου. Σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, για παράδειγμα, οι χοντροί χαρακτήρες απεικονίζονται συχνά ως παράξενοι, κωμικοί και χωρίς σύντροφο. Υπάρχουν εκατομμύρια plus size άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που γυμνάζονται καθημερινά, ερωτεύονται , ταξιδεύουν στον κόσμο και ζουν ζωές που αποδεικνύουν ότι αυτή η ψευδής αφήγηση είναι λάθος.