Είναι έφηβη, είναι μουσουλμάνα μετανάστρια δεύτερης γενιάς από το Πακιστάν που γεννήθηκε στην Αμερική και μένει στο στο Τζέρσεϊ Σίτι, είναι φαν του MCU και λατρεύει την Captain Marvel. Ειναι η Ms. Marvel. Η Ιμάν Βελάνι κάνει το ντεμπούτο της ως Καμάλα Καν, το κορίτσι που βλέπουμε στο ταξίδι ενηλικίωσης της ως υπερηρωίδα μέσα σε έξι ώρες στην μίνι σειρά και κερδίζει τις καρδιές και των μη παραδοσιακών αναγνωστών κόμικς. Γιατί είναι φρέσκια, άμεση, έχει τεράστιο χαμόγελο, ταυτίζεσαι μαζί της παρότι έχει υπερδυνάμεις που μαθαίνει να τις χειρίζεται όταν, απροσδόκητα, ένα οικογενειακό κειμήλιο ενεργοποιεί ένα σύνολο απίστευτων δυνάμεων. Επιτέλους, μια υπερηρωίδα είναι πραγματικά αστεία και ευάλωτη στο σύμπαν της Marvel που έμαθε να αφουγκράζεται την εποχή του και το κοινό του και εισάγει νέους χαρακτήρες στο σύμπαν του, χαρακτήρες που μπαίνουν τιμωρία από τους γονείς τους και το σκάνε μέσα στη νύχτα, με το ποδήλατό τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμικς της Ms. Marvel είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο διαδίκτυο. Η απεικόνιση των μουσουλμάνων στα κόμικς ήταν συχνά προβληματική, ευτυχώς, το Disney+ μαζί με τη Marvel αποφάσισαν να αλλάξουν τις πεποιθήσεις και τα στερεότυπα που σχετίζονται με τη μουσουλμανική ταυτότητα. Αυτό μας είπαν, σε αποκλειστικότητα, η συνδημιουργός και παραγωγός της Ms. Marvel, οι σκηνοθέτες της τηλεοπτικής σειράς, η σεναριογράφος και οι πρωταγωνιστές.

Η Ms. Marvel

H σταρ της σειράς της Disney+ απαντά με χαμόγελο για το πώς νιώθει να βλέπει την αυθεντική μουσουλμανική ταυτότητα σε σειρά της Marvel. «Όταν είδα το κόμικ έπαθα σοκ. Με βοήθησε να διαβάσω για τον τρόπο που βρήκε αυτή τη σύνδεση με τις ρίζες της, γιατί ένιωθα αποκομμένη από τις ρίζες μου μεγαλώνοντας και τώρα είμαι πολύ περήφανη που είμαι Πακιστανή. Και λατρεύω που η σειρά δείχνει τους μουσουλμάνους ως κανονικούς ανθρώπους, με χιούμορ. Δεν το βλέπεις εύκολα αυτό στην τηλεόραση».  Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θαυμαστών του είναι η Πακιστανή ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έστειλε στη Marvel ένα συγκινητικό σημείωμα. Σίγουρα εκείνη γνωρίζει ότι κάθε κορίτσι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αρκεί να έχει τα κατάλληλα εργαλεία να το κάνει.

«Υπήρξα ο μεγαλύτερος θαυμαστής του MCU όταν μεγάλωνα. Όταν βγήκε ο Iron Man , ήμουν έξι ετών , οπότε ήταν πάντα κάτι που υπήρχε στη ζωή μου. Αλλά όταν ήμουν γύρω στα 12 ή 13, κάτι μου έκανε κλικ και έπαθα εμμονή με αυτό. Ο Iron Man είναι ο αγαπημένος μου ήρωας. Έπαθα έρωτα με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ» μας λέει η Ιμάν Βελάνι.  Όταν έμαθε μέσω zoom ότι είχε πάρει το ρόλο στη σειρά ήταν η τελευταία της μέρα ως μαθήτρια. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μια αγγελία για casting που είχε δει η θεία της στάθηκε ικανή να της αλλάξει τη ζωή. Και από fangirl να μεταμορφωθεί σε υπερηρωίδα. Και μάλιστα φορώντας ένα αυθεντικό κοστούμι όπως στα κόμικς και όχι κάτι κολλητό που σεξουαλικοποιεί το γυναικείο σώμα. Γιατί η Καμάλα Καν είναι μια αφυπνισμένη ηρωίδα και θα το διαπιστώσετε και στη σειρά της Disney+.

Δεν γίνεται να μην γοητευτείς από την αμεσότητα αυτής της 19χρονης γυναίκας. Σου μιλάει για την εμπειρία των γυρισμάτων (μέσα στη διάρκεια της καραντίνας) και σου αφηγείται περιστατικά όπου συνάντησε  τον Loki φορώντας τις πιτζάμες της. «Γυρίσαμε την Ms. Marvel σε ένα στούντιο όπου γύριζαν τον Loki και το Spider-Man: No Way Home . Μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες μου εκεί, πήγα στον επικεφαλής ασφαλείας της Marvel και είπα: “Γεια, Barry, είμαι εδώ για δύο εβδομάδες και δεν έχω συναντήσει κανένα Τομ ακόμα”. Πίστευα ότι κατάλαβε ότι κάνω χιούμορ, αλλά,  15 λεπτά αργότερα, με βρίσκει και μου λέει: “Ο Τομ Χίντλστον θέλει να σε γνωρίσει”. Φυσικά, ήταν η μια μέρα που ήρθα στη δουλειά με τις πιτζάμες μου, και βγήκε με τη στολή Loki του. Δεν το πίστευα, νομίζω κρύφτηκα. Περπάτησε προς το μέρος μου και το μόνο που θυμάμαι είναι να τον κοιτάω με δέος. Μια άλλη μέρα κάναμε γυμναστική με τον Τομ Χόλαντ».

Σου λέει ότι όταν ήταν 15 ετών μαζί με τη γιαγιά της έραψαν στολή της Ms. Marvel και τη φόρεσε για το Halloween και ότι ήταν σουρεαλιστικό να της δίνει η Μπρι Λάρσον συμβουλές για το ρόλο της. Το Ms. Marvel είναι ένα γράμμα αγάπης προς τον Captain Marvel.. Σε κατακτά γιατί σου λέει ότι ακόμα δυσκολεύεται να το πιστέψει ότι της συμβαίνει όλο αυτό.

Η επικεφαλής σεναριογράφος

Η Μπίσα Κ. Άλι είναι Βρετανίδα πακιστανικής καταγωγής και είναι η γυναίκα που πήρε τον χαρακτήρα από τα κόμικ και τον έφερε στο Disney+, έπρεπε να δείξει ότι η Καμάλα είναι μια τυπική έφηβη που τυχαίνει να είναι μουσουλμάνα. Η ηρωίδα της έχει τις δικές της ανασφάλειες και τα δικά της σχολικά δράματα να αντιμετωπίσει. Επιμένει ότι έπρεπε να μπορεί να ταυτιστεί μαζί της όλος ο κόσμος, να είναι ένας χαρακτήρας που μπορεί να αγκαλιάσει πολλές ταυτότητες μαζί. «Δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει η Καμάλα Καν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Δεν πρόκειται καν να εκπροσωπήσει την ακριβή εμπειρία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, αλλά εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν αληθινό χαρακτήρα με το οποίο ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν».

Η Άλι δεν είναι καινούργια στο τεράστιο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, έχοντας γράψει για το περσινό Loki .

Οι σκηνοθέτες

Μέρος αυτού που κάνει το νέο σόου να λειτουργεί τόσο καλά είναι τα ζωηρά γραφικά του, τα οποία στο πρώτο και στο έκτο επεισόδιο χειρίζεται το σκηνοθετικό δίδυμο Adil El Arbi και Bilall Fallah (“Bad Boys for Life”, το επερχόμενο “Batgirl”)

Ο Adil El Arbi και ο Bilall Fallah είναι Βέλγοι σκηνοθέτες μαροκινής καταγωγής. Θυμούνται ακόμη την πρώτη φορά που είδαν την Ιμάν Βελάνι με το κοστούμι της υπερηρωίδας και κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους το επόμενο αστέρι του MCU. Και φυσικά το σοκ του να έχουν τον Τομ Χόλαντ στο πλατό και να τους συγχαίρει για τα σκηνικά τους.

«Είμαστε θαυμαστές του κόμικ και της αισθητικής των κόμικς και θέλαμε πολύ να μπούμε μέσα στο κεφάλι της Καμάλα Καν και να δείξουμε την δική της οπτική για τον κόσμο της φαντασίας της, με το animation. Νομίζω ότι ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε, πρέπει να είμαστε στο κεφάλι της, πρέπει να δείξουμε τη σχέση με την οικογένειά της και πρέπει να δούμε τους φίλους της . Ξεχάστε όλες τις υπερδυνάμεις, αυτός είναι ο συναισθηματικός πυρήνας όλης της παράστασης». Το σκηνοθετικό δίδυμο όταν τους ρωτάμε αν οι μιλένιαλ σκηνοθέτες μας δίνουν πιο κουλ υπερήρωες δεν ξεχνάνε να τιμήσουν το έργο των Σαμ Ράιμι και Τζον Φαβρό. «Αν δεν είχαν προϋπάρξει αυτοί να μας δείξουν το δρόμο δεν θα μιλούσαμε τώρα εμείς, μας έδειξαν πώς να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Η παραγωγός και συνδημιουργός

Κανείς δεν καταλαβαίνει από πού προέρχεται η Καμάλα Καν περισσότερο από τη Sana Amanat δεδομένου ότι συνδημιούργησε το χαρακτήρα για τα Marvel Comics. Το ντεμπούτο της Καμάλα  στη μικρή οθόνη στο  Ms. Marvel  θα την προετοιμάσει για μια πολύ μεγαλύτερη είσοδο στο  The Marvels του 2023. «Η Ιμάν Βελάνι  ήταν γραφτό να γίνει η Ms. Marvel. Είναι η τέλεια Καμάλα. Είναι τόσο ζωντανή και τόσο αστεία και γλυκιά και πολύ ταλαντούχα και έξυπνη, είμαστε τυχεροί που την βρήκαμε. Έχω ανίψια που είναι στην ηλικία της Καμάλα και γνωρίζω πολύ καλά πόσο επηρεάζονται από το περιεχόμενο της Marvel, πάρα πολύ. Και έτσι αυτή είναι, νομίζω, μια από τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές όπου όχι μόνο μιλάμε σε αυτό το κοινό, του δίνουμε εκπροσώπηση. Υπάρχει αρκετή Ισλαμοφοβία παγκοσμίως, ήθελα κάποτε να γίνω δημοσιογράφος και να αλλάξω τον κόσμο, ελπίζω μέσω της σειράς να αλλάξει -έστω και λίγο- ο στερεοτυπικός τρόπος που βλέπουμε τους μουσουλμάνους».

Info: Η σειρά Ms. Marvel προβάλλεται στο Disney+. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.disneyplus.com. Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από τη The Walt Disney Company.