Ενοχές και ντροπή. Η σχέση των περισσότερων γυναικών με το σώμα τους περιλαμβάνει συνήθως παράπονα. Για εκείνες τις ατέλειες που έμαθαν να θεωρούν κάτι σαν κατάρα ενώ είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου. Οι γυναίκες θεωρούν ότι πρέπει να κρύβουν ρυτίδες, σπυράκια, ραγάδες, κιλά και κυτταρίτιδα. Έμαθαν ότι η λέξη «χοντρή» είναι συνώνυμο με το «άσχημη».Το πώς φαινόμαστε εξωτερικά μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που νιώθουμε εσωτερικά, με την ψυχική υγεία και την ευτυχία μας να παίζουν τεράστιο ρόλο στην εικόνα του σώματός μας.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια επαναπροσδιόρισαν την τοξική σχέση με το σώμα τους. Και άρχισαν να θεωρούν φυσιολογικό κάθε σώμα, σε όλα τα μεγέθη, είτε είναι xsmall είτε xlarge. Κι ευτυχώς, οι γυναίκες που δεν έβρισκαν χώρο σε mainstream εκδόσεις, έφτιαξαν το δικό τους χώρο, διεκδίκησαν την προβολή τους στο Instagram. Κι εκδημοκράτισαν την τυραννία της τέλειας εικόνας. Έδειξαν στον κόσμο πώς πραγματικά είναι οι γυναίκες. Και ναι, αυτό ήταν επαναστατικό και ενδυναμωτικό.Δεν θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό να είσαι συνεχώς ερωτευμένος με την εμφάνισή σου, είναι όμως ρεαλισμός να νιώθεις ευγνωμοσύνη για το σώμα σου και το ταξίδι του.
Σε ένα κόσμο που η 53χρονη Τζένιφερ Λόπεζ διαφημίζει τη νέα της σειρά με προϊόντα ομορφιάς και σπάει τα ηλικιακά στερότυπα που ήθελαν τις γυναίκες μετά τα 50 στο περιθώριο της ομορφιάς, στον ίδιο η influencer Style Me Sunday ποστάρει ένα σώμα με δίπλες, ένα πραγματικό σώμα σε όλο του το μεγαλείο.
Κι ακούμε το επιχείρημα ότι δεν έχουμε όλες οι γυναίκες τα προνόμια της Τζένιφερ Λόπεζ ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε προσωπικό γυμναστή, διαιτολόγο και αισθητικό. Είναι όμως ενδυναμωτικό να ξέρουμε ότι το γυναικείο σώμα μετά τα 53 του χρόνια μπορεί να αψηφά το νόμο της βαρύτητας. Και η Natalie Alexis Lee, γνωστή και ως Style Me Sunday θεωρεί το γυναικείο σώμα της ενδυναμωτικό εργαλείο κι ενθαρρύνει τους followers της να αγνοήσουν τις κοινωνικές πιέσεις και να αγκαλιάσουν το σώμα τους.
Στην τελευταία της ανάρτηση γράφει ότι το να δείχνεις το σώμα σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι για όλους. “Αλλά μου αρέσει να το κάνω γιατί οι έρευνες λένε ότι όσο περισσότερους διαφορετικούς τύπους σωμάτων βλέπουμε, τόσο καλύτερα νιώθουμε για το δικό μας.” Γιατί η συμπερίληψη είναι το πρώτο βήμα για την αποδοχή. Όση δημοσιότητα και virality μπορεί να πάρει το ποστάρισμα του γυμνού κορμιού της διάσημης Τζένιφερ Λόπεζ, τόση αξίζει και το post μιας γυναίκας που θέλει να ενδυναμώσει τις γυναίκες που έχουν ανασφάλειες για τυχόν παραπανίσια κιλά.
Η ενδυνάμωση – αναφερόμενη στην ιδέα της παροχής αυτονομίας και δύναμης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες- δεν είναι απλά ένα μαρκετινίστικο εργαλείο, δεν είναι κάτι που οι γυναίκες μπορούν να αγοράσουν . Οι αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν η εποχή του εμπορευματοποιημένου φεμινισμού, όταν τα γυναικεία περιοδικά έλεγαν ότι το να φτάνεις στο όριο την πιστωτική σου κάρτα ήταν μια φεμινιστική πράξη (η εποχή του Sex and the City). Έτσι, όμως προχωρήσαμε στο τέταρτο κύμα του φεμινισμού. Που πρεσβεύει ότι το να κρίνεις άλλες γυναίκες επειδή επιλέγουν να κάνουν κάτι – οτιδήποτε – είναι εγγενώς αντιφεμινιστικό, γιατί αυτές οι γυναίκες έκαναν την επιλογή τους και επομένως είναι μια φεμινιστική πράξη. Οι γυναίκες που έζησαν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές και επιθυμίες θεωρούνται «ενδυναμωμένες». Το να μπορέσεις να μην κουβαλάς ενοχές για το σώμα σου σε κάνει ενδυναμωμένη. Θα σε απαλλάξει από την καπιταλιστική επιταγή να ξοδεύεις συνεχώς για να αλλάξεις το σώμα σου σε κάτι πιο επιθυμητό σύμφωνα με την πατριαρχία. Θα σου δώσει τη δύναμη να επιλέξεις, εσύ, πώς θέλεις να ξοδεύεις τα χρήματά σου, αν θέλεις.