Η Σtella είναι cool. Δεν δημιουργεί θόρυβο χωρίς λόγο γύρω από το όνομά της. Δεν βάζει τους διάφορους δημοσιοσχετίστες να σε πάρουν τηλέφωνο να σε παρακαλέσουν να της κάνεις συνέντευξη. Δεν έχει λόγο. Η κοπέλα έχει υπογράψει σε μια από τις πιο θρυλικές δισκογραφικές εταιρίες της Αμερικής. Πατάς το play στον νέο της άλμπουμ στο Spotify και το ξαναπατάς, δεν βαριέσαι, ξέρεις ότι έγραψε δισκάρα.

Η Στέλλα Χρονοπούλου εμφανίστηκε στην αθηναϊκή alternative μουσική σκηνή γύρω στο 2010. Πέρασαν πέντε χρόνια για να κυκλοφορήσει τον ομώνυμο πρώτο της δίσκο. Και, στις 17 Ιουνίου 2022 η ιστορική Sub Pop Records κυκλοφόρησε το τέταρτο album της Ελληνίδας μουσικού Σtella. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Αμερικάνικη εταιρεία με έδρα το Seattle στην επίσημη ανακοίνωσή της : «Κάνοντας το ντεμπούτο της στη Sub Pop με το μαγευτικό “Up and Away”, η ζωγράφος, εικαστικός, και μουσικός Σtella, παρουσιάζει έναν old-school ποπ ύμνο για τα πάθη και την έκσταση του έρωτα». Είχαμε πολλές ερωτήσεις για το κορίτσι που μας χάρισε το Nomad κι έντυσε μουσικά το καλοκαίρι του 2022.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή της Σtella από το Picking Words μέχρι το Nomad;

Το Picking Words κυκλοφόρησε στον πρώτο μου δίσκο “Σtella” το 2015! Έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από τότε, ανεξαρτήτως αν σε εμένα φαίνονται λιγότερα… Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Τότε, θυμάμαι να θέλω πολύ να κάνω μουσική, αλλά, παράλληλα, να είμαι αρκετά διστακτική για αυτό που ερχόταν. Σήμερα, νιώθω πιο σίγουρη για τις κινήσεις μου και είμαι χαρούμενη για την πορεία που έχω κάνει και που σήμερα βρίσκομαι στο Nomad.

Πώς πέρασε η Στέλλα Χρονοπούλου στην πανδημία και πώς φαίνεται αυτό στη δουλειά της στο νέο της άλμπουμ;

Την πέρασα αρκετά χαλαρά – μεταξύ μας – ίσως να το χρειαζόμουν και λίγο. Συνέχιζα να γράφω και πήγαινα στο στούντιο, απλά με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Βέβαια, το νέο άλμπουμ είχε ολοκληρωθεί λίγο πριν έρθει η πανδημία.

Τι σημαίνει το γεγονός ότι ανήκεις στη Sub Pop; Είναι μια κάποια δικαίωση;

Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη δικαίωση. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζει μια εταιρεία σαν την Sub Pop την αξία της δουλειάς μου και να θέλει να συνεργαστούμε. Όπως αναγνωρίζω και εγώ την δική της αξία. Είναι μια ιστορική δισκογραφική εταιρεία που έχει κυκλοφορήσει πολλούς από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, και την αγαπώ για αυτό!

Θέλεις να μας μιλήσεις για το εξώφυλλο του δίσκου που σχεδίασες μόνη σου; Ζωγραφίζεις ακόμη;

Ναι, ζωγραφίζω, είναι κάτι που απολαμβάνω. Το εξώφυλλο το εμπνεύστηκα από κάποιες μεσαιωνικές ξυλογραφίες που είχα δει online, στη συνέχεια αγόρασα ένα βιβλίο του Dürer που ήταν μια συλλογή από όλες τις ξυλογραφίες που είχε κάνει και ενθουσιάστηκα κοιτώντας τες. Τότε αποφάσισα πως κάτι τέτοιο ήθελα για το εξώφυλλο, και σχεδίασα δύο μουσικούς με τα όργανα τους, τον Redinho (παραγωγό του δίσκου) και εμένα.

Πόσο σου έχουν λείψει τα live και σε πόσα πήγες μέχρι τώρα;

Μου έχει λείψει πολύ και να παίζω και να πηγαίνω σε live. Ακόμα βέβαια νιώθω πως υπάρχει ένα μικρό κράτημα, προσωπικά μιλώντας, ως προς και τις δύο περιπτώσεις.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Σtella (@stellawithasigma)

Γιατί γύρισες το βίντεο σου σε ψαρόβαρκα;

Μου αρέσει πολύ η θάλασσα και η ιδέα ότι βγαίνει ένα καΐκι μόνο του στα ανοιχτά και πάει για ψάρεμα, χωρίς να ξέρει τι θα βρει. Ένιωσα πως το Nomad θα ταίριαζε με αυτό το σκηνικό και το ταξίδι.

Γιατί μιλάει το βίντεο του The Truth Is;

Είναι μια δίκη μεταξύ ενός ζευγαριού, που φτάνει στο δικαστήριο για να καταθέσει τα συναισθήματα του. Μερικές φορές καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα κατόπιν εορτής.

Μπουζούκι γιατί έβαλες στις συνθέσεις σου; Νοσταλγία;

 Ήταν πρόταση του παραγωγού (Redinho) να ηχογραφήσουμε μπουζούκι, και τότε ένιωσα “ασφαλής” στο πλαίσιο που δουλεύαμε, να το δοκιμάσω. Μίλησα με τον Χρήστο Σκόνδρα που είναι μοναδικός στο είδος, και πολύ καλό παιδί, και όταν το άκουσα μέσα στα κομμάτια ενθουσιάστηκα!

Ήσουν ντροπαλή στο ξεκίνημά σου, και στις εμφανίσεις σου, το ξεπέρασες;

Ναι είναι αλήθεια, ήταν πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή για μένα γιατί δεν μου άρεσε καθόλου η έκθεση, γενικότερα. Ήμουν αρκετά εσωστρεφής, ντροπαλή και διστακτική από παιδί. Δεν έχουν αλλάξει πολύ όλα αυτά, απλά τώρα έχω βρει τρόπους να τα δαμάζω.

Θα κάνεις περιοδεία το νέο σου δίσκο;

 Έτσι δείχνουν όλα!

Έγραψες το soundtrack του φετινού καλοκαιριού;

Δεν ξέρω! Θα σου πω όταν τελειώσει!

Info: 26 Αυγούστου,  Βερολίνο, Γερμανία στο Pop-Kultur festival/27 Αυγούστου, Οπόλε, Πολωνία, στο OPO festival

Φωτογραφίες: Δήμητρα Τζάνου