Το 24ωρο της Γιώτας Μπαντέ περιλαμβάνει άφθονες επαφές με καλλιτέχνες που ακούς αυτή τη στιγμή στο Spotify, από τη Marseaux ως τον Hawk. Περιλαμβάνει εγγραφές για το podcast της, “Breaking Bante“, ένα κράμα ενημέρωσης και βαθιάς ανθρωπίλας. Μετά το πρόγραμμα έχει 3ωρη ραδιοφωνική εκπομπή στο Pride Radio. Τις υπόλοιπες ώρες δεν είναι απλώς η πρώτη ανοιχτά λεσβία manager καλλιτεχνών, είναι μια νέα γυναίκα που γουστάρει τα αντρικά ρούχα και θεωρεί πως ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό κύτταρο της κοινωνίας. Πιστεύει και τονίζει πως κανείς δεν περισσεύει. 

Παρακάτω η Γιώτα απαντά στις ερωτήσεις μας, με την άνεση και την ευφυΐα μιας 20something τύπισσας που ξέρει τι θέλει σχεδόν από το δημοτικό. 

Ποια είναι η Γιώτα; ; Το «δεν έχω ιδέα» δεν θα το δεχτώ ως απάντηση σε αυτή τη φάση.

Καλή ερώτηση γιατί και εγώ την ανακαλύπτω καθημερινά! Η Γιώτα είναι ένα 23 χρονο πλάσμα που αγαπάει το kickboxing ουσα βετεράνος αθλήτρια του αντικειμένου, λατρεύει τον σκυλο της, τον Aladdin, πιστεύει στην μοναδικότητα του ατόμου, πίνει βότκα βύσσινο, δηλώνει “επαγγελματίας άνθρωπος” πάνω απο όλα και δραστηριοποιείται στον χώρο της μουσικής  βιομηχανίας απο την σκοπιά των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Είναι ο άνθρωπος με την όψη τράπερ και με ψυχή έντεχνου! (γέλια).  Σου μιλάω στο τρίτο πρόσωπο γιατί μόνο τότε μπορώ να μιλήσω για εμένα, καθώς όσο εξωστρεφής και “φασαριόζα” είμαι για όσους με ξέρουν, τόσο ανασφαλής και κλειστή είμαι με τους δικούς μου ανθρώπους.

Επαγγελματικά, μέσα σε όσα κάνεις, προσπαθείς να φέρεις την τραπ «σε επαφή» με το mainstream μιντιακό τοπίο και κοινό, ως η πρώτη ανοιχτά λεσβία manager καλλιτεχνών. Πώς πάει αυτό; 

Επαγγελματικά προέρχομαι από την ποπ σκηνή. Τους τελευταίους 6 μήνες βρίσκομαι ραπ σκηνή στο κομμάτι της επικοινωνίας. Ήταν πρό(σ)κλήση για εμένα γιατί καλούμαι να εκπαιδεύσω δυο κόσμους ταυτόχρονα – τόσο το κοινό και τα media ότι πρέπει να δωθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την σκηνή, όσο και τους ίδιους του καλλιτέχνες στο να είναι πιο ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες- κάτι το οποίο με κρατά σε συνεχή επαφή με το αντικείμενο μου που λέγεται “επικοινωνία”. Τα πράγματα τα βλέπω αισιόδοξα καθώς βλέπω θέληση και από τις δύο πλευρές. Όσο αφορά την ανοιχτά δηλωμένη σεξουαλικότητα μου λέω περήφανα πως με αγκάλιασαν όχι ως κάτι ξεχωριστό αλλά μοναδικό. Τόσο οι καλλιτέχνες (που κατα μέσω όρο είναι άντρες) όσο και οι συνεργάτες που με αντιμετωπίζουν ίσα όπως θα έκανα με ένα “κοινωνικά αποδεκτό άτομο”, κάτι που τους τιμά. Μιλάμε για τα αυτονόητα που δυστυχώς στην Ελλάδα του 2022 δεν είναι. Το ότι εγώ βρίσκομαι στην θέση που είμαι χωρίς να πρέπει να κρύψω κομμάτι του εαυτού είναι κάτι που δυστυχώς δεν έχουν όλοι την “πολυτέλεια”. Αν για κάτι θέλω να παλέψω σαν άτομο είναι να μπορεί ο κάθε μοναδικός άνθρωπος να διεκδικεί ίσες ευκαιρίες εργασίας χωρίς η σεξουαλική ταυτότητα, το κοινωνικό φύλο ή οτιδήποτε αφορά τις προτιμήσεις του να είναι εμπόδιο.

Παίζει το podcast σου “Breaking Bande” να είναι το πιο αληθινό, ανοιχτό ΛΟΑΤΚΙ+ και όχι μόνο της ελληνικής πραγματικότητας; Πρέπει κάπου εδώ να πω πως ακούγοντας το επεισόδιο με τον Γιάννη Κατινάκη, δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω.

Το πρώτο δεν θα είναι σίγουρα γιατί υπάρχουν άτομα από πολλούς χώρους που έχουν βγει μπροστά και έχουν μιλήσει σε δικά του ποτκαστσ, κάτι για το οποίο χαίρομαι. Για αυτό που νιώθω και βλέπω πως ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι όλες οι ιστορίες είναι δικές μου, της ερωτικής και προσωπικής ζωής. Για τον κόσμο “εκθέτω” την προσωπική μου ζωή, όμως ο στόχος μου και της ομάδας μου είναι να κάνουμε τον κόσμο να πιστέψει στην μοναδικότητα του, να αγκαλιάσει το σώμα του και τις ανάγκες του, να δεχθεί αυτά που του λέει το μυαλό και η καρδιά του, μέσα από δικές μου ιστορίες στολισμένες με αρκετό χιούμορ. Να ξέρεις το επεισόδιο με τον Γιάννη το ακούω και εγώ (γέλια). Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ και νιώθω ότι η ενέργεια του μου ταιριάζει. Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το εγχείρημα καθώς τον θεωρώ έναν πολύ πετυχημένο podcaster.  Όμως πρέπει να πω πως θέλει μεγάλη ασφάλεια να μιλάς για τέτοια λεπτά ζητήματα κάτι που έχει πετύχει η ομάδα του Streamee. Χρωστάω πολλά στην podcast manager μου, τον ηχολήπτη αλλά και όλους τους υπεύθυνους για την ευαισθησία, την προσοχή και την ασφάλεια που μου παρέχουν.

Παρεμπίπτοντος, στο ίδιο επεισόδιο αναφέρεται πολλές φορές η εμφάνισή σου και το πώς οι άγνωστοι πολλές φορές σε θεωρούν αγόρι. Έχεις δεχτεί ρατσισμό, ομοφοβία, αχρείαστα (στην καλύτερη) σχόλια για τη σεξουαλικότητά σου;

Βάλε καφέ να στα πω(γέλια). Μια και δυό; Κυρίως την περίοδο με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Στην ουσία εγώ πλέον έχω μια πιο “αρσενική” όψη για τα κοινωνικά κατεστημένα. Προσανατολίζομαι ως λεσβία γυναίκα και εκφράζομαι φορώντας αντρικά ρούχα. Την περίοδο που δείχναμε τα πιστοποιητικά πολλές φορές μου έλεγαν “ εδώ λέει Παναγιώτα Μπαντέ, εσύ δεν είσαι φύγε”. Τώρα θα με ρωτήσεις πως το αντιμετώπιζα και θα σου πω πως κάποιες φορές με χιούμορ και κάποιες τσακωνόμουνα γιατί και όλες οι ημέρες δεν είναι ιδιες. Στον δρόμο τα πράγματα είναι αλλιώς γιατί θα ακούσεις σχόλια του τύπου “τώρα αυτό τι είναι”. Αυτό που θα πω είναι πως πρέπει να φοράς ότι θες, όπως το θες , επειδή το θες. Δεν πρέπει να σε φοβίζει τίποτα και κανένας. Είμαστε ο καθένας ένα μοναδικό κύτταρο της κοινωνίας και κανένας δεν περισσεύει.

Ποιο επεισόδιο του Breaking Bante θα πρότεινες σε κάποιον ως το δικό σου αγαπημένο;

 Όπως λένε οι καλλιτέχνες μου είναι σαν μια μάνα να ξεχωρίσει τα παιδιά της (γέλια). Η αλήθεια είναι πως είναι δυσκολο γιατί όλα είναι πανω σε εμπειρίες μου! Θα πω όμως πως είναι το επεισόδιο με την Marseaux που κυκλοφορεί σήμερα και με guest star τον Κατινάκη γιατί σε αυτό το επεισόδιο αναφερθήκαμε και σε πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν το άτομο. Σε αυτό το επεισόδιο γελάσαμε, κλάψαμε , τα νιώσαμε όλα και πάνω απο όλα ευχαριστήθηκα με δυο αγαπημένους ανθρώπους την εμπειρία του podcast.

Τι προβλήματα εντοπίζεις εσύ στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά την αποδοχή και την ενσωμάτωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Σίγουρα θα σε κοιτάξουν ή θα σχολιάσουν όταν περνάς τον δρόμο και κρατάς από το χέρι την κοπέλα σου. Θα υπάρξουν συμπεριφορές σε κλαμπ του τύπου “είσαι λεσβία γιατί δεν έχεις πάει ακόμα με τον κατάλληλο”. Σε αυτά η σιωπή δεν είναι η λύση. Πρέπει να μιλάμε, να διεκδικούμε και να τοποθετούμαστε γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν προτιμήσεις. 

Τι θα απαντούσες σε κάποιον που βρίσκει το Pride αχρείαστο; 

Για κάποιους μπορεί να είναι. Το θέμα είναι ο κόσμος να γνωρίζει την ιστορία αλλά και την χρησιμότητα για αυτούς που είναι χρήσιμο. Οφείλω να δεχτώ την γνώμη του αλλά οφείλει να σεβαστεί ότι για κάποιους είναι.

Αν αυτός ο κάποιος ήταν μέλος της ίδιας της κοινότητας;

Το Pride είναι μια γιορτή υπερηφάνειας και ορατότητας της κοινότητας. Από εκεί και πέρα η έκφραση των παραπάνω είναι στο χέρι του καθενός. Σέβομαι πως κάποιον μπορεί να μην τον εκφράζει αλλά οφείλει να σεβαστεί όσους εκφράζει όντως!

Πάντα είχα την απορία του πώς είναι να κάνεις τρίωρη ραδιοφωνική εκπομπή καθημερινά. Αλήθεια, πώς περνούν οι μέρες στο Pride Radio;

Αν μπορούσα να κάνω όλο το 24ωρο θα έκανα (γέλια). Γεμίζω, γουστάρω και πορόνομαι για αυτό και ακούς τέτοια ένταση στην φωνή μου για μεσημέρι. Είναι μοναδική στιγμή που βγαίνεις αέρα και ξέρεις πως κάποιος είναι εκεί και του κάνεις παρέα, ακούτε μαζί τραγούδια και επικοινωνείτε από τα social. Είναι σαν να γνωρίζω κόσμο καθημερινά. Τα μοναδικά μου πλάσματα είναι εκεί στο Pride Radio καθημερινά 13.00 – 16.00 και τα λέμε όλα. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι ότι το κοινό αποτελείτε από όλες τις ηλικίες, τις σεξουαλικές προτιμήσεις κλπ. Από γονείς μέχρι έφηβους και από στρέιτ μέχρι τα πάντα!

Είναι αλήθεια πως σκοπεύεις να ασχοληθείς με την πολιτική;

Είναι κάτι που το έγραψα στην πρώτη μου έκθεση στην πρώτη δημοτικού και από τότε δεν άλλαξε (γέλια). Ο λόγος που στο μακρινό μέλλον θέλω να το κάνω είναι διότι πιστεύω πως η πολιτική αφορά τους πάντες και κυρίως άτομο που έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με θετά της κοινωνίας αλλά και των πολιτών. Ξέρω πως είμαι έξω από τον χορό και μπορεί να φαίνεται σαν ιδανικό σενάριο αλλά τα δύσκολα με έχουν.