Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα χειροκροτούσα μια ομάδα με το όνομα Γίδερπουλ ή Κουβάδες. Η ζωή η ίδια έρχεται να σε εκπλήξει ευχάριστα εκεί που δεν το περιμένεις. Ένα τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 στα Ξύλινα της Καισαριανής συγκεντρώνει πάνω από 120 γυναίκες επαγγελματίες ή μη ποδοσφαιρίστριες που γιορτάζουν με τον καλύτερο τρόπο τη λήξη της σεζόν. Στέλνοντας κι ένα δυνατό μήνυμα εναντίον κάθε είδους προκατάληψης. Ο φεμινισμός βρήκε το χώρο που του αξίζει και στο «όπιο του λαού». Αφού κάναμε το οπαδικό μας καθήκον και είδαμε ότι μέσα στο γηπεδάκι παιζόταν καλή μπαλίτσα, βρήκαμε τη διοργανώτρια του τουρνουά Νανά Πλεξίδα και τη ρωτήσαμε τα πάντα.
Τι είναι αυτό το τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου που διοργανώνετε στην Καισαριανή; Πόσες ομάδες συμμετέχουν;
Το τουρνουά είναι μια ποδοσφαιρική γιορτή για γυναίκες και κορίτσια , που διοργανώνουμε για τρίτη συνεχομένη χρονιά στα Ξύλινα Καισαριανής. Πρόκειται για μια ιδέα κι ανάγκη που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όταν παύτηκε κάθε αθλητική δραστηριότητα και θελήσαμε με αυτό το τουρνουά να επαναφέρουμε τα κορίτσια στο γήπεδο και στο ποδόσφαιρο που αγαπούν. Αφουγκραστήκαμε πόσο τους είχε λείψει το ποδόσφαιρό κι έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα τουρνουά 5χ5 , αμιγώς γυναίκειο κι άκρως καλοκαιρινό. Είναι πλέον το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού, έτσι αποχαιρετάμε την αθλητική σεζόν κι ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο για τα μπάνια μας. Το μονο που χρειάζεσαι είναι να είσαι γυναίκα και να αγαπάς το ποδόσφαιρο. Για να συμμετάσχεις αρκεί και να έχεις πεντάδα σου. Φέτος, το τουρνουά εσπασε κάθε ρεκόρ με τη συμμετοχή 20 ομάδων.
Τώρα, αλήθεια, αν λες την ομάδα σου Κουβάδες περιμένεις να πετύχεις γκολ;
Οι Κουβάδες με το χιουμοριστικό τους όνομα, όχι απλά περιμένουν να πέτυχουν τέρματα, αλλά αποτελούν κι από τα φαβορί του τουρνουά». Σε αυτό το τουρνουά μπορώ να έρθω με δέκα φίλες μου να αγωνιστούμε; «Για να συμμετάσχεις, αρκεί να είσαι γυναικά και να αγαπάς το ποδόσφαιρο. Τότε σε αγκαλιάζουμε με κάθε τρόπο και προσπαθούμε να απολαύσεις το άθλημα που αγαπάς».
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε με αυτό το τουρνουά; Είδα και κάτι πανό που υψώθηκαν;
«Σαφώς. Το τουρνουά εκτός από ένα αθλητικό δρώμενο που στόχο έχει την αποφόρτιση από τη σεζόν και τη διασκέδαση, επιδιώκει με κάθε τρόπο να προβάλει και να αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο και μάλιστα εξαιρετικό. Θέλει να εξαλείψει τα στερεότυπα, να αναδείξει τις γυναίκες και να αναφερθεί ακόμα και σε κοινωνικά θέματα που βλέπουμε στην επικαιρότητα, όπως δυστυχώς αυτό της γυναικοκτονίας.
Είναι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έτοιμο να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν; Τι εννοώ, εσύ πχ παίζεις στην ΑΕΚ αλλά δεν ζεις από αυτό, σωστά; Τι διαφορές έχετε με το ανδρικό πρωτάθλημα; Μισθοί υπάρχουν;
Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο γυναικών βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και γίνονται βήματα με ρυθμούς χελώνας. Απέχει πολύ από το ποδόσφαιρο αντρών τόσο σε υποδομές , όσο σε συνθήκες, εγκαταστάσεις, μισθούς κι ασφάλειες ποδοσφαιριστών. Αισιοδοξώ για το μέλλον και σιγουρά ονειρεύομαι μια μέρα κι η Ελλάδα να έχει ένα πρόσφορο έδαφος και για τις γυναίκες. που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο, κόντρα σε παρωχημένες απόψεις και στερεότυπα. Φυσικά και δεν ζω από την ενασχόληση μου ως ποδοσφαιριστρία , μιας κι αποτελώ μειονότητα και είμαι τυχερή που λαμβάνω κάποια ελάχιστα χρήματα που κατά βάση αποτελούν τα μεταφορικά μου. Η ψαλίδα αναμεσά στο ποδόσφαιρο αντρών – γυναικών είναι τεράστια, οι γυναίκες δεν λαμβάνουν ούτε τα ελάχιστα από αυτά που λαμβάνουν οι άντρες , τόσο σε μισθούς, ασφάλειες, εγκαταστάσεις, συνθήκες , όσο και σε προβολή στον κόσμο. Κάτι που προσωπικά με θλίβει βαθιά αλλά επειδή είμαι ρομαντική, συνεχίζω να υπηρετώ το άθλημα που αγαπώ κόντρα σε οτιδήποτε ελπίζοντας μια μέρα το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα να βρει την θέση που του αξίζει.
Αντιμετωπίζετε σεξιστικά σχόλια όταν λέτε ότι είστε επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες; Έχεις ακούσει το γελοίο «πλύνε κάνα πιάτο»; Ανταγωνισμός μέσα στο γήπεδο υπάρχει;
Τα σεξιστικά σχόλια , τα περίεργα βλέμματα απορίας συχνά θα τα συναντήσουμε στο ποδόσφαιρο γυναικών. Ευτυχώς, σιγά σιγά μειώνονται και η πλειονότητα -δειλά – αρχίζει να αγκαλιάζει το ποδόσφαιρο γυναικών και να το αναδεικνύει. Έτσι σχόλια του τύπου «πλύνε κάνα πιάτο» δεν έχουν θέση στο γήπεδο για εμάς και μας αφήνουν παγερά αδιάφορες. Ανταγωνισμός πάντα υπάρχει στα γήπεδα αλλά πάντα στα όρια του επιτρεπτού, με στόχο κατά βάση τον συναγωνισμό.
Τελικά, οι Κουκλάρες ή τα Εργαλεία έφτασαν πιο ψηλά στην βαθμολογία;
Για την ώρα οι Κουκλαρες φίλες και τα Εργαλεία, που οι περισσότερες είναι και φίλες εκτός γηπέδων και αντίπαλες μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων, τώρα που μιλάμε ισοβαθμούν στις πρώτες θέσεις και αποτελούν κι αυτές τρανταχτά φαβορί του τουρνουά μας».Η Νανά Πλεξίδα έχει συναντήσει στα γήπερα είτε ως αθλήτρια είτε ως προπονήτρια ποδοσφαίρου κορίτσια από 4 ετών μέχρι γυναικάρες πάνω από τα 40 που λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Γιατί τα στερεότυπα υπάρχουν απλά για να σπάνε.
Υγ: ευχαριστούμε τον Τάσο Ζαφειρίου και το Abola Woman, που έχουν την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων και των φωτογραφιών του τουρνουά. Και στον Ηλία Σαλεύρη που συνεργάζεται με την Νανά Πλεξίδα για τη διεξαγωγή του τουρνουά.