Στο Παγκράτι υπάρχει ένα από τα ωραιότερα θέατρα του αθηναϊκού κέντρου, το Skrow. Ο βράχος του από το άλσος Παγκρατίου είναι το ιδανικό σκηνικό για τη συγκεκριμένη παράσταση. Τρία χρόνια μετά την πρώτη τους παράσταση, Οι Λουόμενες της Κατερίνας Μαυρογεώργη επιστρέφουν εκεί. Το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός» συναντά ξανά τον φυσικό βράχο του θεάτρου, ο οποίος αναλαμβάνει τον “ρόλο” της ιαματικής πηγής, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό για την παράσταση.

 Οι Λουόμενες είναι μια παράσταση που μιλά για όλες τις γυναίκες που δεν είναι τέλειες. Αλλά είναι πραγματικές. Για τη διαζευγμένη γυναίκα που είναι και μητέρα αλλά που πασχίζει από μικρό κορίτσι να ξεπεράσει την απώλεια του πατέρα της και πίνει για να ξεχάσει τον πόνο. Πίνει για να φαίνεται ευτυχισμένη. Πίνει για να μη βυθιστεί στο μαύρο κενό και χάσει τον εαυτό της. Πίνει και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι πλέον καλεσμένη στα οικογενειακά τραπέζια. Τους ντροπιάζει.

Είναι μια παράσταση για το κορίτσι που ήθελε να γίνει γυναίκα και να ξεφύγει από το απόλυτο τίποτα της ζωής σε ένα μικρό μέρος στη μέση του πουθενά. Που κάθε μέρα της ήταν ίδια με την προηγούμενη και αμετάλλακτη με την επόμενη. Που κανείς δεν την ρωτούσε ποια είναι τα όνειρά της και αν είναι χαρούμενη. Και το έσκαγε. Και κοιμόταν με τον ένα και με τον άλλο, όχι από έρωτα, σίγουρα από πόθο. Για κάτι. Κι έμεινε έγκυος. Στα 18-19.

Είναι μια παράσταση για την κόρη που ποτέ δεν κατόρθωσε να φτάσει τις προσδοκίες της μητέρας της. Δεν ήθελε, δεν μπορούσε. Δεν ήταν η τακτοποιημένη ζωή για εκείνη. Ασφυκτιούσε. Και πρόδωσε τους πάντες και κυρίως χάλασε τη σχέση της με τη μάνα της. Και δεν το έχει ξεπεράσει.

Οι τρεις αυτές γυναίκες ζουν με πληγές, με ματαιώσεις, με τραύματα. Όπως όλος ο φυσιολογικός κόσμος. Και με χιούμορ, τόλμη, εξομολογήσεις, ανάγκη για συγχώρεση και άφεση αμαρτιών μας το εξομολογούνται σε μια παράσταση που σε κάνει να αισθάνεσαι την ανθρωπίλα της. Αυτές οι γυναίκες θυσίασαν πολλά για να είναι ανεξάρτητες, ελεύθερες. Και το φέρουν βαρέως. Μέσα στο υδροθεραπευτήριο απαλλάσσονται σταδιακά από αυτό το φορεμένο φορτίο.

Τι θα δείτε;

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, και σε μία μικρή επαρχιακή λουτρόπολη με ιαματικές πηγές οι δρόμοι έχουν ερημώσει, καθώς όλοι ετοιμάζονται για την αλλαγή του χρόνου. Κι όμως, το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός» είναι ανοιχτό… Εκεί μέσα βρίσκονται τρεις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες. Η Λύντια είναι η ιδιοκτήτρια του “Ασκληπιού”, η Κάτια και η Μαρία λουόμενες που καταφθάνουν απρόσμενα. Καμία από τις τρεις δεν έχει θέμα υγείας, όμως κάθε μία κουβαλά κι από ένα μυστικό που τη βαραίνει και την αγριεύει. Και οι τρεις έχουν κάτι να ξεπλύνουν, και οι τρεις ψάχνουν από κάτι να ξεφύγουν.

Όπως σημειώνει η Κατερίνα Μαυρογεώργη: «Όταν έγραφα αυτό το έργο πριν τρία χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα ότι πρέπει αναγκαστικά να έχει τρεις γυναίκες για ηρωίδες, έτσι ώστε να δηλώσουμε την σύμπνοιά μας με τον αγώνα για έμφυλη ισότητα. Μας καταδιώκει η κωμικοτραγική πεποίθηση ότι το να είσαι γυναίκα σημαίνει να έχεις αμαρτήσει».

Πώς θα νιώσετε;

Σαν να βγήκατε από το καλύτερο σπα για την ψυχή.

Info: skrow theater | Αρχελάου 5, Παγκράτι T: 210 7235 842. Κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00. Εισιτήρια εδώ.

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη

Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα | Νικολίτσα Ντρίζη | Μαρία Πετεβή

Φωτογραφίες/Trailer: Γιάννης Καραμπάτσος