Η κοινωνία ασκεί πίεση σε όλους. Είσαι γυναίκα; Γίνε μητέρα, σύζυγος, μην πάρεις κιλά, αγάπησε το σώμα σου, γίνε ανεξάρτητη, μην γίνεις δυσάρεστη.
Είσαι άντρας; Γίνε επιτυχημένος, αρρενωπός, κουβαλητής, πατέρας, καλός σύντροφος, μην γίνεις φεμινιστής.
Είσαι non binary; Μην γίνεις ενοχλητικός και προκλητικός.
Αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε στόχους που δεν αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικά τον πραγματικό μας εαυτό, ή ακόμα χειρότερα, χάσαμε τον πραγματικό μας εαυτό ενώ κυνηγάμε τις προβολές της κοινωνίας πάνω στις ταυτότητές μας.
Είναι πολύ σημαντικό να επαναπρογραμματίζουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας από τα τραύματα της ζωής. Της οικογένειας, των συντρόφων, των συναδέλφων, της κοινωνίας. Γι’ αυτό είναι υπέροχο να υπάρχουν καλλιτέχνες όπως η Lainey Molnar, που μας βοηθά να κάνουμε ακριβώς αυτό.
Έχει αποστολή να επισημάνει όλα τα λανθασμένα πράγματα για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη σημερινή εποχή, και τα απεικονίζει στα σκίτσα της με πολύ ακριβή τρόπο.
Στα κόμικς της, εξερευνά το θέμα της θηλυκότητας, των στερεοτύπων, των κοινωνικών πιέσεων, των προσδοκιών και διάφορα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σύγχρονες ανεξάρτητες γυναίκες (τον σεξισμό εννοούμε).
Αυτά τα έξυπνα και πολύ επίκαιρα κόμικς αγγίζουν καθημερινές καταστάσεις που μπορεί να έχουν απήχηση ακόμη στους άνδρες.
Αυτό που είναι υπέροχο με αυτά τα σκίτσα είναι ότι ο τόνος τους δεν περιορίζεται σε κριτική και αρνητικά πράγματα. Ενώ επικρίνει τα κακώς κείμενα, κάτι που είναι ένα σημαντικό και δύσκολο έργο από μόνο του, προωθεί επίσης τη θετικότητα του σώματος και την ψυχική ευεξία.
Μας υπενθυμίζει ευγενικά να μην ακολουθούμε κανόνες που δεν ταιριάζουν στις φυσικές σας ανάγκες, μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι όμορφοι και φυσιολογικοί με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο.
Κανένα μέγεθος δεν είναι λάθος, κανένα ύψος δεν είναι λάθος και καμία συνήθεια δεν είναι αποκρουστική.
Όλα είστε εσείς, και θα πρέπει να το αγκαλιάσετε. Και αν ο άλλος δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό, πρόβλημά του. Αν και οι προσδοκίες και η πίεση για τις γυναίκες στην κοινωνία μας μπορεί μερικές φορές να σας συνθλίβουν, μην τα παρατάτε. Απλά θυμηθείτε, τα διαμάντια κατασκευάζονται υπό πίεση.
Οι διαφορές μας είναι αυτές που μας κάνουν όμορφους. Ο κόσμος θα ήταν βαρετός αν ήμασταν όλοι ίδιοι!
Οι νέες μητέρες έχουν αφομοιώσει την ιδέα πως πρέπει να είναι αλτρουίστριες και πάντα διαθέσιμες. Όλοι φέρουν ένα μέρος της ευθύνης που οι γυναίκες έγιναν τόσο τελειομανείς. Και μονίμως αγχωμένες αν είναι αρκετά καλές μητέρες.
Είναι καταπιεστική η προβολή της τελειότητας. Γινόμαστε αντικείμενο συνεχούς κριτικής για τις επιλογές που κάνουμε σχετικά με το πώς βιώνουμε τη μητρότητα.
Όταν ρωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξής της στο Bored Panda αν έχει κάποιο αγαπημένο σκίτσο, η Lainey είπε ότι αυτά για την μάχη μας με την ψυχική υγεία. «Είναι αυτή η απεικόνιση γιατί είναι εξαιρετικά προσωπική. Αγωνίστηκα με την ψυχική μου υγεία για 18 χρόνια της ζωής μου και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ζεις με αόρατες ασθένειες που οι άνθρωποι γύρω μας δεν θεωρούν σημαντικές. Συνήθως επεξεργάζομαι θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης είτε με απλό είτε με αστείο τρόπο, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι απλά ανθρώπινα όντα και θεωρώ ζωτικής σημασίας να ασχοληθώ με στιγματισμένα θέματα γιατί δίνει σε πολλούς από εμάς ανακούφιση να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι.”
Οι γυναίκες είμαστε πιο ευάλωτες στον ρατσισμό με βάση την ηλικία – σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να περάσει μια γυναίκα τα εξήντα για να αρχίσει να ανησυχεί για την ηλικία της.
Το αντρικό βλέμμα θεωρείται (;)ακόμη για την πλειοψηφία των γυναικών καθημερινή «απόδειξη» ή «διάψευση» των προσπαθειών τους να παραμείνουν νέες και ελκυστικές. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το γήρας είναι περισσότερο επώδυνο και προβληματικό για τις γυναίκες.
Το μέλλον του φεμινισμού πρέπει να είναι μαζί με τους άνδρες και όχι εναντίον τους. Ο φεμινισμός είναι ανθρωπισμός: δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία.
Οι γυναίκες αναγκάζονται να επιτελούν την κανονιστική θηλυκότητα γιατί έτσι θεωρούνται επιτυχημένα άτομα και γιατί διαφορετικά υφίστανται κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.
Τέλος, δεν σχολιάζουμε ποτέ τα κιλά κάποιού που δεν ταιριάζουν με τα στερεότυπα που κατασκευάζει η βιομηχανία της μόδας και της ευεξίας. Δεν μας αφορά τι κάνει κάποιος με το σώμα του.