Βρήκαμε την αγαπημένη μας παγκόσμια ημέρα. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, καθιερώθηκε το 1992 στην Αγγλία από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, και δεν μας λέει να φάμε δίχως αύριο. Όχι. Αυτά είναι φθηνά λαϊκίστικα επιχειρήματα κάποιων ανθρώπων που βρίσκουν νόημα στη ζωή τους πετώντας κακίες σε άλλους.
Η ημέρα κατά της δίαιτας μας καλεί να αγαπήσουμε το σώμα μας, να προσπαθήσουμε να μην νιώθουμε ενοχές ή ντροπή για τα κιλά μας, να θεωρήσουμε όμορφα τα σώματά μας. Να παραδεχτούμε ότι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας στροβιλίζεται γύρω από το βάρος μας και ανεβαίνοντας στην ζυγαριά νιώθουμε θλίψη ή παθαίνουμε εμμονή. Και κυρίως, να μην γίνουμε ρατσιστές απέναντι σε άτομα υπερβάρα.
Με την ατελείωτη πίεση να χάσουνε βάρος (συχνά με ανθυγιεινό τρόπο) πολλά δημόσια πρόσωπα/διασημότητες/ σελέμπριτι έχουν «χορτάσει» από τοξικότητα και είπαν αντίο στην κουλτούρα της δίαιτας.
Ντέμι Λοβάτο
Η καλλιτέχνης έχει παραδεχτεί τη μάχη της με τα κιλά και την αποδοχή του σώματός της που την οδήγησαν σε διατροφικές διαταραχές. Είναι πλέον πεπεισμένη ότι η δίαιτα δεν είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή. ” Κάθε διαφήμιση στην τηλεόραση αφορά είτε ένα χάπι αδυνατίσματος ή ένα όργανο γυμναστικής είτε κάτι σχετικό το φαγητό. Ως γυναίκα που αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή, θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτα για να είσαι ευτυχισμένος. Δεν νομίζω ότι έχω ακούσει αυτό το μήνυμα όσο συχνά πρέπει, είναι σημαντικό να είσαι υγιής», είπε η Ντέμι στο People .
Μίντι Κάλινγκ
Η Σάνσα της καρδιάς μας έριξε άκυρο στην κουλτούρα της τοξικής εμμονής με τις δίαιτες μέσω ενός βίντεο παρωδίας, κοροϊδεύοντας τους influencers που προωθούν προϊόντα απώλειας βάρους. Στο βίντεο προσποιήθηκε ότι ήταν μια influencer, επισημαίνοντας τις επικίνδυνες παρενέργειες των ματζουνιών που μοιράζονται συχνά διάφοροι μαϊντανοί επί πληρωμή.
Λένα Ντάναμ
H Λένα Ντάναμ, η δημιουργός της κοινωνικής σειράς του HBO «Girls», δημοσίευσε μία φωτογραφία στα social media και παραδέχθηκε πως από τότε που πάχυνε νιώθει πιο ευτυχισμένη, καθώς αποφάσισε να πιέζει λιγότερο τον εαυτό της ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα τα προβλήματα ψυχικής υγείας της. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας σκέφτηκε πώς η κουλτούρα της δίαιτας είχε επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή της. Εξήγησε ότι τα πολυάριθμα άρθρα που κυκλοφόρησαν τότε και που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, ενώ δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν, ήταν το έναυσμα για εκείνη — και πιθανότατα ήταν και για πολλούς άλλους ανθρώπους. «Σκέφτηκα πολύ για την κοιλιά μου στην καραντίνα – ειδικά καθώς παρατηρώ έναν ασυνήθιστο αριθμό άρθρων με τίτλους όπως «πώς έχασα βάρος» και «η δίαιτα είναι το παν». Για τους περισσότερους ανθρώπους η πανδημική ζωή δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα διάλειμμα από τον κόσμο ή τον εαυτό τους… και η πρόταση ενός ανανεωμένου προγράμματος καθαρής διατροφής στο newsfeed μου κατά κάποιο τρόπο αισθάνεται σαν προσωπική επίθεση», έγραψε η Λένα στο Instagram.
Πρόσθεσε, «Μεγαλώνοντας παχουλή, χοντρή, όπως θέλεις να το αποκαλείς – πάντα ένιωθα ότι το σώμα μου ήταν ένα σημάδι που έγραφε «Είμαι τεμπέλης και έχω κάνει λιγότερα». Όπως και αν έβρισκα τη θέληση να επενδύσω 30% περισσότερο, θα μπορούσα να είμαι εντάξει. Με τα χρόνια, καθώς το σώμα μου με καθοδηγούσε στην καριέρα μου, την ασθένεια , άρχισα να εκτιμώ τι ήταν ικανό να κάνει.” Αντί να προσθέσουν την απώλεια βάρους σε μια λίστα ελέγχου, η Λένα συνέστησε στους αναγνώστες να κάνουν κάτι πιο ικανοποιητικό όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας.