Την τελευταία φορά που απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν όταν απολογήθηκε που βγήκε για κλάμπινγκ στο Ελσίνκι ενώ είχε έρθει σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών που βρέθηκε θετικός στην Covid. Τυπική 36χρονη θα έλεγε κάποιο απολίθωμα που ακόμα γλείφει τον διευθυντή σύνταξης μιας εφημερίδας για να πληρώνει τους λογαριασμούς του. Τίποτα τυπικό δεν έχει αυτή η σοσιαλοδημοκράτισσα πρωθυπουργός (της κεντροαριστεράς είναι το κορίτσι) κι ας την πολεμάνε οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας με παπαρατσικές φωτογραφίες της να χορεύει σε κλαμπ μέχρι τις 4 το πρωί.
Τι τυπικό μπορεί να βρεις στην νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο; Το μόνο αναμενόμενο για την Σάνα Μαρίν είναι αρθράκια γυναικείων περιοδικών με σεξιστικούς τίτλους ότι διχάζει το βαθύ ντεκολτέ της. Τι πιο σύνηθες; Αν δεν είσαι τυπική Κάρεν δεν ξέρουν πώς να σε αντιμετωπίσουν. Άντε να κάνουν κανένα θέμα με τις selfies του θηλασμού όταν γίνεις μητέρα και κάπως ταυτιστούν.
Τις τελευταίες εβδομάδες απασχολεί ξανά τα μίντια. Έστειλε οπλισμό στην Ουκρανία με δήλωση ότι η χώρα της υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και σήμερα είπε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις για να ενταχθεί η χώρα της στο ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η απάντησή της στις δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, που δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Μπιφ ανοίγει η Σάνα με Πούτιν με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση.
1985. Τότε γεννήθηκε στο Ελσίνκι. Πήρε το μεταπτυχιακό της το 2017 από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε. Το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια για την αρχηγεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 2015 μπήκε στο Κοινοβούλιο για την πρώτη της θητεία. Ασχολείται ενεργά με την κλιματική αλλαγή. Υπήρξε Υπουργός Μεταφορών. Μετά την παραίτηση του ηγέτη του Σοσιαλοδημοκρατικού Κόμματος έγινε η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός, ήταν μόλις 34 ετών. Πέρα από το φύλο και την ηλικία της ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτικούς. Είναι φαν των Rage Against the Machine, δημοσιεύει συνταγές για σάλτσες ζυμαρικών στο Facebook, μιλάει για το διαζύγιο των γονιών της εξαιτίας του αλκοολισμού του πατέρα της, δούλεψε στα 15 της σε φούρνο και μητέρα της έκανε σχέση με γυναίκα μεγαλώνοντας την κόρη της σε ένα ΛΟΑΤΚΙ περιβάλλον (όλα τα παραπάνω αντιτίθενται με τις παραδοσιακές ορθόδοξες ομοφοβικές αξίες του Πούτιν). Μοίραζε φυλλάδια μετά το σχολείο γιατί δεν υπήρχαν πολλά χρήματα στο σπιτικό τους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας την χαρακτήρισε “κορίτσι στο ταμείο” επειδή όντως υπήρξε ταμίας. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από ακροδεξιό πολιτικό βέβαια. Η Μάριν είναι περήφανη για την καταγωγή της, υπήρξε το πρώτο μέλος της οικογένειας που αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο. Μπήκε νωρίς στην πολιτική με δυο βασικούς στόχους: να φροντίσει τους πρόσφυγες και να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους για να φτιάξει το κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας. Έχει δεσμευτεί να τερματίσει με το πρότζεκτ Housin First της αστεγία στη χώρα της. Μαχήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την λες.
Η Φινλανδία είναι το πιο ευτυχισμένο έθνος παγκοσμίως. Είναι ένα κράτος όπου υπάρχει ισότητα στην πράξη. Εξάγει πράσινη τεχνολογία. Η ίδια διαχειρίστηκε καλύτερα από πολλούς πρωθυπουργούς την πανδημική κρίση κι αυτό εκτόξευσε την δημοφιλία της. Η χώρα της μετράει 2.368 θανάτους από Covid με πληθυσμό 5.550.000 εκατομμύρια. Κάτι έκανε καλά. Εννοείται το κόμμα των φιλελεύθερων συντηρητικών του Εθνικού Συνασπισμού έχει πάρει κεφάλι. Ζούμε ανάμεσά τους σε όλη την υφήλιο.
Η Πρωθυπουργός δεν επέλεξε να μείνει στην Kesäranta αλλά στο διαμέρισμα που μοιράζεται με τον σύντροφο της Μάρκους και την κόρη τους Έμα. Αναγκάστηκε βέβαια κάποια στιγμή μέσα στην πανδημία να το κάνει.
Το Όχι στην Φιλανδοποίηση
Η Φινλανδία την μεταπολεμική περίοδο είχε λίγες διασυνδέσεις με τη Δύση και απειλείται από τον γιγάντιο γείτονά της στα ανατολικά. Μια συνθήκη που υπογράφηκε με τη Σοβιετική Ένωση το 1948 έγινε η βάση για τη «Φινλανδοποίηση». Η Φινλανδία θα διατηρούσε την κυριαρχία της και θα παρέμενε ουδέτερη στον ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων, χωρίς να ενταχθεί ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το τίμημα της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας ήταν ότι η Σοβιετική Ένωση θα ασκούσε σημαντική επιρροή στην πολιτική της χώρας.
Το 1994 εντάχθηκε στη Συνεργασία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, ένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας που απέχει πολύ από την πλήρη ένταξη, και το 1995 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Φινλανδία έχει τα μακρύτερα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία, με πάνω από 1.300 χιλιόμετρα συνοριοφυλακής, αλλά δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η χώρα θεωρείται στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος για την ουσιαστική ένταξη. Η Μόσχα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία.
Το όραμα της για την Φινλανδία
Κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά βιώσιμη κοινωνία. Χωρίς μισθολογικό χάσμα. Το καλύτερο μέρος για μια γυναίκα. Με πρόσβαση σε μητέρες σε κρατικά επιδοτούμενα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για τα παιδιά τους. Μια δημοκρατία που οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν τον ηγέτη τους. Χωρίς λαϊκισμό.
Υπάρχει μια φινλανδική λέξη, sisu. Θα το μεταφράζαμε ως μια αίσθηση αποφασιστικότητας. Ανθεκτικότητας. Μάλλον είναι χαρακτηριστικό της Σάνα Μάριν που στο πρόσωπό του Πούτιν βλέπει τον εκφραστή της τοξικής αρρενωπότητας, του καπιταλισμού, του μιλιταρισμούς και της ομοφοβίας. Και θέλει να απομακρυνθεί από την επιρροή του. Και μπράβο της.