Κάποια στιγμή καλό θα ήταν να μιλήσουμε για τις διατροφικές διαταραχές και την ψυχική υγεία. Ένας τρόπος να το κάνουμε είναι το Instagram και το TikTok της Mik Zazon. Μια γυναίκα που έχει ένα σώμα που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «κανονικό». Δεν έχει αδύνατα μπούτια αλλά δεν είναι και χοντρά. Δεν έχει φλατ κοιλιά αλλά δεν μετράς και κοιλιακούς. Δεν δυσκολεύεται να αγοράσει ρούχα στα μαγαζιά αλλά δεν μπαίνει άνετα στο 36-38. Μια γυναίκα που μπορείς εύκολα να αισθανθείς οικεία δίπλα της. Γιατί; Γιατί έχετε πραγματικά σώματα.

Δεν θα περάσει χίλια φίλτρα τις φωτογραφίες της στο Instagram για να λειάνει την κυτταρίτιδα, δεν θα κλάψει για τα 3-4 παραπάνω κιλά της και έχει αυτοπεποίθηση όταν φοράει κολάν ακόμη κι αν φαίνεται γεματούλα. Δεν υπάρχει ένα μέγεθος κι ένας τύπος σώματος για να νιώσουμε ευτυχισμένες (ή και ευτυχισμένοι). Το κάθε σώμα είναι ένα «κανονικό» σώμα κι αξίζει εκπροσώπηση.

Όταν εγκαταλείψουμε τις απαρχαιωμένες ιδέες για την ομορφιά τότε το ρετούς δεν θα είναι αναγκαίο. Θα είμαστε αυθεντικές και αφιλτράριστες, θα ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην ντρέπονται για τα σώματά τους. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν είναι skinny αλλά ούτε plus size, εκείνες που είναι «ο μέσος όρος».Στην Ελλάδα, το κίνημα του body positivity είναι -ουσιαστικά- ανεφάρμοστο.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mik Zazon (@mikzazon)

Στην θεωρία, επειδή το προστάζει το κίνημα της πολιτικής ορθότητας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να μην καλουπώνεται σε πρότυπα της βιομηχανίας της ομορφιάς και της μόδας. Στην πράξη, κι εκεί κρίνεται πάντα η συμπερίληψη και όχι στις καλές προθέσεις για εντυπωσιασμό, άπειρες γυναίκες, φίλες μας, κολλητές μας, συναδέλφισσες και μέλη της οικογένειας μας δεν βρίσκουν ρούχα στα καταστήματα των εμπορικών και των μεγάλων πολυεθνικών.  

Από μικρές οι γυναίκες οδηγούνται να έχουν ενοχές για το σώμα τους αν δεν ταιριάζει με τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας. Αλλά, δεν μας μαθαίνουν ότι είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό που βλέπουμε στον καθρέπτη μας. Δεν μπορεί η αυτοεκτίμησή μας να εξαρτάται από τα νούμερα της ζυγαριάς. Κι έτσι γινόμαστε ανορεξικές, βουλιμικές ή εμμονικές με την ορθορεξία, φιλτράρουμε σπυράκια και ραγάδες και προσποιούμαστε τις ευτυχισμένες. Η ενδυνάμωση θα έρθει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν κρινόμαστε με βάση το νούμερο τζιν που φοράμε.

@mikkzazon

We deserve to feel peace within ourselves ♥️

♬ i cant help falling in love by JVKE – JVKE ????