Το θυμάσαι το Μαρινάκι; Όχι τη Μαρίνα, τη συνάδελφο, τη μητέρα, τη γυναίκα, την υπόσταση. Το Μαρινάκι που ο εργοδότης του της ζητά να του βγάλει μερικές φωτοτυπίες, να τελειώσει ένα project, με “τυράκι” το “μπορείς να φύγεις νωρίς για να πας στο άρρωστο παιδί σου” και “κούκλα είσαι σήμερα”. Ναι, το Μαρινάκι που μας υπενθύμισε πως όσο δεν αντιδράμε στα στερεότυπα και την αναπαραγωγή τους ως γυναίκες εργαζόμενες, τόσο θα φροντίζουμε άθελά μας να μακροημερεύσουν. 

Το #MarinakiReturns και αυτή τη φορά μάς λέει μερικές σκληρές -όπως οφείλου να είναι οι- αλήθειες για τις εργαζόμενες μητέρες σε αυτή τη χώρα. Για τις γυναίκες που με ελάχιστες ώρες ύπνου, ξυπνούν το πρωί με τις υποχρεώσεις να παίρνουν τη σκυτάλη μετά το πρώτο ξυπνητήρι. Όχι δεν έχουν την πολυτέλεια του Snooze. Τις γυναίκες που με την τηλεργασία έπρεπε και πρέπει ακόμα να ισορροπήσουν ανάμεσα σε σοβαροφανή zoom calls και ένα χάος από παιδικές φωνές και παιχνίδι, ακριβώς όπως προσπαθεί να ισορροπήσει αισθητικά και με νόημα το κάτω μέρος της πιτζάμας με το πουκάμισο και ταγέρ για τις ανάγκες του online meeting. Η ζωή σου, έτσι; 

Για τις γυναίκες που δεν έχουν καν το χρόνο να σταματήσουν λίγο να δουν πού βρίσκονται. Από τη βόλτα με τον σκύλο, στο παιδικό κολατσιό, στο κυνηγητό του σχολικού, στα projects που τρέχουν, στη συννόηση με τον πελάτη, στην προσπάθεια να πείσουν τη θεία τους να κρατήσει το παιδί για καμία ώρα, με παρακάλια. Παράλληλα, δικαιολογούν την απουσία του πατέρα στο παιδί και στους εαυτούς τους, ενώ πρέπει να ικανοποιήσουν και τις επιθυμίες της πεθεράς η οποία τις επιβραβεύει με ένα “μπράβο βρε Μαρινάκι”. Και μέσα σε όλα αυτά είναι αναγκασμένες να ακούν εξυπνακίστικα τσιτάτα για τη μητρότητα και τα παιδιά. 

Μια στις τέσσερις εργαζόμενες μητέρες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να την κάνουν part-time για να βρουν μια ισορροπία. Έχει βρεθεί πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γυναίκες εργάζονται κατά μέσο όρο 20 ώρες περισσότερο από τους άντρες. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει το Lean In Network, μέλη της οποίας πρωταγωνιστούν στο βίντεο. 

Σε άλλα, συνοπτικά νέα, δες το και ανακάλυψε όλα τα layers κάτω από το concept “εργαζόμενη μητέρα στον πλανήτη Ελλάδα”: