Η Καίτη Χαχλιουτάκη είναι δημιουργός ASMR video και πλέον η νέα μας εμμονή. Τα βίντεο της στο YoυΤube να τρώει με ήχο είναι ο ορισμός της απόλαυσης. Ειλικρινά, δαγκώνει μελομακάρονο και χαίρεσαι. Χαλαρώνεις, ανατριχιάζεις, νιώθεις έτοιμος να κοιμηθείς, (ίσως) ερεθίζεσαι.

Οι 124 χιλιάδες εγγεγραμμένοι στο κανάλι της μάθαμε τα πάντα για το φαινόμενο ASMR. Τι είναι αυτό το ακρωνύμιο; Φανταστείτε ένα δημιουργό να χαϊδεύει με πινέλο ένα μικρόφωνο όσοι θέλετε μια εύκολη απάντηση. Είναι ακρωνύμιο, προέρχεται από τις λέξεις Autonomus Sensory Meridian Response. Πατάμε Wikipedia, διαβάζουμε ότι μεταφράζεται στα ελληνικά ως Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών, προκαλεί παραισθησία, μυρμήγκιασμα στην καθομιλουμένη, που αρχίζει συνήθως από τα μαλλιά και επεκτείνεται προς τα κάτω στο πίσω μέρος του λαιμού και στην άνω σπονδυλική στήλη. Ο εγκέφαλος αντιδρά σε κάποια ερεθίσματα-ήχους. Και αν έχεις στρες ή πάσχεις από αϋπνία είναι ένα τρομερό χαλαρωτικό placebo. Μας τα εξηγεί υπέροχα η Salted Caramel.

Καίτη, όταν συστήνεσαι τι δουλειά λες ότι κάνεις;

Εξαρτάται από το ποι@ ρωτάει. Αν είναι ένας άνθρωπος που νιώθω ότι μπορεί να έχει κάποια επαφή με το YouTube, θα τολμήσω να πω YouTuber, αν και αυτή η απάντηση φέρνει πολλές άλλες ερωτήσεις. Γι’ αυτό και η πιο συχνή απάντηση μου είναι ότι ασχολούμαι με το μοντάζ, που έχει και άμεση σχέση με τις σπουδές μου.

Αν πρέπει να εξηγήσω στη μαμά μου τι είναι το ASMR χωρίς να χρησιμοποιήσω δυσνόητους όρους, τι με συμβουλεύεις να της πω;

Μπορείς να της πεις ότι είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται μέσα από εικόνες και ήχους και βοηθά ανθρώπους να ανακουφιστούν από το στρες, την πίεση και την αϋπνία.

Πως είναι δυνατόν 4305 άτομα κι εγώ να πατήσαμε βίντεο για να σε δούμε ένα τρως ένα μήλο;

Αυτά τα βίντεο που είναι πιο απλοϊκά και συνήθως ανεβαίνουν στο μικρό μου κανάλι, είναι σχεδόν πάντα αιτήματα συνδρομητών που θέλουν να δουν κάτι πολύ συγκεκριμένο, γι’ αυτό και δεν έχουν πάντα μεγάλη απήχηση. Αυτό το βίντεο βασίζεται στην απλότητα των ήχων. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου, να συγκεντρωθείς σε αυτό που ακούς και να νιώσεις το κεφάλι σου να αδειάζει από ότι μπορεί να σε βαραίνει τη δεδομένη στιγμή.

Γιατί να δει κάποιος ένα βίντεο σου 25 λεπτά να σπας bubble wrap;

Σχεδόν για τους ίδιους λόγους που θα με δεις να τρώω και ένα μήλο, συν το ότι η ενασχόληση με το σπάσιμο των πλαστικών φυσαλίδων από μόνη της προκαλεί εκτόνωση και αποφόρτιση.

Ξέρεις σίγουρα τα βήματα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος asmr λογαριασμός/ influencer/ καλλιτέχνης. Θα μας τα εξηγήσεις;

Με ότι και αν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί κάποι@ νομίζω ότι η επιτυχία ή η αποτυχία σε όποιον τομέα, έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την αφοσίωση στην αρχική ιδέα αλλά και την ευελιξία και τη συνεχή εξέλιξη. Με απλά λόγια όταν ξεκινάς κάτι, ειδικά στα σόσιαλ, καλό είναι να έχεις μια βάση στην οποία θα στηρίζεσαι πάντα, όσες αλλαγές κι αν κάνεις στον τρόπο που δουλεύεις. Ένα κανάλι στο YouTube για παράδειγμά έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει αν στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο κοινό για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά στην περίπτωση που ο/η δημιουργός πειραματίζεται με διάφορα είδη βίντεο χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η επιτυχία ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση.

Η δική σου ενασχόληση μετράει ήδη περίπου 6 χρόνια. Πώς ξεκίνησε όμως; Τι σε έκανε να τα παρατήσεις όλα και να ασχοληθείς με το ASMR;

Ήταν η περίοδος που είχα σταματήσει να δουλεύω προκειμένου να μπορέσω να ολοκληρώσω την πτυχιακή μου εργασία και να πάρω επιτέλους το πτυχίο μου. Είχα δοκιμάσει πολλές φορές να τα κάνω ταυτόχρονα αλλά δεν πήγαινε ποτέ καλά αυτό, λόγω του ότι έβαζα τη δουλειά πάντα σε προτεραιότητα. Ο χρόνος που έδωσα στον εαυτό μου μακριά από ένα πιεστικό πρόγραμμα, μου επέτρεψε να δοκιμάσω να ασχοληθώ με πράγματα που με ευχαριστούσαν. Ένα από αυτά ήταν το ASMR, ένα άλλο ήταν η μαγειρική και ένα τρίτο ήταν το μοντάζ. Τα έβαλα όλα μαζί και έφτιαξα ένα ASMR κανάλι στο YouTube. Ευτυχώς αυτό πήγε καλά. Και πήρα και το πτυχίο μου!

Έχεις συνταγές στο κανάλι σου; Γιατί;

Γιατί μου τις ζητάνε! Πάντα προσπαθώ στο ASMR Eating κανάλι να παρουσιάζω ιδιαίτερα πιάτα και γλυκά τα οποία σε πολλούς/ες είναι άγνωστα (δεδομένου ότι το κοινό που με παρακολουθεί είναι κυρίως αγγλόφωνο) και συχνά μου ζητούν λεπτομέρειες για το πως μπορούν οι ίδιοι/ες να τα παρασκευάσουν. Ο πιο εύκολος τρόπος να τους εξηγήσω είναι να φτιάξω ένα βίντεο.

Αν έχω νεύρα θα με ηρεμήσει ένα βίντεό σου;

Εξαρτάται. Αν η εμπειρία του ASMR λειτουργεί ευεργετικά στις δικές σου αισθήσεις τότε ναι. Αν όχι, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα σε εκνευρίσουν!????

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές βίντεό σου και ποιο το πιο “σχολιασμένο”;

Ένα βίντεο απαντά και στις δυο ερωτήσεις και είναι το εξής: ASMR eating Dessert: Chocolate Bars, Wafers, Biscuits, Cakes (WHISPERING). Αυτό το βίντεο είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία. Όπως καταλαβαίνεις δεν είμαι καθόλου υπερήφανη γι’ αυτό το βίντεο! Κακή εικόνα, κακός ήχος, κακό ASMR κι όμως πολύ δημοφιλές βίντεο ακόμα και σήμερα.

Ποια είναι η καθημερινότητα σου;

Πολύ μοντάζ, πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, πολύ έρευνα, πολύ μαγείρεμα και μια μεγάλη απογευματινή βόλτα με το σκυλί μου οπωσδήποτε. Επίσης, προσπαθώ να κάνω διάδρομο σε καθημερινή βάση και έχω και έναν σύντροφο που θέλει κι αυτός το χρόνο του.

Μπορεί να ερεθιστεί κάποιο άτομα με τους ήχους σου;

Εννοείς να ερεθιστεί ερωτικά φαντάζομαι. Θα σου πω όχι κατά κανόνα αλλά ποιος ξέρει με τι μπορεί να ερεθιστεί ένα άτομο; Γούστα είναι αυτά.

Μπορεί να κοιμηθεί ένα άτομο με τους ήχους σου;

Είναι φυσικό επακόλουθο της χαλάρωσης. Μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι εγώ κοιμάμαι με βίντεο συναδέλφων.

Τι είναι το brain massage που είναι δημοφιλές στους ASMR λογαρισμούς;

Το ASMR προκαλεί μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος που συνήθως αρχίζει στο τριχωτό της κεφαλής και κινείται προς τα κάτω στο πίσω μέρος του λαιμού μέχρι τη σπονδυλική στήλη αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται η ένταση αφήνοντας στον άνθρωπο που το βιώνει μια αίσθηση “εγκεφαλικού μασάζ”.

Αυτό το βίντεο με το τσουρέκι πόση ώρα σου πήρε να το γυρίσεις;

Δεν παίρνει πολύ χρόνο ένα γύρισμα γενικά. Το συγκεκριμένο επειδή έχει και ένα κομμάτι της προετοιμασίας μπροστά από την κάμερα, μου πήρε γύρω στη μια ώρα. Αναφέρομαι βέβαια αμιγώς στο κομμάτι του γυρίσματος. Η προετοιμασία, που συνήθως δε φαίνεται στο βίντεο, είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Διαφέρει το κοινό του YouTube με εκείνο του TikTok;

Εδώ με πιάνεις αδιάβαστη. Ασχολούμαι με το TikTok λιγότερο από 6 μήνες και δεν έχω σαφή εικόνα. Σίγουρα στο YouTube αισθάνομαι πιο άνετα και η σχέση μου με τους συνδρομητές μου είναι πολύ πιο στενή και άμεση. Ελπίζω με τον καιρό να έχω μια αντίστοιχη σχέση και με το κοινό του TikTok.