Δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις το ντοκιμαντέρ της. Την βλέπεις ως κοριτσάκι στα χέρια κακοποιητικών γονιών που χάλασαν τον αλγόριθμο της αθωότητάς της και την έβγαλαν στην κοινωνία έτοιμο θύμα στα χέρια ενός χειριστικού αρπακτικού. Ισχυρίζεται ότι στα 19 της, ερωτευμένη, ήταν μια λεία που κυριολεκτικά καταβρόχθισε ο Μέριλιν Μάνσον. Την βίασε μπροστά σε ένα σοκαρισμένο συνεργείο, δεν την άφηνε να κοιμηθεί, την μετέτρεψε σε υποχείριο του δίνοντάς της ναρκωτικά, την κλείδωνε στο σπίτι, της απαγόρευε να φάει, την βασάνιζε, την απειλούσε ότι θα κάνει κακό στην οικογένεια της αν τον εγκαταλείψει.

Το 2007 εκείνη ήταν 19 κι εκείνος 38. Την έκανε πρωταγωνίστρια του σε μουσικό βίντεο του και ενώ της είπε ότι θα γυρίσουν μια σκηνή προσομοίωσης σεξ για το τραγούδι του Heart- Shaped Glasses, διείσδυσε πραγματικά. Είχε φροντίσει να την μεθύσει με αψέντι για να μην προβάλει αντίσταση. Την μήνυσε. Ο δικηγόρος του Μάνσον αποκαλεί την εμπειρία της «ευφάνταστη διήγηση ενώ στην πραγματικότητα χρειάστηκαν πολλαπλές λήψεις με διαφορετικές γωνίες και τεράστια διαλείμματα για να ρυθμιστούν οι κάμερες και υπάρχουν άπειροι μάρτυρες».

Εκείνη ισχυρίζεται ότι η αλήθεια της είναι αυτή. Της είπε ο κακοποιητής της να πει στους δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ ρομαντικά στα γυρίσματα ενώ στην ουσία εξαναγκάστηκε σε εμπορική σεξουαλική πράξη με ψεύτικα προσχήματα. Με τον Μάνσον υπήρξε ζευγάρι μέχρι το 2010. Την απειλούσε με αντισημιτική κακοποίηση (επειδή είναι Εβραία) και όταν έγινε μητέρα της είπε ότι θα βλάψει το γιο της. Δεκαέξι γυναίκες έχουν μιλήσει ανοιχτά για την κακοποίηση τους από τον Μάνσον (το πραγματικό του όνομα είναι Μπράιαν Γουόρνερ). Εκείνος, παρόλο που οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για τα ίδια μοτίβα ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης, μιλά για φρικτές διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας. Μήνυσε ήδη την Έβαν Ρέιτσελ Γουντ για συκοφαντική δυσφήμιση. Ανάμεσα στις 16 επιζώσες και η ηθοποιός του Game of Thrones, Έσμε Μπιάνκο.

Τα βασανιστήρια του φιλοναζιστή Μάνσον

Στο δεύτερο επεισόδιο του Phoenix Rising μαθαίνουμε φριχτές αλήθειες που ευχόμασταν να ήταν αποκυήματα φαντασίας. Ο Μάνσον ήταν μια κότα που έκανε χρυσά αυγά για τη δισκογραφική του. Ήξεραν την κατάχρηση εξουσία που συνέβαινε στο «σπιτικό» του, ήξεραν ότι δεν φέρεται καλά στις συντρόφους του. Και έστρεφαν αλλού το βλέμμα τους. Η Έβαν Ρείτσελ Γουντ λέει ότι μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του Παλαιστή το 2008 (μια ταινία του Αρανόφσκι) ο Μάνσον την απομόνωσε στη βίλα του στην Καλιφόρνια. Της στέρησε τον ύπνο και της έκανε ψυχολογικά βασανιστήρια για να την σπάσει. Τον κατηγορεί ότι την νάρκωσε με μεθαμφεταμίνη και τη βίασε. Η μύτη της αιμορραγούσε όλη την ώρα. Άρχισε να σκάει το δέρμα της. Έκανε εμετό κάθε μέρα. Και εκείνος δεν έκανε τίποτα, δεν τον ένοιαζε. Την βίαζε στον ύπνο της. Την έδεσε και την χτυπούσε με μαστίγιο. Ένα ναζιστικό μαστίγιο με σβάστικα επάνω του γιατί εκείνη είναι Εβραία. Έσπασε το γόνατό της όταν έβαλε μια ράβδο στο σώμα της γιατί εκείνη τινάχτηκε από τον πόνο. Του ζήτησε συγγνώμη που διέκοψε το βασανιστήριο του κι εκείνος έκοψε το χέρι του και την ανάγκασε να πιει το αίμα του. Έκανε τα πάντα υπάκουα. Ένιωθε αποσύνδεση από τον εαυτό της. Και κουβαλά τραύμα που δεν την αφήνει να είναι ευτυχισμένη.

Το 2011 στα γυρίσματα του Mildred Pierce έμαθε ότι ήταν έγκυος. Εκείνος δεν την άφηνε να χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά. Αρνήθηκε να φορά προφυλακτικά και βασικά μόνο εκείνος ζητούσε σεξ κι εκείνη απλά υπάκουε. Δεν ήθελε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα λέγοντας όχι. Η Έβαν Ρείτσελ Γουντ δηλώνει στις τηλεοπτικές εμφανίσεις της ότι δεν θέλει φήμη. Θέλει να προστατεύσει τις άλλες γυναίκες από τέτοιους τύπους. Και δεν την πιστεύουν όλοι.

Έχουν μείνει σε μια αφήγηση που επιμένει ότι η 18χρονη Λολίτα του Χόλιγουντ ερωτεύτηκε τον γκοθά, εφιάλτη των Μεσοδυτικών Πολιτειών που «πούλησαν» τα κίτρινα έντυπα πληρώνοντας τους παπαράτσι για φωτογραφικό υλικό.

Κι όμως, έγινε ακτιβίστρια κι έκανε αγώνα μαζί με άλλες επιζώσες (με τη ΜΚΟ The Phoenix Act) ασκώντας πιέσεις να αλλάξει η νομοθεσία και να παραταθεί ο περί παραγραφής νόμος για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης. Υπάρχει δύναμη και κάθαρση στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Η μήνυσή του Μέριλιν Μάνσον

Δεν βγαίνει να μιλήσει ο ίδιος. Ο δικηγόρος του κάνει δηλώσεις. Υποστηρίζει ότι ο πελάτης του αρνείται κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό για σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση οποιουδήποτε και ότι οι πρώην σύντροφοι του μετέτρεψαν τις συναινετικές σχέσεις τους σε κατασκευασμένες ιστορίες τρόμου. Μήνυσε και την Ίλμα Γκορ που μαζί με την Γουντ έφτιαξαν αυτό το ντοκιμαντέρ. Επινόησαν μια συνωμοσία λέει.

Κι όμως στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν αποδείξεις, φωτογραφίες, τεκμήρια. Το HBO για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συνεργάζεται με το RAINN (Εθνικό Δίκτυο Βιασμού, Κατάχρησης και Αιμομιξίας) για να διασφαλίσει ότι ο θόρυβος και η δημοσιότητα που έφερε το ντοκιμαντέρ θα έχει διάρκεια. Κι ας βιώνει η Έβαν Ρείτσελ Γουντ δημόσια περιφρόνηση ακόμη και σήμερα για τους ισχυρισμούς της. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που την θαυμάζουν για το θάρρος της.

Ο Μάνσον είναι ακόμη ελεύθερος. Και συνεργάζεται με τον Κάνιε Γουέστ.