“Γ@μ@ τη δίαιτα”. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό μήνυμα όλων όσων περνά η Deja Patterson μέσα από όσα δημιουργεί. Ζωγραφίζοντας προσωπικές στιγμές, με κάτι από σεξουαλική οικειότητα και κάτι από κλειδαρότρυπα, γιορτάζει όλα όσα μας έχει μάθει αυτή η κοινωνία να κρύβουμε: παραπάνω κιλά, κυτταρίτιδα, ραγάδες, αυτές τις ριμάδες τις δίπλες στην κοιλιά. Ο στόχος της όμως; Να απεικονίζει τις “χοντρές, μαύρες γυναίκες με ακρίβεια”. 

“Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, περνάω αμέτρητες ώρες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook”, αναφέρει η ίδια στο It’s Nice That. “Μεγαλώνοντας, μη ρεαλιστικά στάνταρ ριζώθηκαν βαθιά μέσα στο μυαλό μου από όσα έβλεπα στα media στις δεκαετίες 2000 και 2010. Σταρ όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Πάρις Χίλτον αντιμετωπίζονταν σαν το αποκορύφωμα της ομορφιάς, παρόλο που η εμφανίσεις τους δεν ήταν εύκολα προσεγγίσιμες”. 

Πλέον όμως, τα social media της γέμισαν με “plus size γυναίκες και πολλές Μαύρες γυναίκες”, που θαυμάζει. Με το ταλέντο της, λοιπόν, γιορτάζει αυτές ακριβώς τις γυναίκες. Συχνά στέλνει μηνύματα σε γυναίκες, ζητώντας τους άδεια να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες τους και να τις μεταμορφώσει σε πίνακες. Όταν πάρει την πολυπόθητη άδεια, παίζει με τα χρώματα και καταλήγει να μας προσφέρει αυτές τις ροζ ωδές στα αναπολογητικά ρεαλιστικά γυναικεία σώματα. 

Η ίδια, πριν ξεκινήσει να κάνει τέχνη, ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με το body shaming. Αντί να την τρομοκρατήσουν αυτές οι επιθέσεις στην εμφάνισή της, την οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση να απεικονίσει τους ανθρώπους όπως ακριβώς είναι στις δουλειές της. Χωρίς κανένα φόβο απέναντι στον αισθησιασμό των καμπυλωτών σωμάτων, τους προσδίσει και μια σεξουαλική διάσταση, για την οποία δέχεται, μάλιστα, και αρκετά παράπονα. “Το βρίσκω συναρπαστικό αυτό”, λέει, “γιατί απολαμβάνω να πιέζω τα όρια και να προκαλώ τα συναισθήματα και τις απόψεις των θεατών”. 

Δες παρακάτω τη δουλειά της και απόλαυσε ελεύθερα: