Η 76χρόνη θεότητα που αψηφά την πολιτική ορθότητα μιας και ήταν αφυπνισμένη πριν μάθουμε τι σημαίνει woke τιμήθηκε στα βραβεία SAG για την συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

https://twitter.com/hashtag/sagawards?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Την προανήγγειλε στη σκηνή η Κέιτ Γουίνσλετ (που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην τελετή) λέγοντας ότι η αφοσίωση και η ακεραιότητά της είναι έμπνευση για όλους τους συναδέλφους της. Την ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των γυναικών στο χώρο επειδή υπερβαίνει τα σεξιστικά ηλικιακά όρια και δείχνει στις ηθοποιούς πώς να μεγαλώνουν και να έχουν ρόλους.  Η Έλεν Μίρεν ανεβαίνοντας στη σκηνή είπε ότι το μόνο επίτευγμα της ζωής της που αξίζει βραβείο είναι ότι είναι ακόμη ζωντανή (βέβαια έχει και Όσκαρ, BAFTA, Emmy) . Και θέλησε να μοιραστεί (ως συμβουλή) το δικό της μυστικό για μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη ζωή:

«Να είσαι στην ώρα σου και μην είσαι μαλάκας».

Μίλησε στο λόγο της απευθυνόμενη στην κοινότητα των ηθοποιών τονίζοντας ότι γίνεται έξαλλη όταν διαβάζει για ηθοποιούς που κακολογούν άλλους ηθοποιούς. «Είναι μια επιφανειακή, τεμπέλικη και λανθασμένη υπόθεση για τη ματαιοδοξία. Κάνουμε ένα επάγγελμα που συγκρούεται συνεχώς η ανασφάλεια μας με τον ναρκισσιστικό εγωισμό μας. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία, αγαπάμε και θαυμάζουμε τη δουλειά του άλλου. Μαζί γελάμε, κλαίμε, ανησυχούμε και αρρωσταίνουμε στη δουλειά. Είμαστε μια υπέροχη φυλή με ιστορία. Σας το αφιερώνω το βραβείο γιατί είμαστε απατεώνες και αλήτες». Γνώρισε την αποθέωση εννοείται.

Ο πατέρας της ήταν Ρώσος μετανάστης στο Λονδίνο που εργαζόταν ως ταξιτζής κι η Μίρεν δεν έχει ξεχάσει τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας της. Έκαναν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα γιατί μόνο τότε άναβαν το θερμοσίφωνα για να ζεσταθεί το νερό. Κάθε Παρασκευή. Δεν είχε την στήριξη των γονιών της όταν τους ανακοίνωσε ότι θα γίνει ηθοποιός. Πίστευαν ότι θα πεινάσει. Τους απέδειξε ότι έκαναν λάθος.