Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η ρωσική εισβολή είναι το μόνο νέο που απασχολεί τις ζωές μας. Βλέπουμε κυριολεκτικά τη Ρωσία να φτάνει στο Κίεβο. Βίντεο στα social media δείχνουν ρωσικά τανκς να επελαύνουν στους δρόμους της ουκρανικής πόλης. Ουκρανοί πατέρες μένουν να πολεμήσουν και στέλνουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στην ασφαλή ζώνη.

https://twitter.com/hashtag/MarioDraghi?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω social media παροτρύνοντας τους πολίτες να κατασκευάσουν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και να αμυνθούν. Στη Ρωσία μαθαίνουμε ότι η διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου και Πολιτιστικού Κέντρου ‘Βσέβολοντ Μέγιερχολντ’ της Μόσχας, Έλενα Κοβάλσκαγια, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση της με ανάρτησή της στο Facebook: «Φίλοι, ως διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παραιτούμαι. Δεν μπορείς να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ’ αυτόν. Θα φέρω τα έργα μου — όσα έχω ξεκινήσει — εις πέρας, σε εθελοντική βάση».

https://t.co/snglpVeKHg

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει ότι «θα παλέψουμε για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας». Οι αιχμές Ζελένσκι κατά της Δύσης ότι «παρακολουθεί από μακριά» είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν συμβαίνει. Την ίδια στιγμή ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι «κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία». Η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως ζήτησε η Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις οικονομικές κυρώσεις, και την οικονομική κρίση στην Ρωσία. Αν και μερικές φορές λανθασμένα περιγράφεται ως Ρώσος εθνικιστής, στην πραγματικότητα είναι ένας αυτοκρατορικός νοσταλγός. Η εισβολή παραβίασε επίσης γραπτούς και άγραφους κανόνες και συνθήκες στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας την περιφρόνηση του Πούτιν για το δυτικό status quo.

https://t.co/E9VMvAmjYd

Αυτά γνωρίζουμε εμείς εδώ τις τελευταίες δύο ημέρες που παρακολουθούμε απελπισμένοι ένα πόλεμο. Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία πιθανότατα το γνωρίζει καλύτερα η Ουκρανή  Όλγα Σαπολάγιεβα , διερμηνέας από την Μαριούπολη μας μεταφέρει την πραγματικότητά του λαού της Ουκρανίας. , πρώην διερμηνέας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Μαριούπολη που μένει πλέον στην Κω με τον Έλληνα σύζυγό της.

https://t.co/MDpbUMOPB0

«Ας πούμε ότι είμαι καλά, όμως δεν είμαι. Ούτε ήρεμη, ποιος μπορεί να είναι ήρεμος όταν βομβαρδίζεται και φλέγεται η πατρίδα του; Η οικογένειά μου είναι στη Μαριούπολη και ευτυχώς μιλάω συνέχεια μαζί τους. Διατηρούν ψυχραιμία, αλλά δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις επικοινωνίες. Θέλω όμως να γνωρίζετε ότι εμείς, οι Ουκρανοί πολίτες, αυτή την κατάσταση τη ζούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εκεχειρία υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Ναι, το περιμέναμε. Για μένα προσωπικά ήταν σίγουρο ότι θα επιτεθεί, είχε περικυκλώσει με τον στρατό του όλη τη χώρα, παρόλο που το διέψευδαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά την τέχνη της παραπληροφόρησης. Στη Μαριούπολη δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους. Γιατί να φύγουν από τα σπίτια τους; Για ποιον λόγο να φύγουν από εκεί; Στη Δυτική Ουκρανία είναι κοντά τα σύνορα της Ευρώπης και οι άνθρωποι φεύγουν. Όμως, από την Ανατολική στη Δυτική Ουκρανία θέλεις δύο μέρες να πας. Στην πόλη μου οι τράπεζες έχουν κλείσει από χτες. Υπάρχουν τα ATM αλλά δεν ξέρουν για πόσο ακόμη θα υπάρχουν μετρητά. Τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά. Δυστυχώς, ο λαός της Ουκρανίας σ΄αυτή την άνιση μάχη είναι μόνος του. Δεν συγκρίνεται ο στρατός της χώρας με εκείνον της Ρωσίας, ούτε η Ουκρανία έχει εμπειρία από πολέμους. Φοβούμαστε μην καταλάβει ο Πούτιν τη χώρα, θέλουμε να παραμείνουμε ελεύθεροι και να αποφασίζουμε μόνοι μας για το μέλλον των παιδιών μας.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Δε θέλουμε να μείνουμε χωρίς πατρίδα. Δυστυχώς πολλοί Έλληνες, επηρεασμένοι από την πολυετή ρωσική προπαγάνδα, βλέπουν την Ουκρανία ως χώρα όπου κυριαρχούν φασίστες. Είναι ψέμα. Είναι αποτέλεσμα της πολυετούς παραπληροφόρησης του ελληνικού κοινού από ανταποκριτές που εδώ και δεκαετίες ζουν στη Μόσχα. Ούτε ισχύει για εξαθλίωση και φτώχεια. Τους συμπατριώτες μου ενδιαφέρει η γη τους και το σπίτι τους, η οικογένειά τους. Ζω στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια και απορώ πώς οι περισσότεροι Έλληνες τρέφουν μια ανεξήγητη συμπάθεια για το καθεστώς του Πούτιν».

Η εισβολή του Πούτιν θα κάνει μεγάλη ζημιά. Σίγουρα όχι μόνο στην Ουκρανία.