Δεν είναι καθόλου επιφανειακό να ψάχνεις την κουήρ ορατότητα και την συμπερίληψη στις οσκαρικές υποψηφιότητες. Είναι ξεκάθαρα η αγωνιώδης προσπάθεια της Ακαδημίας να εκσυγχρονιστεί και να αφουγκραστεί την κοινωνία και τα αιτήματά της. Το 2022 σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά που δύο ανοιχτά queer ηθοποιοί βρίσκονται στην υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου. Γράφεται ιστορία.

https://twitter.com/hashtag/OscarNoms?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η Στιούαρτ κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ για το ρόλο της στο «Spencer», το δράμα του Πάμπλο Λαρέν για την πριγκίπισσα Νταϊάνα και το ασφυκτικό περιβάλλον που την οδήγησε στην πτώση.

https://twitter.com/hashtag/Oscars?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αν οι πιθανότητες της αμφιφυλόφιλης Στιούαρτ είναι μεγάλες εκτός αν ο οδοστρωτήρας Ολίβια Κόλμαν -δικαίως- της το κλέψει, υπάρχει το  «West Side Story» και η περίπτωσή της  Αριάνα ΝτεΜπόουζ. Το κορίτσι του Μπρόντγουεϊ που έγινε πρωταγωνίστρια της μεγάλης οθόνης είναι απλώς το είδος του φρέσκου νέου ταλέντου που ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας. Έχει μιλήσει ως queer άτομο από το 2015, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά να δίνει συνεντεύξεις ενώ πρωταγωνιστούσε στο Broadway. Έπαιξε επίσης έναν queer ρόλο στο “The Prom”, τόσο στο Μπρόντγουεϊ όσο και στην κινηματογραφική έκδοση του Netflix. Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι, αν η ΝτεΜπόουζ κερδίσει, θα είναι η πρώτη μαύρη Πουερτορικανή queer  γυναίκα που θα πάρει το βραβείο.

https://twitter.com/shriiiitt/status/1433687100956708864?ref_src=twsrc%5Etfw

Στο σημείο αυτό, αξίζει να ειπωθεί ότι και η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες της χρονιάς, η Εξουσία του Σκύλου της σκηνοθέτιδας Τζέιν Κάμπιον, εξιστορεί τη βαθιά παραμελημένη queer επιθυμία στην αμερικανική Δύση. Ο Κάμπερμπατς, ο οποίος είναι στρέιτ, έθεσε το ζήτημα του να υποδυθεί έναν καταπιεσμένο ομοφυλόφιλο χαρακτήρα. «Αισθάνομαι πολύ ευαίσθητος για την εκπροσώπηση, τη διαφορετικότητα και την ένταξη» δήλωσε σε συνεντεύξεις του.

Η Εξουσία του Σκύλου  κέρδισε 12 υποψηφιότητες, ενώ το  Dune  ακολούθησε από κοντά με 10. Τόσο  το West Side Story  όσο και  το Belfast  έλαβαν επτά υποψηφιότητες.