Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσαμε σήμερα στον Guardian. Ένας λογαριασμός στο Instagram δίνει συμβουλές για ανώνυμο σεξ και σχεσικές συμβουλές -ξέρετε τα γνωστά από την εποχή του Cosmopolitan, από τον οργασμό μέχρι την εθιμοτυπία της αποστολής γυμνών φωτογραφιών. Δεν είναι από τις γυναίκες που κοκκινίζουν όταν μιλούν για σεξ. Της στέλνουν ερωτήσεις και απαντά με έξυπνα τσιτάτα. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει -δημοσίως- την εγκυρότητά της.
Μέχρι πρόσφατα που έλαβε μια ερώτηση μια γυναίκας, μητέρας μιας επτάχρονης κόρης, που έπιασε τον σύντροφό της να βλέπει πορνό με περιπτύξεις με έφηβα κορίτσια. Δεν τον χώρισε ατάκα κι επιτόπου αλλά έστειλε στην @lalalaletmeexplain. Εκείνη της είπε ότι μάλλον ελλοχεύει κίνδυνος. Αλλά, δεν συμφώνησαν μαζί της οι followers της. Παρόλο που είναι κοινωνικός λειτουργός.Δεν είναι και λίγοι. Έχει 180 χιλιάδες.
«Αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι στο πορνό δεν είναι αυτό που κάνουν στην πραγματική ζωή. Πώς μπορείς να είσαι τόσο επικριτική;» ήταν το πιο κοινό μήνυμα που λάμβανε. Γιατί; Η ιδέα ότι κανείς δεν πρέπει να κρίνεται για τις σεξουαλικές του επιθυμίες βρίσκεται στο επίκεντρο του λεγόμενου «sex positive φεμινισμού». Και είναι η ιδέα που θεωρούν εξαιρετικά σημαντική οι γυναίκες του τέταρτου κύματος φεμινισμού.Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να εμπλακείτε στο σεξ και να εκφράσετε τη σεξουαλικότητά σας, εφόσον εμπλέκεται η συγκατάθεση, η ενδυνάμωση και ο σεβασμός.
Δεν είναι λάθος. Τουναντίον η σεξουαλική απελευθέρωση και η απομάκρυνση από τις συντηρητικές δοξασίες της πατριαρχίας θα εξαλείψουν την έμφυλη βία. Αργά και βασανιστικά. Δεν είναι κάτι εύκολο. Ωστόσο, η απομάκρυνση του στιγματισμού που περιβάλλει τη γυναικεία σεξουαλικότητα θα απελευθερώσει τις γυναίκες να διασκεδάσουν χωρίς ενοχές ή ντροπή. Χωρίς να ανήκουν σε συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών που θεωρούνται «ακατάλληλες» για σχέση, γάμο, μητρότητα ή οτιδήποτε συστημικό.
Αυτές οι φεμινίστριες θέλουν να μιλάμε ανοιχτά για τον γυναικείο αυνανισμό, την έμμηνο ρύση και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σχεδόν όλες οι μιλένιαλ γυναίκες πρεσβεύουν καλώς ότι η απόλαυση του σεξ είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό για κάθε γυναίκα.
Η Lala είναι και συγγραφέας, στο βιβλίο της Block, Delete, Move On υποστηρίζει ότι η ατελείωτη προσφορά πιθανών γνωριμιών που παρέχονται από τις εφαρμογές γνωριμιών είναι εξαιρετική για τις γυναίκες που θέλουν απλώς περιστασιακό σεξ, αλλά έχει μειονεκτήματα για όσους αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις. Και φυσικά, το inbox της είναι γεμάτο από μηνύματα γυναικών που ανέχονται σεξουαλικές στάσεις που δεν απολαμβάνουν στο κρεβάτι από φόβο μήπως τις απορρίψουν για κάποια άλλη και μείνουν single.
Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η σεξουαλική απελευθέρωση είναι υπέροχη, αλλά κατά κάποιο τρόπο καταλήξαμε σε ένα μοντέλο σεξ που δημιουργήθηκε από άνδρες». Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλές γυναίκες κάνουν σκληρό, πες το kinky ή επώδυνο σεξ, αλλά επιλέγουν να μην παραπονεθούν για αυτό γιατί θέλουν να είναι α) απελευθερωμένες και β) να ικανοποιούν τον σεξουαλικό τους σύντροφο μην τυχόν θεωρήσει ότι δεν είναι καλές στο σεξ. Το ένα τρίτο των Βρετανίδων κάτω των 40 ετών έχουν βιώσει ανεπιθύμητο χαστούκι, φτύσιμο, πνιγμό ή φίμωση στο κρεβάτι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την ομάδα We Can’t Consent to This. Γιατί στην Αγγλία, αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών που σκότωσαν τις συντρόφους τους και υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες πέθαναν κατά λάθος, σε συναινετικά σεξουαλικά παιχνίδια.
Ενώ οι γυναίκες που απολαμβάνουν το σκληρό σεξ έχουν το απόλυτο δικαίωμα να το επιδιώκουν χωρίς ντροπή, υποστηρίζει η Lala, η εξομάλυνση του πόνου στο πορνό μπορεί να προσφέρει κάλυψη σε ορισμένους βίαιους κι επιθετικούς άνδρες και να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται περίεργες επειδή αρνούνται δυνητικά επικίνδυνες πράξεις όπως ο πνιγμός. Δεν ασχολούνται με τη συναίνεση. Απλώς τους αρέσει να πληγώνουν γυναίκες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων γυναικών προτιμά σε ένα μελλοντικό σύντροφο τη συναισθηματική ωριμότητα περισσότερο από το πόσο ελκυστικός είναι. Η ιδέα ότι φεμινισμός του sex positivity «φεύγει από τη μόδα», όπως υποστήριξε η συγγραφέας των New York Times, Michelle Goldberg , μπορεί να φαίνεται οπισθοδρομική σε μερικούς ανθρώπους. Σε τελική ανάλυση, ποτέ δεν ήταν γραφτό να λέμε απλώς «ναι» σε όλα.
H ταμπέλα «sex positivity» γίνεται ξεπερασμένη σε μια κουλτούρα όπου οι παλιοί περιορισμοί στη σεξουαλική συμπεριφορά θεωρούνται ξεπερασμένοι, αλλά η απειλή της ανδρικής βίας παραμένει.