Η 25η Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αφορά ένα μέλος της οικογένειας, μια συνάδελφο, μια φίλη. Ή ακόμα και εσένα. Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει τις ρίζες της στους αιώνες της ανδρικής κυριαρχίας. 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. 1 στις 5 έχει γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/ και σεξουαλική βία από τον σύντροφό της τους τελευταίους 12 μήνες. 137 γυναίκες σκοτώνονται από ένα μέλος της οικογένειας τους καθημερινά.

Λιγότερο από το 40% αναζητά βοήθεια. Το 53% των γυναικών αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόνο μήπως υποστούν σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση. 763 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σωματική βία επειδή είναι γυναίκες.

Οι θύτες δεν έγιναν ξαφνικά βίαιοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρχαν ανέκαθεν αυτοί οι άντρες στην καθημερινότητά μας. Ήταν οι σύζυγοι της διπλανής πόρτας. η βία μπορεί να έχει και διαφορετικές εκφράσεις, οι οποίες ίσως ακόμα να μην έχουν καταγραφεί στη συνείδησή μας ως άσκηση βίας.

Η βία μπορεί να παίρνει πολλές μορφές ψυχολογική, λεκτική, σωματική. Ακόμα και η αμέλεια είναι μορφή βίας.

Στην εποχή του #metoo, του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών, της διαδικτυακής παρενόχλησης και του ανησυχητικά μεγάλου αριθμού γυναικοκτονιών, ο φεμινισμός παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ. Δεν είναι μια ξεπερασμένη, οπισθοδρομική έννοια.

Οι διεκδικήσεις αλλάζουν αλλά υποχωρούν και τα θεσμικά κατοχυρωμένα κεκτημένα των γυναικών. Πχ. Στην αγορά εργασίας οι γυναίκες είναι συχνά οι πρώτες που απολύονται ή εργάζονται χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Και μείζον ζητούμενο των φεμινιστικών αγώνων είναι η εξάλειψη της έμφυλης βίας. Και των έμφυλων διακρίσεων. Ο φεμινισμός απαιτεί τον κοινωνικό μετασχηματισματισμό. Και την αλληλεγγύη απέναντι στις επιζώσες. Χωρίς τις αχρείαστες και κακοποιητικές ερωτήσεις «γιατί δεν έφευγες».

O Ντάνιελ Γκαρσία δημιουργεί illustration που σχετίζονται με κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτικά μηνύματα. Και ξέρει ότι η πατριαρχική κοινωνία ασκεί βία σε εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως.

Για να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών απαιτεί να γνωρίζουμε όλες τις μορφές βίας: η ενδοοικογενειακή, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Μια στις πέντε γυναίκες είναι θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Στην Ινδία, μια γυναίκα βιάζεται κάθε 21 λεπτά. Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος. Στις προσφυγικές ροές, για παράδειγμα από τη Συρία προς την Ευρώπη, οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας.

Η βία κατά τον τοκετό, η βρεφοκτονία των κοριτσιών ή η συστηματική παραμέληση των κοριτσιών είναι ευρέως διαδεδομένες στη Νότια και Ανατολική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο λιθοβολισμός, μια συλλογική μορφή εκτέλεσης στην οποία καταδικάζονται συγκεκριμένα σε γυναίκες για μοιχεία ή σεξουαλική επαφή πριν από το γάμο. Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Υεμένη, η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν, η λιθοβολία ασκείται βάσει του θρησκευτικού νόμου της Σαρία.