Το διαζύγιο της με τον Μπραντ Πιτ. Ένας χωρισμός που κρεμάστηκε στα μανταλάκια και συζητήθηκε ίσως περισσότερο από τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Υπερβολές; Εκείνη δεν συμφωνεί. Θεωρεί το διαζύγιο της ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που την βλέπουμε να δίνει συνεντεύξεις και να φωτογραφίζεται στα περιοδικά. Είναι ηρωίδα της Marvel στην ταινία της Κλόι Ζάο “Eternals”. Είναι όμως και ακούραστη ακτιβίστρια. Κι αυτός είναι πάντα λόγος να της δίνεται βήμα να μιλάει. Μάχεται μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία για τα δικαιώματα γυναικών και παιδιών.

Πρέπει να εστιάσουμε στον αγώνα της, στο έργο της μακριά από το Χόλιγουντ. Θέλει να μας ευαισθητοποιήσει όλους σχετικά με την φτώχεια και την επισιτιστική κρίση, τις σφαγές στη Συρία, την κλιματική κρίση, τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Η Αντζελίνα Τζολί ζητά συγγνώμη για τις αποτυχίες της γενιάς της και προσπαθεί να μάθει στα παιδιά της τι χρειάζεται ο κόσμος μας στο μέλλον. Και αυτό είναι η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Η γυναίκα αυτή είναι συνειδητοποιημένη του τι είναι ηθικά σωστό.

Λογικό, τα τελευταία είκοσι χρόνια δουλεύει ως πρέσβειρα καλής θέλησης και στη συνέχεια ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την έχουμε δει σε φωτογραφίσεις στις αποστολές της, να κρατά σημειώσεις, να μιλά με πρόσφυγες από τη Συρία, τη Σιέρα Λεόνε, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Να τους μιλά όχι σαν σταρούμπα που υπογράφει αυτόγραφα σε θαυμαστές που ουρλιάζουν το όνομά τους, αλλά σαν άνθρωπος σε άνθρωπο. Συναντάς σε αυτή τη γυναίκα μια πρωτόγνωρη αποσύνδεση με την κατασκευασμένη ταυτότητα της διασημότητας. Κι αυτό την κάνει αντιπαθέστατη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων γιατί δεν παίζει με παθητικότητα το παιχνίδι της επωνυμίας, σύμφωνα με τους πατριαρχικούς κανόνες. Λοξοδρόμησε η Τζολί και το πληρώνει.

Στα 46 της ίσως δεν την αφορά η γνώμη όλων. Τι να κάνουμε τώρα, οι γυναίκες μετά τα 40 παθαίνουν ανοσία στις κοινωνικές επιταγές και ζουν ενσυνείδητα ως μεσήλικες την υπόλοιπη ζωή τους. Οι προνομιούχες γυναίκες.

Η Τζολί (Ζολί) σε αυτή την ηλικία κυκλοφόρησε με την Διεθνή Αμνηστία το βιβλίο “Know Your Rights“. Το έγραψε μαζί με μια άλλη γυναίκα, την καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πανεπιστήμιο Queen Mary. Αν δεν τα καταλάβατε μέχρι τώρα να σας το αποκαλύψω. Η Αντζελίνα Τζολί είναι φεμινίστρια.

Το βιβλίο της πήρε τον τίτλο του από το αγαπημένο της τραγούδι των Clash. Το έχει κάνει και τατουάζ στην πλάτη. Κι είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο για να μάθεις να διεκδικείς την αξιοπρέπεια σου. Και να σκέφτεσαι ελεύθερα. Γιατί η Τζολί δεν θέλει να αγωνιζόμαστε για πράγματα που ήδη μας ανήκουν. Θέλει να ξέρουμε τα δικαιώματά μας. Κι αν αποφασίσουμε ότι μας αξίζουν περισσότερα, πχ που σχετίζονται με την ιδιωτικότητά μας και την χρήση των σόσιαλ, να τα απαιτήσουμε. Προσκύνα το είδωλο.

Πόσο τραυματικό μπορεί να είναι να διαβάζεις fake news για τη ζωή σου όλα αυτά τα χρόνια; Μακάρι να μπορούσα να την ρωτήσω. Γιατί τα δικά της δικαιώματα έχουν παραβιαστεί. Δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι επινοημένο όταν διαβάζεις για εκείνη στο διαδίκτυο. Έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση από τον Μπραντ Πιτ; Μπορεί. Χρειάστηκε να πάει για αποτοξίνωση εκείνος για να συνέλθει από τα διαζύγιο. Και παραδέχτηκε ότι δεν ήταν πάντα καλός άνθρωπος.

Χρειάστηκαν πάντως να συμβούν πολλά για να χωρίσει από τον πατέρα των παιδιών της. Δεν λέει καν το όνομά του. Το τέλος των Brangelina σήμανε το τέλος πολλών πραγμάτων για την βιομηχανία του κινηματογράφου. Ήταν το ζευγάρι που του έδωσαν 14 εκατομμύρια δολάρια για την φωτογράφιση με τα δίδυμα παιδιά τους (και έδωσαν τα έσοδα στο ίδρυμα που είχαν για τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων).Ξέσπασε και το #metoo κι επιτέλους αυτές οι πανέμορφες γυναίκες με τις υπέρογκες αμοιβές διεκδίκησαν και την αξιοπρέπεια τους πίσω. Ζήτησαν να μην αντιμετωπίζονται σεξιστικά. Αυτό το τόσο συνταρακτικά απλό γεγονός έφερε μια παγκόσμια επανάσταση. Φαντάσου πόσο σημαντικό πράγμα είναι η εξουσία για έναν άνδρα που δεν δέχεται να παραχωρήσει λίγη.

Η Αντζελίνα ήταν μια τρελή που υιοθετούσε παιδιά. Έτσι προσπάθησε μεγάλη μερίδα του Τύπου να την παρουσιάσει. Γιατί είναι τρελή μια γυναίκα που θέλει να σώσει από την κόλαση της φτώχειας της Καμπότζης, του Βιετνάμ και της Αιθιοπίας τρεις παιδικές ψυχές; Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει την επιμέλεια των παιδιών της και ο πρώην έχει δικαιώματα επίσκεψης.

Δεν ήταν πάντα έτσι η Τζολί. Και το παρελθόν της χρησιμοποιούν διάφοροι για να την μειώσουν. Υπήρξε χρήστης ναρκωτικών. Έπινε. Αυτοτραυματίστηκε ως κραυγή βοήθειας.  Πολεμούσε ένα κατεστημένο, λέει. Δεν είχε καλή εφηβεία. Δεν ήξερε πώς να εξεγερθεί σωστά. Παντρεύτηκε με δυο ηθοποιούς, τον Τζόνι Λι Μίλερ και τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον. Έκανε κάτι αηδίες με φιαλίδια αίματος. Και κάτι εμφανίσεις τηλεοπτικές με μαχαίρια και κοψίματα. Δεν είχε καλή δεκαετία μετά την ενηλικίωση της. Μάλλον κουβαλούσε και τραύματα και τον πόνο της.

Ως ηθοποιός παίζει κυρίως για τα χρήματα. Δεν κάνει καλές ταινίες. Δεν έχει κάνει την καριέρα που θα μπορούσε. Ως γυναίκα και μητέρα όμως είναι αξιοθαύμαστό το έργο της. Είναι τεράστια η συνεισφορά της στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Με την διπλή προληπτική μαστεκτομή που έκανε. Και την αφαίρεση των ωοθηκών της.

Η Αντζελίνα Τζολί ξέρει ότι το πατριαρχικό αφήγημα της τρελής γυναίκας είναι κατασκεύασμα για να περιοριστεί η ανεξαρτησία της.  Κατάφερε να αποκαταστήσει την πιστή της στον εαυτό της. Κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το αν ο ρόλος της στο Eternals είναι καλός.