Αυτή η απορία “πού χρησιμεύει ο φεμινισμός;” που φέρνει μαζί της ως επιχειρήματα το γεγονός πως οι γυναίκες δουλεύουν, ψηφίζουν, δεν δέχονται διακρίσεις στην κοινωνία του 2021, θα είχε πλάκα αν δεν στεκόταν τυφλή απέναντι στην καθημερινότητα. Όταν λέμε πλάκα, εννοούμε αυτό το γέλιο που μπορεί να προκαλέσει ένας αβάσιμος ισχυρισμός όταν δεν αποτελεί κίνδυνο. Βλέπεις η επίφαση της έμφυλης ισότητας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, μερικές φορές δείχνει τον βαθιά σεξιστικό, πατριαρχικό πυρήνα της. Ακόμα και με τις πιο άκυρες αφορμές, ακόμα και σε αγγελίες για εργασία. Ναι, στο σήμερα. 

Στη σελίδα @womenlikeyou_ πριν λίγες ώρες ανέβηκε το sceenshot μιας αγγελίας που ζητά “εμφανίσιμη ιδιαιτέρα”. Μια δεσποινιδα εμφανίσιμη, νεαρής ηλικίας, το πολύ ως 27 ετών, χωρίς οικογενειακές “και λοιπές” υποχρεώσεις, πολύ πρόθυμη και συνειδητοποιημένη, που να μπορεί να φεύγει και για επαγγελματικά ταξίδια. Ο μισθός, σε περίπτωση που γεννιούνται απορίες, είναι στα 1.000 ευρώ μαζί με bonus. Κάπου εκεί κοστολογείται η ομορφιά, η προθυμία και η νεότητα από εργοδότες μεταφράζουν τα job descriptions σε εμετικό σεξισμό. 

Πού είναι χρήσιμος ο φεμινισμός παιδιά; Γιατί ως γνωστόν καθημερινά διαβάζουμε για αγγελίες που αναζητούν εμφανίσιμους, νεαρούς άντρες, πρόθυμους και συνειδητοποιημένους (ίσως οι άντρες να είναι συνειδητοποιημένοι από τις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις, ποιος ξέρει), χωρίς οικογένεια και “λοιπές υποχρεώσεις” και με δυνατότητα να φεύγουν για επαγγελματικά ταξίδια. Τι εννοείς δεν έχεις δει καμία; 

Το να μπούμε σε διαδικασία αποκωδικοποίησης της λέξης “πολύ πρόθυμη” στα ζητούμενα, θα είναι δίκη προθέσεων. Παρόλα αυτά, η χρήση της λέξης αυτής είναι προβληματική, όποιο μανδύα και να της βάλεις.  

Τη φωτογραφία την έστειλε στη σελίδα μια κοπέλα που έψαχνε δουλειά και ήρθε αντιμέτωπη με την αγγελία αυτή και ορίστε μια νίκη του φεμινισμού. Γυναίκες να αντιλαμβάνονται πως η θέση αυτών των αγγελιών, των ζητουμένων και των διατυπώσεων, αν δεν είναι στα σκουπίδια, είναι στα παραδείγματα προς αποφυγή, συνοδευόμενες από τη σύσταση “συνέλθετε κάπου”.