Προφανώς, μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει διάσημη χωρίς να δείξει η πατριαρχία τι περιμένει από εκείνη. Στις αναζητήσεις του Google τρεντάρει η  27χρονη ηθοποιός και μοντέλο HoYeon Jung (Jung Ho-yeon) που είναι ήδη διάσημη στη Σεούλ μιας και εργάζεται ως μοντέλο από τα 16 της και έχει λάβει μέρος στο αντίστοιχο Next Top Model. Τρεντάρει γιατί οι χρήστες πληκτρολογούν το όνομά της και τη λέξη γυμνό δίπλα.

Το μοντέλο που είχε συμβόλαιο με τον Louis Vuitton από το 2016 και έχει περπατήσει σε πασαρέλες για τον Marc Jacobs, Fendi, Max Mara κι Alberta Feretti (βασικά είναι καταξιωμένο μοντέλο γιατί ανήκει στο δυναμικό του Elite και του Nomad και έχει κάνει από Topshop μέχρι Chanel για ευνόητους λόγους, η αγορά της Ασίας δίνει ψωμάκι στα brands, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λεφτά για Jacquemus μίνι τσαντάκια και καπελαδούρες), έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός στο Squid Game του Netflix. Δεν είναι χαζό το Netflix να μην εκμεταλλευτεί την αγορά που έστησε η K- Pop σκηνή.

Κράτα σημειώσεις για να καταλάβεις το τίμημα της νεοαποκτηθείσας δημοφιλίας: 17 Σεπτέμβρη κάνει πρεμιέρα η κορεάτικη σειρά στην πλατφόρμα. 4 Οκτωβρίου η Τζανγκ Χο-γιον (αν αναρωτιέστε πώς προφέρεται) είναι η Κορεάτισσα ηθοποιός με τους περισσότερους followers στο Instagram. Σήμερα έχει 16 εκατομμύρια. Και χθες, ο οίκος Louis Vuitton την έχρισε παγκόσμια ambassador. Ξέρει τι κάνει.

Η “Sae-Byeok” πουλάει. Τι ψάχνει ο κόσμος όταν πληκτρολογεί το όνομά της; Εννοείται, το Squid Game, με ποιον βγαίνει (γιατί σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία δεν μετράς ως γυναίκα μόνη αλλά ως γκόμενα κάποιου) και, αν έχει φωτογραφηθεί γυμνή. Ή με εσώρουχα. Ή σέξι. Σεξιστικό; Αν αναρωτιέσαι, είσαι μέρος του προβλήματος.

Δεν έχει αναζητηθεί κάτι αντίστοιχο για το αντρικό καστ της σειράς. Γιατί είναι πρόβλημα να ψάχνεις στο Google γυμνό; Γιατί, εφημερίδες και περιοδικά που ζουν με πελατάκια τον κόσμο που κάνει αυτές τις αναζητήσεις (και πληρώνουν την Google για να γνωρίζουν τι ψάχνεις και να στο δίνουν στο σκρολ σου) θα ποστάρει θέματα με γυμνές φωτογραφίες χωρίς καμία αισθητική με κακοποιητικό τρόπο. Σίγουρα όχι για να προωθήσει την ατζέντα της γυναικείας ενδυνάμωσης.   Κανείς δεν είπε ότι το γυμνό είναι κακό. Το γυμνό per se είναι απελευθερωτικό κι ενδυναμωτικό. Είναι εξαιρετική καλλιτεχνική έκφραση όταν γίνεται σωστά. Το tabloid γυμνό είναι α) κακής αισθητικής και β) σεξιστικό και γ) ταπεινωτικό για τους άμεσα εμπλεκόμενους.  Είναι πορνογραφικό υλικό που νομιμοποιούν site για την ανδρική ικανοποίηση. Αποκλειστικά.

Θυμάσαι την διαρροή προσωπικών φωτογραφιών της Τζένιφερ Λόρενς; Παρά τη θέλησή της; Δεν έκανες εσύ τίποτα κακό τα βρήκες σε site που μοστράρει καθημερινά τα ρεκόρ επισκεψιμότητας;  Βρες το λάθος. Δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση. Και όχι,  δεν είναι τσάμπα προβολή και διαφήμιση.

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο γυμνό του Google Search με το γεγονός ότι μια γυναίκα, επαγγελματίας ηθοποιός κάνει γυμνές σκηνές. Για ένα μοντέλο να κάνει γυμνή φωτογράφιση. Όταν αναζητάς εσύ (κι εγώ)  το γυμνό των διασημοτήτων ειδικά σε παπαρατσικές φωτογραφίες αναπαράγεις (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ) την πατριαρχική κουλτούρα. Αυτή που θέλει τις διάσημες γυναίκες να κάνουν γυμνό για να σε ικανοποιήσουν. Αποκλειστικά. Αυτή που βλέπει τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα. Αποκλειστικά.

Δεν ψάξαμε να δούμε/ να δεις τις καμπάνιες της και τα εξώφυλλα της στην κορεάτικη Vogue. Δεν την θαυμάζεις για το ταλέντο της. Ούτε για την ομορφιά της ουσιαστικά την θαυμάζεις. Θα κερδίσει το θαυμασμό σου μόνο αν την δεις γυμνή.