Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος μια γυναίκα να υποδυθεί ένα τόσο βαρετό –πλέον- κινηματογραφικό μισογυνικό χαρακτήρα. Οι ταινίες του Σον Κόνερι δεν ενδιαφέρουν τους σημερινούς 30αρηδες άνδρες. Αυτή η ιερή αρρενωπότητα είναι απαρχαιωμένη δεν αγγίζει καθόλου τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Την έχουμε θάψει μαζί με τους παππούδες μας. Πρόκειται για μια προβληματική και κουρασμένη αφήγηση.

Το 2018 ένα βίντεο έγινε viral στο YouTube δείχνοντας κάποιες από τις πιο μισογυνικές στιγμές του Μποντ από την εποχή του Σον Κόνερι μέχρι τον Ντάνιελ Κρεγκ του Skyfall. Πατήστε πλέι και δείτε τις σεξιστικές σκηνές.

Κάτι λάθος πήγαινε με τον ψυχισμό του Ίαν Φλέμινγκ. Και ο δημιουργός και ο χαρακτήρας είχαν σίγουρα ανάρμοστα εκτενή σχέση με τις γυναίκες, το ποτό, το κάπνισμα, το φαγητό, τα ταξίδια, τα αρώματα, την γκαρνταρόμπα, τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και τα τυχερά παιχνίδια. Και αγαπούσε το σαδομαζοχιστικό σεξ.

Ο Μποντ έχει πολλες ομοιότητες με τα ρομπότ. Κυρίαρχη είναι η έλλειψη συναισθημάτων και η εμμονή με την εκτέλεση εντολών. Δεν έχει ευάλωτα σημεία και είναι πεπεισμένος ότι οι γυναίκες προτιμούν τους σκληρούς άντρες, τους μη διαθέσιμους. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.

Εντάξει, ως μυθιστορηματικός χαρακτήρας έχει δικαίωμα να είναι και ο Χάνιμπαλ αλλά στην πραγματική ζωή το 2021 δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες εκεί έξω που αγοράζουν το στερεότυπο αυτό. Άνδρες που δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους καταλήγουν με Lexotanil και κρίσεις πανικού. Sad, but true.

Είναι κρίμα που η κοινωνία μας δεν ενθαρρύνει τους άνδρες να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Γιατί τα περισσότερα χαρακτηριστικά του 007 τροφοδοτούν μια κουλτούρα ματσίλας. Ο Μποντ παιδάκια την έπεφτε σε ευάλωτες γυναίκες, κυρίως σεξεργάτριες. Κι αυτό δεν το λες και κυριλέ συμπεριφορά. Τα περισσότερα Bond Girls είναι σεξουαλικά εύχρηστα αντικείμενα και πολλές φορές τον είδαμε να χρησιμοποιεί σωματική βία για να πετύχει το σκοπό του. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα: αν κανονικοποιηθεί μέσω της λαϊκής mainstream κουλτούρας το μοτίβο της νέας αρρενωπότητας με ευαίσθητους, ευγενικούς και παράλληλα ισχυρούς κι ελκυστικούς χαρακτήρες, ίσως τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων μειωθούν.

Νομίζω και οι ίδιοι οι ρόλοι γνωρίζουν ότι ο 007 είναι ένας τοξικός άνδρας. Η Τζούντι Ντεντς παίζοντας την M. έχει επίγνωση της τοξικότητάς του Τζέιμς. Τον αποκαλεί «σεξιστή, μισογύνη δεινόσαυρο, λείψανο του Ψυχρού Πολέμου». Η Vesper Lynd (θεάρα Έυα Γκριν) του είπε κατάμουτρα ότι δεν θα κάνει ουσιαστική σχέση με γυναίκα γιατί τις θεωρεί μιας χρήσης. Αλλά πέρα από την αναγνώριση, πρέπει να μιλήσουμε για την αναίρεση των στερεοτύπων. Κανένας ανώτερος του άντρας δεν τον βάζει ποτέ στη θέση του. Τους εξυπηρετεί. Τους κάνει τη δουλειά και κάνουν είτε τα στραβά μάτια είτε τους κλακαδόρους. Σας θυμίζει τίποτα;

Η απόφαση να εισάγουν στο franchise τη Νόμι (Λασάνα Λιντς) προκάλεσε κακοποιητικές επιθέσεις στην πραγματική γυναίκα. Λεκτικές. Η απόφαση να βάλουν τον Ντάνιελ Κρεγκ σε μια σχεδόν σοβαρή σχέση, επίσης.  Οι φαν πιστεύουν ότι “μαλάκωσε”.

Η κοινωνία άλλαξε. Αν δεν αλλάξει και ο πράκτορας 007 θα γίνει καλτ υποπροϊόν. Υπάρχουν καλύτερα blockbuster εκεί έξω που γεμίζουν τις αίθουσες.