Δεν έχουμε υπολογίσει ακριβώς, αλλά κάποια στιγμή, αν είσαι γυναίκα, το να είσαι single μεταφράζεται σε πρόβλημα. Όχι από εσένα την ίδια, ίσως από εκείνη τη γειτόνισσα, την κολλητή της θείας, που αποφεύγεις συστηματικά στο χωριό. «Τι εννοείς είσαι μόνη; Βρες ένα καλό παιδί να παντρευτείς». Από εκεί και μετά, ξεκινάει ο φαύλος κύκλος των ερωτήσεων. Η αλυσιδωτή αντίδραση. Ναι, το θέμα δεν σταματάει αν κάνεις σχέση. Όχι, δεν τελείωσαν οι αδιάκριτες ερωτήσεις. Μόλις ξεκίνησαν.
Μετά το «γιατί είσαι μόνη», έρχεται το «αφού είσαι σε σχέση, γιατί δεν παντρεύεσαι; Τι περιμένεις;». Και ας υποθέσουμε ότι παντρεύεσαι.
«Παντρεύτηκες; Και τι περιμένεις για να κάνεις ένα παιδί. Τώρα είσαι νέα». Γιατί προφανώς είναι δουλειά των άλλων και το πότε θα παντρευτείς και το αν και το αν θα γίνεις μανούλα ή αν δεν θα γίνεις.
Και ας υποθέσουμε ότι και γάμο έκανες και ένα παιδί. Νομίζεις ξεμπέρδεψες. Όχι φίλη μου. Μετά θα σε ρωτήσουν. «Αφού έκανες το πρώτο παιδί, κάνε και το επόμενο. Τώρα που είσαι νέα, για να έχει και παρέα το πρώτο».
Πού θέλουμε να καταλήξουμε;
Η κοινωνία μερικές φορές είναι δομημένη σαν πρωταρχικός της στόχος είναι να σε κουμαντάρει. Και εσύ μπορεί πολλές φορές να θέλεις να ικανοποιήσεις. Τη μάνα, τον πατέρα, τους θείους, τη δίψα για εγγονάκια, για μονόπετρα, για οικογενειακές διακοπές στο Μέτσοβο. Το πρόβλημα δεν είναι το «σύνδρομο του καλού παιδιού» σου. Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι ερωτήσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ. Το «γιατί είσαι single;» είναι απλώς η αρχή του ντόμινο.
Και τι κάνεις; Ειλικρινά, αν ξέραμε, δεν θα είχαμε τριανταρήσει αποφεύγοντας εκείνη τη γειτόνισσα στο χωριό. Ίσως σε εκείνο το πρώτο “πότε θα παντρευτείς” να έπρεπε να έχουμε απαντήσει “όταν παγώσει η κόλαση. Δυο φορές”.
Στο μεταξύ, όλο αυτό το χάος, το περιγράφει εξαιρετικά ένα TikTok βίντεο που μίλησε στις ψυχούλες μας.