Η Soma Sara θα εξαλείψει την κουλτούρα του βιασμού

Μια 22χρονη δημιούργησε την πλατφόρμα για να μοιραστείς ανώνυμα οδυνηρές αληθινές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Η Soma Sara θα εξαλείψει την κουλτούρα του βιασμού

Μια 22χρονη δημιούργησε την πλατφόρμα για να μοιραστείς ανώνυμα οδυνηρές αληθινές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.


Στο Everyone’s Invited ο σκοπός όλων είναι να εκθέσουν και να εξαλείψουν την κουλτούρα του βιασμού με ενσυναίσθηση, συμπόνια και κατανόηση.

Εκεί οι επιζώντες/ επιζώσες βιασμού και σεξουαλικής βίας μπορούν να νιώσουν μια αίσθηση ανακούφισης, κάθαρσης, ενδυνάμωσης και μια αίσθηση κοινότητας και ελπίδας. Η κουλτούρα του βιασμού περιλαμβάνει μισογυνισμό, αστεία βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο (upskirting, μη συναινετική κοινή χρήση προσωπικών φωτογραφιών, cyberflashing) και σεξουαλικό εξαναγκασμό.

Ξεκίνησετον Ιούνιο του 2020, το Everyone's Invited δημοσιεύει μαρτυρίες πρώτου προσώπου από νέους, κυρίως γυναίκες, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να παρουσιάσουν τις δικές τους ιστορίες, η Σάρα όχι μόνο ρίχνει φως σε μια επείγουσα συζήτηση, αλλά τονίζει ιδιαίτερα πώς μπορούν να ξεκινήσουν τα πρότυπα κακοποίησης στο σχολείο.

Το πιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο που συναντά κανείς διαβάζοντας τις μαρτυρίες είναι το εξής: "Αμφιβάλλω αν έχει σκεφτεί ποτέ εκείνη τη νύχτα πολύ από τότε, αλλά μου έχει προκαλέσει χρόνια ντροπής, άγχους και κατάθλιψης". 

Αυτή η πλατφόρμα των γυναικών που δεν έχουν ακόμη αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο είναι η μεγάλη στιγμή της μετασχηματιστικής αλλαγής. Επιτέλους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τερματίσουμε αυτούς τους βαθιά εδραιωμένους κύκλους κακοποίησης.

Το μήνυμά τους είναι απλό: Συνέχισε να μιλάς, συνέχισε να μαθαίνεις, συνέχισε να μοιράζεσαι. Όλοι είναι καλεσμένοι σε αυτή τη συζήτηση. Όλοι πρέπει να συμμετάσχουν αν θέλουμε να φέρουμε πραγματική και ουσιαστική αλλαγή. Όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς μόνο όταν γίνουν κατανοητές οι πολύπλοκες εμπειρίες τους από την κουλτούρα του βιασμού. Κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται που έχει αυτές τις εμπειρίες. Από τις 8 Μαρτίου 2021, πάνω από 51.000 ανώνυμες μαρτυρίες έχουν υποβληθεί και κοινοποιηθεί στο Everyone's Invited, πυροδοτώντας μια συζήτηση για την κουλτούρα του βιασμού με εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κουλτούρα του βιασμού

Η κουλτούρα του βιασμού είναι ένα κοινωνικό σύστημα που ορίζεται από πατριαρχικές νοοτροπίες, συμπεριφορές, και στερεότυπα και διαιωνίζεται από την ανοχή ή και συνενοχή των θεσμών και των ΜΜΕ. Η κουλτούρα του βιασμού διαιωνίζεται μέσω της χρήσης μισογυνιστικής γλώσσας, της αντικειμενοποίησης των γυναικείων σωμάτων και της ωραιοποίησης της σεξουαλικής βίας, δημιουργώντας έτσι μια κοινωνία που αγνοεί τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών. Δεν πρόκειται μόνο για την ίδια τη σεξουαλική βία, αλλά για πολιτιστικούς κανόνες και θεσμούς που προστατεύουν τους βιαστές, προωθούν την ατιμωρησία, τα θύματα ντροπής και απαιτούν από τις γυναίκες να κάνουν παράλογες θυσίες για να αποφύγουν τη σεξουαλική επίθεση.

Παραδείγματα κουλτούρας βιασμού

Κατηγορώντας το θύμα ("Το ζήτησε!"). Ευτελισμό σεξουαλικής επίθεσης ("Τα αγόρια θα είναι αγόρια!"). Σεξουαλικά ρηχά αστεία. Ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση. Δημόσια εξέταση του φορέματος, της ψυχικής κατάστασης, των κινήτρων και της ιστορίας ενός θύματος. Δωρεάν έμφυλη βία σε ταινίες και τηλεόραση. Ορισμός του "ανδρισμού" ως κυρίαρχου και σεξουαλικά επιθετικού. Ορισμός της "γυναικείας φύσης" ως υποτακτικής και σεξουαλικά παθητικής. Πίεση στους άνδρες να "σκοράρουν". Πίεση στις γυναίκες να μην φαίνονται "κρύες". Υποθέτοντας ότι μόνο ασύδοτες γυναίκες βιάζονται. Υποθέτοντας ότι οι άνδρες δεν βιάζονται ή ότι μόνο οι "αδύναμοι" άνδρες βιάζονται. Διδάσκοντας στις γυναίκες να αποφεύγουν να βιάζονται αντί να διδάσκουν τους άνδρες να μην βιάζουν.

Η κουλτούρα του βιασμού αντιμετωπίζει τον βιασμό ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μέσω της βελτίωσης της συμπεριφοράς των πιθανών θυμάτων βιασμού, αντί να βελτιώνει τη συμπεριφορά των πιθανών βιαστών (που υποτίθεται ότι είναι άνδρες).

Αυτό το μοτίβο παίρνει πολλές μορφές. Το κλασικό παράδειγμα είναι όταν ένας παρατηρητής (ή ένας βιαστής) κατηγορεί το θύμα βιασμού ότι τράβηξε την προσοχή του βιαστή φορώντας αποκαλυπτικά ρούχα. Το 2011, για παράδειγμα, ένας αστυνομικός του Τορόντο πυροδότησε το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας "Slutwalk", όταν είπε στις φοιτήτριες ότι "οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να ντύνονται σαν τσούλες για να μην πέσουν θύματα".

Το στίγμα, η κατηγορία των θυμάτων και η (συχνά σωστή) υπόθεση ότι η αναφορά βιασμού στις αρχές επιβολής του νόμου δεν θα οδηγήσει σε δίωξη καθιστούν πολλά θύματα απρόθυμα να εμφανιστούν. Η κουλτούρα του βιασμού δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι η άμεση συνέχεια αιώνων πατριαρχικής εξουσίας και των θεσμών που αναπτύχθηκαν για να την υποστηρίξουν.

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα