Μια γελοιογράφος στο Κάιρο έχει γίνει διάσημη για τα σκίτσα της γεμάτα με πολιτικά, κοινωνικά και φεμινιστικά μηνύματα. Είναι η πιο επιδραστική γυναίκα σκιτσογράφος στην Αίγυπτο  και δεν διστάζει να τα βάλει με την πατριαρχία. Το BBC την έχει συμπεριλάβει στις 100 πιο σημαντικές γυναίκες παγκοσμίως το 2016.

 

https://twitter.com/liliandaoud?ref_src=twsrc%5Etfw

Με τα έργα της η Doaa el-Adl τα βάζει με την εγκληματική πατριαρχία της Αιγύπτου που υποβάλει τις ανήλικες γυναίκες σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων της. Σκιτσάρεις γέρους άνδρες που θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να παντρευτούν μικρά παιδιά.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως σκιτσογράφος σε παιδικά παραμύθια για το παιδικό περιοδικό Qatr El Nada που εκδίδετι από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Δεν ήταν σύνηθες να εργάζονται γυναίκες σκιτσογράφοι σε εφημερίδες. Δεν τις προσελάμβαναν για αυτή τη δουλειά επειδή πατριαρχία. Ευτυχώς ο προοδευτικός καρικατουρίστας Αμρ Σελίμ που εργαζόταν στην εφημερίδα Al-Dostour ενθάρρυνε την παρουσία γυναικών. Και της έδωσε δουλειά.

Η ίδια σπούδασε σκηνογραφία. Κι εργάστηκε ως διακοσμήτρια πριν γίνει επαγγελματίας σκιτσογράφος. Θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες που έχουν γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Αίγυπτο. Διαβάζει όλες τις ημερήσιες εφημερίδες και βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αδικημένων. Θέλει να δώσει φωνή σε άτομα που δεν μπορούν να υψώσουν τη δική τους.

Στις μειονότητες που αγνοούν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Το 2009 ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραφείο Μουσταφά και Αλί Αμίν στη χώρα της.

Σχεδιάζει τις χωρισμένες γυναίκες, τις γυναίκες που δεν έχουν τις ιδανικές αναλογίες, γυναίκες που δέχονται καθημερινά σεξουαλική παρενόχληση και πέφτουν θύματα έμφυλης βίας.

Θέλει να πει στις γυναίκες της Αιγύπτου να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι και όχι αυτό που οι άντρες έχουν ως απαίτηση. Πιστεύει ότι η Αίγυπτος οφείλει στις γυναίκες της τον σεβασμό και τον έπαινο και όχι την περιφρόνηση.