Μια χαρακτηριστική εικόνα που κυκλοφορεί στο Twitter και Facebook δείχνει την απεσταλμένη ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ, μέσα σε 24 ώρες να έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο που ντύνεται μετά την πτώση της Καμπούλ και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ναι, ο εφιάλτης μετά από είκοσι χρόνια επέστρεψε στο Αφγανιστάν. Οι γυναίκες θα αναγκαστούν να σταματήσουν να υπάρχουν. Δεν θα μπορούν να εργάζονται. Δεν θα μπορούν να σπουδάζουν. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα είναι αναπαραγωγικές μηχανές.

Με την αλλαγή του καθεστώτος οι γυναίκες θα είναι υποχρεωμένες να  φορούν το ένδυμα που καλύπτει το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, αφήνοντας να φαίνεται μόνο η περιοχή των ματιών μέσα από ένα δίχτυ. Και να κυκλοφορούν με συνοδεία κάποιου άνδρα εκτός σπιτιού. Στην ουσία οι γυναίκες των Ταλιμπάν είναι “εντοιχισμένες”. Εξαφανισμένες.

Ωστόσο, η αξία της πραγματικής ελευθερίας του Τύπου και του αντικειμενικού ρεπορτάζ είναι η μετάδοση της πραγματικής ιστορίας. Η Κλαρίσα Γουόρντ δεν αναγκάστηκε να φορέσει τσαντόρ. 

Η πολεμική ανταποκρίτρια δεν αναγκάστηκε να αλλάξει δραστικά την εμφάνισή της μετά την πτώση της πόλης στους Ταλιμπάν. Ανέκαθεν κυκλοφορούσε δημοσίως με μαντίλα. 

https://t.co/BmIRFFSdSE

Το meme που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως από γερουσιαστές του Τραμπ που θέλησαν να κάνουν την προπαγάνδα τους, κατασκευάζοντας την είδηση που τους βολεύει) έδειξε την Clarissa Ward – επικεφαλής διεθνή ανταποκρίτρια του CNN – να μεταδίδει την κρίση στο Αφγανιστάν δύο φορές μέσα σε 24 ώρες.

 

https://t.co/wcVKzbT6oJ

Στην πρώτη της ζωντανή μετάδοση η ανταποκρίτρια είχε τα μαλλιά της εκτεθειμένα  και φορούσε ζωηρά ρούχα με τα χέρια της ακάλυπτα. Στο δεύτερο live –μετά την πτώση της Καμπούλ – ήταν ντυμένη με μαύρο μαντήλι στο κεφάλι που επιβάλλουν οι Σιίτες.

Καθώς κυκλοφόρησαν τα νέα ότι οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την Καμπούλ, ορισμένες εικόνες ακάλυπτων γυναικών που κοσμούν τους τοίχους των ινστιτούτων αισθητικής στην αφγανική πρωτεύουσα ασβεστώθηκαν.   

https://twitter.com/CNN?ref_src=twsrc%5Etfw

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τεντ Κρουζ (ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής  που θέλει να γίνει ο νέος Τραμπ) χρησιμοποίησε ένα κλιπ δευτερολέπτων εκτός πλαισίου/ για να κατηγορήσει την δημοσιογράφο του CNN ότι κάνει τη μαζορέτα  για τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Αναίσχυντος. Ο γερουσιαστής χρησιμοποίησε ένα κλιπ 8 δευτερολέπτων ενός βίντεο επτά λεπτών για να κατηγορήσει την Γουόρντ και το CNN ότι επαινούν τους Ταλιμπάν.

https://twitter.com/clarissaward?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Γουόρντ περιέγραψε μια δύσκολη κατάσταση στην Καμπούλ, παίρνοντας συνέντευξη από έναν διοικητή των Ταλιμπάν στο δρόμο, ο οποίος της είπε ότι οι Αμερικανοί «πρέπει να φύγουν» από το Αφγανιστάν. Ποτέ δεν επαίνεσε ή επευφημούσε τους Ταλιμπάν, αλλά αντίθετα ανέφερε ότι ενώ ορισμένοι Αφγανοί καλωσόρισαν τους μαχητές ταλιμπάν και πόζαραν για φωτογραφίες μαζί τους στο δρόμο, η “πραγματική ιστορία”  είναι οι πολλές χιλιάδες Αφγανοί πολίτες  “απολιθώθηκαν”  πίσω από κλειστές πόρτες. Οι ζωές τους υπήρξαν. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν θα γίνουν αόρατες.