Το σώμα μας καταλαμβάνει πολύ χώρο στο μυαλό μας και πολλές φορές οι σκέψεις που το αφορούν, όχι μόνο δεν είναι καλές, είναι στα όρια του τρόμου. Αυτή η κακή σχέση με την εικόνα του σώματος, δεν είναι ένα πρόβλημα που έχουμε εσείς και εμείς, αλλά είναι από εκείνα που μοιραζόμαστε με διάσημα, ταλαντούχα πλάσματα, με καμία διάθεση να απολογηθούν και με αγαπημένη συνήθεια να σηκώνουν τον μεσαίο δάχτυλο σε κάθε καλούπι και νόρμα που έχει καταπιέσει ποτέ όσους περπάτησαν σε αυτόν τον κόσμο. Ναι, στη Billie EIlish θα καταλήξουμε, η οποία αποκάλυψε με ειλικρίνεια, πως έχει μια «τραγική» σχέση με το σώμα της. Σε σημείο, μάλιστα, που απεμπλέκεται από αυτό, κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή. 

Αν κάποια έχει νιώσει σε κάθε της κύτταρο πώς είναι οι αδιάκριτες ματιές, η ασταμάτητη γέννηση αμέτρητων κειμένων, η παραγωγή παπαρατσικών κλικ, που να αφορούν το σώμα της, αυτή είναι η Eilish. Δεν της είναι άγνωστο το body shaming, ούτε τα σχόλια για τα κιλά της ή το μεγάλο της στήθος. Η Billie Eilish, μπορεί κανείς να πει, πως όσο προσπαθεί να κρατήσει κρυφή τη σωματοδωμή, τα κιλά και το shape της, τόσο αυτό μετατρέπεται σε ένα μυστήριο που όλοι ζουν για να ζήσουν. Το σώμα της Billie έχει ταϊσει κατώτερα ένστικτα παγκοσμίως. Η ίδια πρόσφατα μίλησε για την κοινωνική καταπίεση που έχει νιώσει, αλλά και για την ανασφάλεια που της προκαλεί το σώμα της.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Eilish αποκάλυψε πως νιώθει τεράστια πίεση από τα social media ώστε να έχει μια συγκεκριμένη εμφάνιση, καθώς και για την τεράστια δουλειά που έχει κάνει ώστε να διαχωρίσει εντελώς τον εαυτό της από τις σκέψεις της για το σώμα της. «Ξέρω τα ins και τα outs αυτής της βιομηχανίας και τι χρησιμοποιούν στα αλήθεια οι άνθρωποι για τις φωτογραφίες, και στην πραγματικότητα ξέρω τι μοιάζει αληθινό αλλά μπορεί να είναι ψεύτικο», ανέφερε. «Κι όμως, ακόμα βλέπω και σκέφτομαι, θέε μου, αυτό με κάνει να νιώθω πολύ άσχημα». Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως νιώθει πολύ σίγουρη για το ποια είναι και είναι πολύ χαρούμενη με τη ζωή της. «Προφανώς δεν είμαι χαρούμενη με το σώμα μου, αλλά ποιος είναι;», ανέφερε, ξυπνώντας μια κάποια ταύτιση, από καλά κρυμμένες ανασφάλειες μέσα μας. Ανασφάλειες επίκτητες και διαμορφωμένες από έναν κόσμο που μας καλουπιάζει και μας καταπιέζει σαν να πληρώνεται για αυτό. 

Η Eilish μίλησε και για την αρρωστημένη φύση της προσπάθειάς μας να φαινόμαστε πάντα όμορφοι, περιποιημένοι και “done”, η οποία, όπως ανέφερε, οδηγεί σε «απώλεια ευτυχίας και ελευθερίας». Ναι, Billie, με μαθηματική ακρίβεια. «Από τότε που ήμουν παιδί, ο μπαμπάς και εγώ πάντα μιλούσαμε για ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων που είναι τόσο ανασφαλής, σε τόση εγρήγορση, που ποτέ δεν κινούνται με περίεργο τρόπο και δεν κάνουν μια παράξενη γκριμάτσα, γιατί θέλουν πάντα να φαίνονται όμορφοι», είπε. «Το έχω προσέξει αυτό και με κάνει να λυπάμαι».

“Το να θες να φαίνεσαι πάντα ωραίος οδηγεί σε απώλεια ευτυχίας και ελευθερίας”

Δήλωσε πως η άποψή της για το σώμα γενικότερα είναι πως η χρησιμότητά του είναι διεκπεραιωτική ούτως ή άλλως. Παρόλα αυτά, η σχέση που έχει με το σώμα της τώρα δεν είναι μια σχέση ολότητας. Αντίθετα, χρειάζεται να απεμπλακεί πλήρως από αυτό, για να ανέβει στη σκηνή. «Όταν είμαι στη σκηνή, πρέπει να απεμπλέκομαι από τις σκέψεις που κάνω για το σώμα μου», είπε. «Ειδικά επειδή φοράω ρούχα που είναι μεγαλύτερα και κινούμαι πιο εύκολα μέσα σε αυτά, χωρίς να τα δείχνω όλα – μπορούν να γίνουν πολύ μη κολακευτικά. Στις φωτογραφίες, φαίνεται σαν να μην το ξέρω καν αυτό».

Αυτή η «τραγική σχέση με το σώμα» της έρχεται στο προσκήνιο όταν ένας παπαράτσι καταφέρνει να τραβήξει μια on-the-go φωτογραφία της. «Μετά τραβιέται μια φωτογραφία παπαράτσι όταν τρέχεις και έχεις βάλει ό,τι να ‘ναι, και δεν ήξερες πως η φωτογραφία τραβήχτηκε και φαίνεσαι όπως φαίνεσαι, και όλοι λένε ‘Χοντρή!’».

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Eilish για το πώς φαίνεται μέσα από το πρίσμα της η διαχείριση του σώματός της από τον έξω κόσμο. Έχει δεχτεί κριτική για τα baggy ρούχα της, το μεγάλο στήθος της, τα κιλά της, το γεγονός ότι κρύβει το σώμα της, αλλά και το ότι το προβάλει. Έστω κατά λάθος, έστω σε μια τυχαία τραβηγμένη φωτογραφία, σε μια μέρα τυχερή για κάποιον παπαράτσι. Και μέσα σε όλο αυτό, η ανάλυση σταματάει και ένας στίχος της από το “Everything I Wanted”: “they don’t deserve you”.

Δεν μας αξίζεις, Billie. Αυτό είναι γεγονός.