Οι αθλήτριες της γερμανικής ομάδας γυμναστικής αποφασίζουν πως οι ίδιες και μόνο οι ίδιες θα αποφασίσουν τι θα φορέσουν στα προκριματικά της Κυριακής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δηλώνοντας πως “την ημέρα που θα διαγωνιστούμε θα αποφασίσουμε τι θα φορέσουμε”. Έτσι απλά, η σεξουαλικοποίηση του αθλήματος τρώει ένα μεγάλο Χ από τις αθλήτριες αυτές, μετά από μια σειρά από καταγγελίες και αποκαλύψεις που έκαναν λόγο για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση στους κόλπους του αθλήματος. 

Μετά από επαίνους που έλαβαν για την εμφάνισή τους στο παρελθόν, σε μια κίνηση ενάντια στη σεξουαλικοποίηση του αθλήματός τους, οι Γερμνανίδες αθλήτριες της γυμναστικής είναι έτοιμες να απαρνηθούν την τυπική στολή-κορμάκι και να φορέσουν και πάλι φούξια, συνδυασμένα κορμάκια και κολάν μέχρι τους αστραγάλους, ακριβώς όπως έκαναν και την Πέμπτη, στην προπόνηση. 

“Θέλαμε να δείξουμε ότι κάθε γυναίκα, όλοι, πρέπει να αποφασίζουν (μόνοι τους) τι φορούν”, δήλωσε η Elisabeth Seitz. Η γερμανική ομάδα φόρεσε τις ολόσωμες στολές της στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τον Απρίλιο, σε μια κίνηση που επαινέθηκε από άλλες αθλήτριες. Πρόκειται για μια κίνηση με τις ρίζες της στην πλήρη αυτοδιάθεση και όχι την άρνηση να φορέσουν μια άλλη ενδυμασία. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε πλέον να φοράμε το κανονικό κορμάκι. Είναι μια απόφαση μέρα με τη μέρα, με βάση το πώς νιώθουμε και τι θέλουμε. Την ημέρα που θα διαγωνιστούμε θα αποφασίσουμε τι θα φορέσουμε”, τόνισε η Seitz σύμφωνα με το Reuters. Η Sarah Voss, ανέφερε πως “οι προπονητές ήταν επίσης πολύ θετικοί σε αυτό”. “Είπαν ότι θέλουν να νιώθουμε πιο σίγουρες και άνετες σε κάθε περίπτωση”, συνέχισε. 

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως η τυπική στολή στους αγώνες περιλαμβάνει ένα κορμάκι, με μακρύ, 3/4 μήκος ή καθόλου μανίκια. Οι στολές που καλύπτουν τα πόδια, σαν αυτή που επέλεξαν οι αθλήτριες της γερμανικής ομάδας, επιτρέπονται από το βιβλίο των κανονισμών σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά για θρησκευτικούς λόγους.