Η Σκάρλετ Γιοχάνσον και η Φλόρενς Πιου έγιναν σύμμαχοι στην ταινία Black Widow γιατί ξέρουν πόσο υποτιμημένες είναι οι γυναίκες κι αποφάσισαν να το διαδώσουν μπας κι αλλάξει η φασούλα. Καλύτερος τρόπος να τα βάλεις με την πατριαρχία από το να γίνεις υπερηρωίδα σε ένα κόσμο γεμάτο άνδρες με κολάν δεν υπάρχει. Και να βρεις μια υπέροχη Gen-Z εκπρόσωπό να σταθεί στο πλάι σου.

Η Νατάσα και η Γελένα έχουν μια αποστολή. Να σώσουν κορίτσια που ελέγχει το μυαλό τους ένας άντρας και τα μετατρέπει σε δολοφόνους. Λεπτή ειρωνεία  για την πατριαρχία κανείς; Δόξα και τιμή στην Σκάρλετ που λειτουργεί κι ως παραγωγός και επιτρέπει στο ρόλο της να μην βρει κάποιο ερωτικό σύντροφο στην ταινία για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Επιτέλους. Η σκηνοθέτης της ταινίας είναι επίσης γυναίκα κάτι που –προφανώς- κάνει την ταινία την πιο φεμινιστική ταινία με superheroines εκεί έξω.

Σε ένα βίντεο του περιοδικού Glamour η Σκάρλετ μιλά για την ανισότητά των κοινωνιών και της βιομηχανίας του Χόλιγουντ που θέλει τις γυναίκες υπό. Υποβαθμισμένες, υποτιμημένες, υποχείρια και υπόλογες. “Κάναμε μια ταινία για να βοηθήσουμε η μια την άλλη να θεραπεύσει το τραύμα ετών. Για να δείξουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να ανυψώσει μια γυναίκα και να επιτύχουν τα πάντα”, λέει η 36χρονη Γιοχάνσον και η Πιου στα 25 της νιώθει ευλογημένη που επιτέλους κάποιος στα γυρίσματα συζητούσε για τον ρόλο της και την ρωτούσε την γνώμη της. Ένιωσε ότι την σεβάστηκε κάποιος και, φυσικά, ευγνωμοσύνη. Γιατί οι γυναίκες όταν κάποιος τους φέρεται με τον ίδιο τρόπο που έχουν μάθει οι άντρες να λειτουργούν στον επαγγελματικό τους χώρο, απορούν και θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Για κάποιους ο σεβασμός δεν είναι δεδομένος στην καριέρα τους. Μάντεψε για ποιες μιλάμε.

https://twitter.com/hashtag/BlackWidow?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Και –εννοείται- η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στο Χόλιγουντ μπορεί να απαιτήσει τον σεβασμό για όλους στο σετ. Αλλά προφανώς έχει απαντήσει σε άπειρες σεξιστικές ερωτήσεις η Σκάρλετ και ξέρει τι πολεμάει. Την έχουν ρωτήσει δημόσια- χωρίς ντροπή- αν φορούσε κιλότα κάτω από τη στολή της Μαύρης Χήρας. Κάποιος δημοσιογράφος πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να κάνει αυτή την ερώτηση σε μια γυναίκα. Η Σκάρλετ επίσης ξέρει το κασέ των αγαπημένων ηθοποιών του box office και το συγκρίνει με το δικό της. Και γέρνει το ζύγι στην μια πλευρά. Μάντεψε ποιοι πληρώνονται περισσότερα.

https://twitter.com/hashtag/BlackWidow?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

H Black Widow ξεκίνησε ως σεξιστικό στερεότυπο και η Σκάρλετ Γιοχάνσον ανακτά πίσω την ιστορία της. Την αποστραγγίζει από το male gaze κι αποκαθιστά το μεγαλείο της. Θυμάστε πως της μάθαινε ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό μποξ κι εκείνη γλιστρούσε δήθεν από τα τακούνια της πριν τον γονατίσει. Ο Τόνι Σταρκ ρωτάει την Πέπερ ποια είναι η τύπισσα, εκείνη απαντά “ενδεχομένως μια πανάκριβη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση” κι εκείνος ψάχνει στο Google φωτογραφίες της με εσώρουχα λέγονται “θέλω μια’. Σκηνή λείψανο της προ #metoo χολιγουντιανής εποχής. 11 χρόνια αφού εμφανίστηκε ο πρώτος γυναικείος χαρακτήρας του MCU στις οθόνες έχουμε τη δική της ταινία.

https://twitter.com/hashtag/BlackWidow?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Επιτέλους, η Μαύρη Χήρα δεν θα είναι το τέρας που στερήθηκε τη μητρότητα, η  σεξουαλικά αντικειμενικοποιημένη Ρωσίδα της Marvel. Κι αυτό ακόμη θεωρείται ριζοσπαστικό. Κι έχουμε 2021. Τι σηματοδοτεί αυτή η ταινία; Ένα νέο κεφάλαιο για τον κινηματογράφο όπου οι γυναίκες επαναπροσδιορίζουν τα blockbusters.