Στην 30χρονη Νοτιοαφρικανή, η οποία είναι κάτοχος δύο Ολυμπιακών τίτλων στα 800μ, της έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε επίσημο αγώνα από 400 μέτρα έως ένα μίλι μετά την απόφαση της World Athletics το 2018 ότι για να εξασφαλίσει δίκαιο ανταγωνισμό, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φυσικής τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν ώστε να μετέχουν σε αγώνες μεσαίας απόστασης.

https://t.co/0bWjl3ECv6

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό, από τον Απρίλιο του 2018, οι “υπερανδρογονικές” γυναίκες, με “διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη”, όπως η χρυσή Ολυμπιονίκης, θα έπρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L με φάρμακα για να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Η Σεμένια Κάστερ ύστερα από την απόφαση του CAS δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

https://t.co/0PdBiujH8b

Η 30χρονη πρωταθλήτρια πάσχει από υπερανδρογονισμό, δηλαδή ο οργανισμός της παράγει περισσότερη τεστοστερόνη από τη μέση αθλήτρια. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή της IAAF, το 99% των γυναικών παράγει 0,12 με 1,79 νανογραμμομόρια ανά λίτρο στον οργανισμό τους, ενώ άτομα με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη βρίσκονται πιο κοντά στους άντρες, που παράγουν από 7,7 μέχρι 29,4 νανογραμμομόρια ανά λίτρο.

https://twitter.com/hashtag/youcantstopus?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η Σεμένια έχει παραπέμψει την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες. Εν τω μεταξύ, απέτυχε σε μια μακροχρόνια προσπάθεια να πάει στους Ολυμπιακούς αγώνες, πρώτα στα 200μ και μετά στα 5.000μ, αφού δεν έπιασε τα όρια συμμετοχής.

https://twitter.com/hashtag/CasterSemenya?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

“Φυσικά ελπίζω να αλλάξει ο κανόνας. Είμαι δρομέας 800 μέτρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Ελπίζω να μπορώ να τρέξω στο  αγώνισμά μου. Αλλά τώρα η εστίασή μου είναι να είμαι υγιής. Να είμαι έμπνευση για νέους αθλητές, Θα συνεχίσω πάντως να παλεύω για τα δικαιώματά μου”, πρόσθεσε.

Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα νεαρά κορίτσια οπουδήποτε”, δήλωσε η χρυσή Ολυμπιονίκης.

 

https://twitter.com/hashtag/CasterSemenya?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η 30χρόνη γυναίκα έχει αναγκασθεί να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης φύλου στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ