Αν η Σοφία Μουτίδου δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε

Η πιο αυθεντική influencer εκεί έξω κερνάει άφιλτρη, ακομπλεξάριστη πραγματικότητα ανεβάζοντας την τίμια #wokeuplikethis φωτογραφία με εσώρουχα.

Αν η Σοφία Μουτίδου δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε

Η πιο αυθεντική influencer εκεί έξω κερνάει άφιλτρη, ακομπλεξάριστη πραγματικότητα ανεβάζοντας την τίμια #wokeuplikethis φωτογραφία με εσώρουχα.


Το χιούμορ και η αυτό-αποδοχή ίσως είναι τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στην παντοκρατορία της κατασκευασμένης, φιλτραρισμένης, αψεγάδιαστης και fake περσόνας των μέσων κοινωνικών δικτύωσης που θέλει ως δικτάτορας να επιβάλλει μια μονοδιάστατη και δυστοπική απεικόνιση του γυναικείου και του ανδρικού σώματος.

Ξεκίνησε με αθώες selfies κι έχει εξελιχθεί ως όπλο της  βιομηχανίας της αισθητικής και της κοσμετολογίας που πλημμύρισε το Instagram και το TikTok με πανομοιότυπα πρόσωπα με εξωγήινα ζυγωματικά, αρυτίδωτα πρόσωπα και αναλογίες που δεν μπορεί να διατηρήσει ένας μέσος άνθρωπος που θέλει να φάει μια φέτα ψωμί και τυρί παραπάνω.

Γεμίσαμε απαγορεύσεις. Μην τρως ζάχαρη, μην καταναλώνεις γαλακτοκομικά, μείωσε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, σταμάτα να τρως κρέας, κόψε τα δημητριακά και το ψωμί. Ζούμε ανηδονικά μέσα σε κορμιά που μοιάζουν με εκείνα των μανεκέν στις βιτρίνες του Attica. Τρέχουμε σαν πολεμιστές καταδρομικού τάγματος για να πέσει η κοιλιά και να σφίξουν τα μπούτια μας. Κατεβάζουμε προγράμματα για να μας ψηλώσουμε, να λευκάνουμε τα δόντια μας στις φωτογραφίες, να μας ρετουράρουμε για να μας πατήσει like η κοινότητά των αγνώστων φίλων μας που δεν ξέρουμε καν πως μοιάζουν αν τους συναντήσουμε τυχαία στο μετρό.

Ναρκισσιστικά και φοβισμένα ζούμε. Ακούμε για τον θάνατο 14χρονης μαθήτριας που άκουγε τη λέξη που απαγορεύεται να ειπωθεί φωναχτά αλλά την ψιθυρίζουμε συνέχεια στον εαυτό μας αν κάνουμε μια μεταμεσονύκτια βρωμιά. "Χοντρή".

Η Σοφία Μουτίδου είναι κωμική ηθοποιός. Βιοπορίζεται παρατηρώντας τις δημόσιες συμπεριφορές μας και υπερβολικά να τις καυτηριάσει μέσα από τα δικά της κανάλια επικοινωνίας. Το κάνει με μαεστρία, με ταλέντο και κυρίως με πραγματική αγάπη. Δεν θεωρεί τον εαυτό της μάννα εξ ουρανού που έπεσε στη γη για να την προσκυνούμε με τις καρδούλες μας. Μας απενοχοποιεί, μας δίνει το άλλοθι που ψάχνουμε για να αγκαλιάσουμε τις ανασφάλειες μας. Μας απελευθερώνει από όλη τη netiquette, τον κώδικα καλής συμπεριφοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι το πρόσωπο μιας καμπάνιας συμπεριληπτικότητας κι ορατότητας κανονικών ανθρώπων. Δεν ποστάρει ανύπαρκτες ατέλειες για να γίνει μια από εμάς (στο σημείο αυτό να ειπωθεί ότι δεν κριτικάρουμε τις αψεγάδιαστες κι ευλογημένες γυναίκες, τουναντίον), είναι ο ορισμός του "μια από εμάς". Γιατί η γυναίκα της διπλανής πόρτας, το είδωλο που βλέπουμε στον καθρέπτη, οι μαμάδες μας, οι φίλες μας, τα κορίτσια στο γραφείο μας, οι ταμίες στο σουπερμάρκετ, οι γειτόνισσες μας της μοιάζουν. Έχουν κυτταρίτιδα, κοιμούνται με τις βράκες και ξυπνούν αχτένιστες.

Σε ένα κόσμο που θαυμάζουμε την κορμάρα της Ιωάννας Τούνη, αποθεώνουμε την κορμάρμα της Σοφίας Μουτίδου. Δεν είναι καθόλου παράλογη η επιθυμία της ομορφιάς, αρκεί να εκπαιδευτούμε για να την αντικρύζουμε παντού. Κι όχι στα πρότυπα που μας πουλάνε με το ζόρι.

Γιατί το προσωπικό είναι πάντα πολιτικό; Γιατί αυτή η φωτογραφία της προσφέρει εκπροσώπηση σε διαφορετικού μεγέθους σώματα που έχουν απαλειφθεί κατά κόρον ως φυσιολογικά.  Αν γίνει κάτι οικείο ως εικόνα, τότε θα γίνει κι αγαπητό και επιθυμητό. Δεν θα νιώθει περιθωριοποιημένο. Το σώμα μας ανήκει κυρίως στον εαυτό μας και η δική μας γνώμη πρέπει να μετράει.

Όταν σταματήσουμε να μετράμε την ομορφιά με κιλά, ίσως αντιληφθούμε το νόημά της.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα