Και έτσι, εντελώς απρόσμενα, το γέλιο της Barbara Argyrou χώρεσε όλο το καλοκαίρι μέσα σε μια τηλεφωνική συνομιλία. Απρόσμενα, γιατί το τελευταίο της κομμάτι, το Insane, για το οποίο συζητούσαμε, μιλάει για τα απόνερα ενός χωρισμού. «Falling in love but how? I don’t even trust no one right now» λέει στο πρώτο κουπλέ, αλλά δεν έχεις κλείσει ακόμα τα 18, τελειώνεις το σχολείο σε λίγες μέρες και δίνεις συνέντευξη ενώ βρίσκεσαι στην παραλία, τότε γιατί να μην γελάσεις με την ψυχή σου; Ό,τι και αν σου φέρει η ζωή είσαι άτρωτη.

H Barbara ίσως γίνει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα για τα talent shows. Έχει περάσει πολλά, από μικρή κιόλας ηλικία, ενώ όσο ζούσε στην Αμερική συμμετείχε και στο America’s Got Talent. Το Insane ήδη έχει σκαρφαλώσει στις παγκόσμιες λίστες του spotify σε διάφορες χώρες και αυτό δίνει μια ιδανική αφορμή για κουβέντα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το Insane βρίσκεται σε πολύ υψηλές θέσεις στις Spotify λίστες αρκετών χωρών. Καθόλου άσχημα και μια καλή αφορμή για να μας πεις την ιστορία πίσω από το κομμάτι…

Το τραγούδι αυτό, όπως και κάθε τραγούδι που γράφω, είναι ένα όχημα για να εκφράσω τις σκέψεις μου, ειδικά όσες δεν μπορώ να εκφράσω με ένα τρόπο συμβατικό. Το «Insane» είναι ένα πολύ προσωπικό κομμάτι. Έχει να κάνει με έναν χωρισμό που πέρασα και κυρίως με αυτό το αίσθημα που νιώθεις μετά, ότι δηλαδή δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς κάποιον στη συνέχεια. Θέτω ερωτήματα στον εαυτό μου και ψάχνω να βρω την απάντηση σε αυτά. Ξεκίνησα να το γράφω σε ένα πιάνο αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 και το άφησα στη συνέχεια. Μετά από κάποιους μήνες με κάλεσε ο παραγωγός μου, ο Νεκτάριος Κόκκινος, και μου ζήτησε να του στείλω το πιο δυνατό κομμάτι που έχω γράψει τον τελευταίο καιρό και να το ηχογραφήσουμε. Του έστειλα αυτό, το άκουσαν και οι Arcade και το δουλέψαμε όλοι παρέα.

Ο τίτλος πώς προέκυψε;

Επειδή είμαι και εγώ λίγο έτσι, Insane. Θέλει μια τρέλα η ζωή.

Μετά την κυκλοφορία του κομματιού νιώθεις ανακουφισμένη που μοιράστηκες αυτήν την προσωπική ιστορία;

Δεν ξέρω αν θα έλεγα ανακουφισμένη. Ωστόσο, πάντα το παρελθόν ενός καλλιτέχνη τον βοηθά να εμπνευστεί και να γράψει στίχους από όσα έχει ζήσει και βιώσει και να δημιουργήσει κάτι όμορφο, ακόμα και αν τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Πέρα από το παρελθόν, τι άλλο λειτουργεί ως έμπνευση για ‘σένα;

Με εμπνέουν οι λεπτομέρειες. Μου αρέσει να παρατηρώ, να αναλύω υπερβολικά μικρές και σχεδόν αόρατες αντιδράσεις, κινήσεις, συμπεριφορές.

Όταν γράφεις ένα κομμάτι, έχεις κάποιον ιδανικό ακροατή στο μυαλό σου;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Όταν κυκλοφορώ ένα νέο κομμάτι θέλω πρώτα εγώ να είμαι ικανοποιημένη και χαρούμενη από το αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά δεν γίνεται να μην θες να νιώσει κάτι ο κόσμος που το ακούει…

Φυσικά! Θέλω να αγγίζουν τα λόγια μου, να δημιουργούν μια ταύτιση. Να ακούν το κομμάτι και να λένε: «Α! και εγώ το έχω περάσει αυτό, και εγώ το έχω νιώσει αυτό».

Από όταν ήσουν πολύ μικρή η αποδοχή έπαιζε σημαντικό ρόλο στη δουλειά σου, αφού κέρδισες σημαντική προβολή μέσα από τη συμμετοχή σε talent shows τόσο εδώ όσο και στην Αμερική…

Ναι, ισχύει αυτό. Όταν πήγα στο πρώτο talent show, ήμουν 13 χρονών και δεν είχα ρωτήσει κανένα. Το αποφάσισα γιατί ήξερα μέσα μου ότι η μουσική είναι ο δρόμος για μένα, αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Τόσο αυτό, όσο και τα επόμενα με βοήθησαν. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχεις να χάσεις κάτι.

Ειδικά μετά την κυκλοφορία του video-clip, ακόμα περισσότεροι άρχισαν να μιλούν για εσένα ως «η Ελληνίδα Billie Eilish». Σε αντιπροσωπεύει μια τέτοια περιγραφή;

Σίγουρα βοηθά από την άποψη της επικοινωνίας και φυσικά είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αναφέρεται το όνομά μου δίπλα στο δικό της. Από εκεί και πέρα, θέλω να καλλιτεχνικά να είμαι εαυτός μου, να εκφράζομαι με ένα τρόπο που είναι εντελώς δικός μου και θα κλείνει μέσα του τις επιρροές που με διαμορφώνουν.

Όπως;

Μου αρέσει να ακούω όσο το δυνατόν περισσότερα είδη μουσικής, είμαι στο Spotify όλη την ήμερα, φτιάχνω συνέχεια playlists και κάθε στιγμή ακούω και κάτι. Σίγουρα έχω μια αδυναμία στους Arctic Monkeys και τους Neighborhood.

Να υποθέσω ότι η αδυναμία αφορά και τον Alex Turner;

Ναι, φυσικά!

Ανήκεις σε μια γενιά που ανακαλύπτει μουσική μέσα από το κινητό. Από την άλλη, δεν νιώθεις ότι χρειάζεται και μια αποσύνδεση από το online περιβάλλον;

Κοίτα, υπάρχουν φάσεις που θέλω να περάσω λίγο χρόνο μόνη μου. Τότε ναι, δεν είμαι όλη την ώρα στο κινητό μου. Είναι φορές που είναι δύσκολο να αποσυνδεθώ, αλλά αν δεν το κάνω τότε δεν μπορώ να είμαι δημιουργική.

Το “INSANE” κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://barbaraargyrou.lnk.to/INSANEPR

Photo Credits: Παναγιώτης Καδίγκος