Μιλάει γρήγορα, κελαριστά, χαμογελάει συνεχώς, είναι αυθόρμητη και λατρεύει τη Θεσσαλονίκη. Η Barbara Pravi, η εκπρόσωπος της Γαλλίας στον διαγωνισμό της Eurovision, η γυναίκα που σου δείχνει το Dior κορσέ της στη zoom συνέντευξη αλλά κυκλοφορεί με τζιν και tshirt δεν είναι ένα κορίτσι που θέλει να γίνει διάσημη και σνομπ. Είναι μια γυναίκα που θέλει να ενώσει τη φωνή της με τη δική σου και να διεκδικήσετε τα δικαίωματά σας, είναι μια νέα κοπέλα που παράτησε τις σπουδές της στη Νομική για να κυνηγήσει το όνειρό της και οι γονείς της απόρησαν που πετάει ένα σίγουρο μέλλον για να γίνει αρτίστα.

Είναι η γυναίκα που την χαιρετάει το μισό Παρίσι, όχι γιατί την είδαν σε περιοδικά και τηλεόραση, αλλά γιατί την γνώρισαν όταν τους σέρβιρε τα ποτά τους.  

Είναι το Voila η δική σου προσωπική ιστορία; Λες σε ένα στίχο “αγάπησέ με έτσι όπως είμαι”, αυτό είναι το μήνυμά του;

Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω γιατί το Voila είναι η ιστορία μου, είναι ο τρόπος που ήθελα να παρουσιαστώ σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη μέσα από τον διαγωνισμό. Είχα αυτή την τεράστια ευκαιρία και ήθελα να με δουν όπως πραγματικά είμαι, να δώσω μια ερμηνεία από την καρδιά μου, να είμαι αυθεντική και ειλικρινής. Όχι μια κατασκευασμένη ή εξιδανικευμένη προβολή του εαυτού μου. Κάτι fake για να ικανοποιήσω τις προσδοκίες κάποιων. Και λέω στους στίχους τη δική μου επιθυμία, δες με, είμαι μια γυναίκα που απεγνωσμένα θέλω να σου τραγουδήσω την αλήθεια μου, να με δεις απογυμνωμένη, να ξέρεις ότι έχω κάνει λάθη αλλά κάθε μέρα αλλάζω για να βρω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και κυρίως, αποδέξου με. Στο λέω ότι φοβάμαι την κριτική σου και πώς θα μιλήσεις για μένα αλλά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να προσπαθώ. Αυτό τραγούδησα. Τα δικά μου μηνύματα είναι να υμνούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την μοναδικότητά μας. Να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε και να μην αλλάξουμε για να “χωρέσουμε” στον κόσμο των άλλων.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Pravi (@babpravi)

Ο τρόπος που παρουσιάστηκες στη σκηνή διαφέρει από τη συνηθισμένη συνταγή της Eurovision με τα χορευτικά και τα φανταχτερά φορέματα και σκηνικά. Ήταν μια επιλογή δική σου;

Ξεκάθαρα, κοίτα έχω μια μικρή καριέρα, είμαι στο ξεκίνημά μου, αλλά το μόνο που είναι αδιαπραγμάτευτο για μένα ως καλλιτέχνη είναι να μην μετανιώσω για κάτι που έδειξα σε κόσμο. Για την επικοινωνία μου με το κοινό. Ο τρόπος που επέλεξα να στηθώ στην σκηνή είναι η δική μου αισθητική. Δεν σημαίνει ότι θεωρώ λάθος τις υπόλοιπες παρουσιάσεις. Όχι, απλά είμαι ιδιαίτερη,  απλή, δωρική και λιτή στην καθημερινότητά μου. Οπότε γιατί να μην είμαι έτσι και στη σκηνή; Θέλω να ξέρεις ότι δεν γράφω και συνθέτω μουσική για να με αγαπήσει ο κόσμος. Ούτε καν. Ποια είμαι άλλωστε; Ένα συνηθισμένο κορίτσι. Δεν διαφέρω σε τίποτα από τη φίλη, τη συνάδελφο σου ή εσένα την ίδια. Αλλά, θέλω να ακούς τη δική μου μουσική και να νιώθεις χαρά, λύπη, κάτι. Να μπορείς να ακούς τη φωνή μου και να αισθάνεσαι. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Από το πρώτο σου single το 2017 μέχρι την εμφάνιση στην Eurovision πόσο άλλαξε η ζωή σου;

Όχι πολύ. Και είναι επιλογή μου. Έχω τους ίδιους φίλους τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μην γίνω «πυροτέχνημα», θέλω η καριέρα μου στην μουσική να εξελίσσεται μαζί με μένα. Σταδιακά και με αργά και σταθερά βήματα. Σίγουρα μετά τον διαγωνισμό της Eurovision άλλαξε κάτι, μιλάμε πχ μαζί τώρα. Κι αυτό με γεμίζει χαρά και το απολαμβάνω αλλά στην ουσία, ο δικός μου μικρόκοσμος παραμένει αναλλοίωτος.  

Δεν μπορεί να μην σε σταματούν στο δρόμο για selfies μετά την Eurovision.

Ναι και είναι τόσο cool να ακούς «α, είναι η Barbara Pravi από την Eurovision» και να βγαίνεις φωτογραφίες μαζί τους. Αλλά, άκου, στην αρχή της καριέρας μου για μεγάλο διάστημα εργαζόμουν ως σερβιτόρα σε πολλά μπαρ του Παρισιού. Οπότε μην νομίζεις ότι το Παρίσι είναι τόσο μεγάλο, φίλους και γνωστούς συναντώ, όπως και πριν.

Είσαι η επιτομή της μιλένιαλ γυναίκας, μιλάς συχνά μέσα από τα τραγούδια σου για τα γυναικεία δικαιώματα, τη βία που υφίστανται γυναίκες, τις εκτρώσεις. Είσαι μια φεμινίστρια που υψώνεις τη φωνή σου;

Μιλάω φωναχτά για τα θέματα που ξέρω κι έχω βιώσει ως γυναίκα. Θέλω -αν μπορώ- να βοηθήσω τις γυναίκες που περνούν ή έχουν περάσει κοινά βιώματα. Είναι ένα είδος θεραπείας για μένα να εκθέτω τον πόνο μου μέσα από την τέχνη μου, έτσι μπορώ να τον κατανοήσω και να ξεπεράσω το τραύμα. Όταν κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνη μου, ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της εκεί έξω, άλλαξε η ζωή μου. Ξέρω ότι κάποιες νέες γυναίκες φεμινίστριες είναι θυμωμένες και νιώθουν οργή βλέποντας την αδικία εις βάρος των γυναικών. Το πέρασα κι εγώ πριν έξι, επτά χρόνια. Σήμερα νιώθω δυνατή. Και ξέρω ότι να τις αφήσουμε να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να υψώσουν τις φωνές τους, ο θυμός θα μεταμορφωθεί σε κάτι δυνατό που ίσως αλλάξει τον κόσμο.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Pravi (@babpravi)

Διάβασα ότι παράτησες τις σπουδές σου στη Νομική για να ασχοληθείς με τη μουσική. Εύκολη ή δύσκολη επιλογή;

Είναι δύσκολο να ζεις ως καλλιτέχνης. Δεν ξέρεις αν θα μπορείς να πληρώσεις το ενοίκιο σου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποιες δουλειές έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Αλλά δεν ήμουν τόσο καλή με το διάβασμα, όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο οι διαλέξεις μου φαινόταν βαρετές και ένιωθα λες και ήμουν χαζή στις παραδόσεις. Εγώ θέλω να μάθω τον κόσμο μέσα από παθιασμένους ανθρώπους. Όταν ανακάλυψα ότι ήμουν πραγματικά καλή στο να γράφω μουσική ανακάλυψα τον κόσμο που ανήκω. Οκ, στην αρχή οι γονείς μου δεν ήταν τόσο σίγουροι για το μέλλον μου, αλλά τελικά τα πράγματα πήγαν καλά.  

Πέρασες τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020 στη Θεσσαλονίκη, πώς σου φάνηκε η πολάρα;

Είναι η πόλη του μέλλοντος. Το πιστεύω ότι έτσι πρέπει να ζούμε. Ένας φίλος μου έχει ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι και συνεργάζεται με οινοπαραγωγούς της περιοχής και μας έδειξαν την πόλη. Πήγα στα μουσεία κι έμαθα για την ιστορία της, ότι φτιάχτηκε από πρόσφυγες και ήταν ευπρόσδεκτοι όλοι οι πρόσφυγες εκεί, για μένα αυτό σημαίνει πολιτισμός. Και βασικά πέρασα τέλεια.

Ήσουν η αγαπημένη των εταιριών στοιχημάτων στο διαγωνισμό, αισθάνεσαι καλά με τη δεύτερη θέση;

Εννοείται, δεν ήθελα να στεφθώ Miss Eurovision, όταν είσαι στη δεύτερη θέση έχεις όλα τα προνόμια και χωρίς να πρέπει για ένα χρόνο να είσαι το πρόσωπο του θεσμού. Την ήθελα αυτή τη θέση και την λατρεύω. Θα έρθω στην Ελλάδα να τραγουδήσω, θα ταξιδέψω στον κόσμο και δεν θα πρέπει να έχω αυτά τα γραφειοκρατικά του διαγωνισμού.

Τελευταία ερώτηση, γιατί επέλεξες αυτό το Dior σύνολο κι όχι μια τουαλέτα/φόρεμα;

Γιατί η απλότητα σε συνδυασμό με την εύθραυστη σεξουαλικότητα είναι ανίκητος συνδυασμός. Η μαγκιά είναι στις λεπτομέρειες.  

Το single  Voila αποτελεί και προπομπό του αναμενόμενου debut album της Barbara Pravi, που θα κυκλοφορήσει εντός της χρονιάς από την Minos EMI, a Universal Music Company