Σε ηλικία 15 ετών, οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι για να σταματήσει να υπερασπίζεται το δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση. Δεν κατάφεραν να την κάνουν να σιωπήσει. Η Malala Yousafzai αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών για περισσότερο από μια δεκαετία. Τώρα απόφοιτη της Οξφόρδης, η 23χρονη θέλει να αλλάξει τον κόσμο.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Malala (@malala)

Η αυτοβιογραφία της, I Am Malala, που εκδόθηκε το 2013, μόλις ένα χρόνο μετά την απόπειρα δολοφονίας της, έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Σε ηλικία 15 ετών, ξεκίνησε το Malala Fund, το οποίο την έχει «μεταφέρει» σε όλο τον κόσμο ως υπέρμαχο της εκπαίδευσης των κοριτσιών, κάνοντας εκστρατεία για σκοπούς όπως η απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ. Έχει καθίσει με προέδρους και πρωθυπουργούς, απευθύνθηκε στη Συνέλευση Νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών στα 16α γενέθλιά της και το όνομά της έγινε συνώνυμο της αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Και υπάρχει και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο έλαβε στα 17 της. Καθώς ξεκινάει την ενήλικη ζωή μετά την Οξφόρδη, το ερώτημα είναι, τι ακολουθεί για την πιο διάσημη φοιτητρία πανεπιστημίου στον κόσμο;

Η έμπνευση προήλθε από μια από τις μεγάλες της αγάπες: την τηλεόραση. Πάντα γνώριζε τη δύναμη της αφήγησης – όταν ήταν 11, η Malala άρχισε να κάνει blogging για το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai, μοιράζοντας πώς ήταν να ζεις υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.Τον Μάρτιο, ανακοίνωσε μια πολυετή συνεργασία με το Apple TV+ – επίσης σπίτι της Oprah Winfrey και του Steven Spielberg – και την έναρξη μιας ολοκαίνουργιας εταιρείας παραγωγής, της Extracurricular. “Θέλω αυτές οι εκπομπές να είναι διασκεδαστικές και το είδος του πράγματος που θα έβλεπα”, λέει για την επίβλεψη των πρώτων σταδίων ανάπτυξης. “Εάν δεν γελάσω μαζί τους ή δεν τα απολαύσω, δεν θα τα βάλω στην οθόνη”, συνεχίζει, σταθερά. Έτσι, παράλληλα με ντοκιμαντέρ για σοβαρά θέματα, όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών και τα δικαιώματα των γυναικών, θέλει να κάνει κωμωδίες – η Malala είναι μια τεράστια θαυμάστρια του Τεντ Λάσο, εν μέρει επειδή o τιτλούχος σταρ της επιτυχίας του Apple TV+ έχει μουστάκι σαν του πατέρα της.

Ο μεγαλύτερος φόβος της είναι να αποτύχει να βοηθήσει τα άφωνα κορίτσια που βασίζονται σε αυτήν: τα κορίτσια των οποίων οι γονείς εξοικονομούν τα χρήματά τους για να στείλουν τα αδέλφια τους στο σχολείο· τα κορίτσια παντρεύτηκαν με άνδρες πολύ μεγαλύτερους από αυτούς. τα κορίτσια που δεν μπορούν να διαβάσουν. Η Μαλάλα σκέφτεται αυτά τα κορίτσια όλη την ώρα.

Πηγή: Vogue