Ήρθε η εποχή που πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Θεμελιώδη μεταρρύθμιση, αυτό χρειάζονται θεσμοί που προωθούν το συστημικό ρατσισμό και τον σεξισμό, όπως οι Χρυσές Σφαίρες και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, για να περάσουν “αναίμακτα” στην εποχή της νέας κανονικότητας. Που δεν αντέχει άλλες συσσωρευμένες τακτικές σεξιστικών στερεοτύπων και ηθικών κενών. Ούτε κακομαθημένους δημοσιογράφους με απαιτήσεις ντίβας. 

https://t.co/GQZNYdzjvv

Οι Χρυσές Σφαίρες, η πιο αναγνωρίσιμη τελετή βραβείων μετά τα Όσκαρ, διοργανώνεται από το Hollywood Foreign Press Association, οι άνθρωποι πίσω από τον οργανισμό αυτό έχουν κατηγορηθεί για πρακτικές διακρίσεων, αποδοχή “freebies” και ανηθικότητες.

https://t.co/y70HI6h5xO

Τι είδους; Ας γυρίσουμε λίγους μήνες πίσω, στον Φεβρουάριο, που διαβάσαμε εκτενέστατο ρεπορτάζ στους Los Angeles Times που αποκάλυψε -μεταξύ άλλων- ότι δεν υπήρχαν μαύροι μεταξύ των 87 μελών της οργάνωσης που ψηφίζουν για τα βραβεία.

Αυτή την εβδομάδα, η HFPA δημοσιοποίησε πακέτο μεταρρυθμίσεων για το πώς θέλει να λειτουργεί μελλοντικά, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον οργανισμό πιο συμπεριληπτικό. Περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των μελών της, με έμφαση στην πρόσληψη μαύρων μελών και την πρόσληψη συμβούλων διαφορετικότητας.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία έχει προταθεί για πέντε Χρυσές Σφαίρες, προέτρεψε τους συναδέλφους της και τις κινηματογραφικές εταιρείες της βιομηχανίας να μποϊκοτάρουν τον οργανισμό εάν δεν κάνει άμεσα σημαντικές εσωτερικές αλλαγές. Η 36χρονη αποκάλυψε ότι αντιμετώπισε “σεξιστικές ερωτήσεις και σχόλια από ορισμένα μέλη της HFPA που ουσιαστικά έκαναν δυσδιάκριτα τα όρια με τη σεξουαλική παρενόχληση”.

https://twitter.com/hashtag/ChangeIsGolden?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ο συμπρωταγωνιστής της στους Εκδικητές, Μαρκ Ράφαλο, συμφώνησε μαζί της, γράφοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις της HFPA ήταν “αποθαρρυντικές” σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

https://twitter.com/hashtag/ChangeIsGolden?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι πλατφόρμες του Netflix και της Amazon δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να συνεργάζομαι με την HFPA μέχρι να προχωρήσει περαιτέρω με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια. Ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix Τεντ Σαράντος δήλωσε ότι θέτει τη σχέση τους σε αναμονή “μέχρι να γίνουν πιο ουσιαστικές αλλαγές”.

https://twitter.com/nbc?ref_src=twsrc%5Etfw

Με τις κατηγορίες για αντιεπαγγελματικό χαρακτήρα, ηθικές ατασθαλίες και φερόμενη οικονομική διαφθορά το NBC ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει φέτος τις Χρυσές Σφαίρες μετά από το μποϊκοτάζ από Warner Bros, Netflix, Amazon. Ακόμα και ο Τομ Κρουζ συμμετέχει στο μποϊκοτάζ.

Εδώ είναι η επίσημη δήλωση από το NBC (μέσω του Variety):

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η HFPA έχει δεσμευθεί για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, η αλλαγή αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνο και εργασία και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η HFPA χρειάζεται χρόνο για να το κάνει σωστά. Ως εκ τούτου, το NBC δεν θα προβάλει τις Χρυσές Σφαίρες του 2022. Υποθέτοντας ότι ο οργανισμός εκτελεί το σχέδιό του, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταδώσει την εκπομπή τον Ιανουάριο του 2023”. 

Τι σημαίνει αυτό για τις Χρυσές Σφαίρες; Είναι σαφές ότι, χωρίς ένα δίκτυο να μεταδώσει την τελετή, το ενδιαφέρον για τα θα μειωθεί σημαντικά. Ουσιαστικά, κανείς δεν θα μιλάει για τις Χρυσές Σφαίρες. To cancel culture στα καλύτερα του.