Ένα κόκκινο σημειωματάριο με φωτογραφίες, χειρόγραφες σημειώσεις, χρωματιστά χαρτάκια, ραβασάκια – μια οικιακή και απολύτως προσωπική «αρχαιολογία», κειμήλια αληθινής, βιωμένης ζωής τα οποία αφηγούνται όσα έχουν περάσει και ίσως δεν ξανάρθουν. Και μετά ένας στίχος: «Θα βάλω Netflix και θα πεθάνω», διότι ακόμα και τα «δράματα» (όχι μόνο στην καραντίνα, αλλά και νωρίτερα) έχουν πάψει να έχουν εξτραβαγκάντ σκηνογραφία και μένουν υποφωτισμένα από το χλωμό φως μιας 15άρας οθόνης, ενώ από μακριά ακούγεται η γάργαρη φωνή ενός Ισπανόφωνου πρωταγωνιστή σε μια σειρά που δεν είχες κανένα λόγο να δεις και θες καποιος να σου πει «σβήνω να αστέρια για να ξημερώσει».

«Ο κόσμος σου», το νέο τραγούδι της Νεφέλης Φασούλη που κυκλοφορεί εδώ και λίγες ώρες, είναι το δεύτερο και τελευταίο single από το πρώτο της album με τον ίδιο τίτλο που θα κυκλοφορήσει στις 11 Ιουνίου από τη United We fly. Οι στίχοι ανήκουν στο Φοίβο Δεληβοριά, ενώ τη σκηνοθεσία του video clip ανέλαβε ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης).

«Το κομμάτι μου το έστειλε ο Φοίβος στις αρχές του φθινοπώρου, μόλις που είχαμε επιστρέψει από τις διακοπές. Βρεθήκαμε, το τραγουδήσαμε αμέσως και καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι το τραγούδι που θα δώσει τον τόνο στο δίσκο και φυσικά το όνομά του», λέει η Νεφέλη

«Ο Κόσμος σου» είναι η ιστορία ενός χωρισμού ή μάλλον η ιστορία μιας εξορίας από αναμνήσεις, βόλτες, γεύσεις και εφαρμογές. Ένα τραγούδι «που έχει μετανιώσει γι’ αυτά που είπε», όπως διαβάζουμε στο description στο κανάλι της United We Fly.

«Μες στο δωμάτιο το ίδιο θέμα. Κάθε ειδοποίηση είναι ψέμα». Μια ιστορία σπιτικά και χειροποίητα σπαρακτική, αλλά και με μια τρυφερότητα μαζί. «Είναι η κιθάρα που το κάνει να έχει μια αίσθηση οικειότητας. Στην αρχή θα ήταν μόνο μία, έπειτα προστέθηκε και μία ακόμα. Και στο τέλος, έρχεται το πιάνο του Κωστή Χριστοδούλου -είναι τρεις μόνο νότες. Ένα πιανάκι, τρεις νότες, αλλά μόλις τις άκουσα στο studio έβαλα τα κλάματα», θυμάται.

Στο βίντεο κλιπ βλέπουμε τη Νεφέλη να φορά τεράστια γυαλιά μυωπίας (μια σταθερή αναφορά της εικονογραφίας του Βούλγαρη) και να περιπλανάται μόνη στην πόλη ή να περνά αυτές τις στιγμές που μοιάζουν ατελείωτες σε ένα άδειο διαμέρισμα. Όπως εξηγεί η τραγουδίστρια, «από την αρχή η ιδέα μας ήταν αυτό το video clip να έχει τη μορφή μιας ταινίας μικρού μήκους, διότι και το τραγούδι μιλάει στην ουσία για ένα ταξίδι. Αυτό το ταξίδι θέλαμε να οπτικοποιήσουμε». Η συνεργασία με τον Αλέξανδρο Βούλγαρη προέκυψε αβίαστα. «Πιστεύαμε ότι θα του ταίριαζε να το κάνει. Του στείλαμε το τραγούδι και ενθουσιάστηκε. Το αγαπήσαμε και οι δύο αμέσως αυτό το κομμάτι και συμφωνήσαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει».

Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά πλάνα εναλλάσσονται με αναλογικές φωτογραφίες, ενώ το στοιχείο που καθιστά συνεκτική την οπτική αφήγηση είναι ένα κόκκινο σημειωματάριο γεμάτο χειρόγραφες σημειώσεις. «Το σημειωματάριο είναι αληθινό, ανήκει στην art director του video clip, τη Μυρτώ Τζήμα», αποκαλύπτει η Νεφέλη και εξηγεί ότι ίσως για αυτό έδεσε τόσο αρμονικά επειδή είναι ένα αντικείμενο που δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς των γυρισμάτων, αλλά για τις αληθινές ανάγκες ενός πραγματικού ανθρώπου. Οι σημειώσεις, συνεχίζει, ανήκουν στον Αλέξανδρο, είναι κομμάτι του σεναρίου, και τις έχει γράψει εκείνη πάνω στο χαρτί».

α γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν πριν από 1,5 περίπου μήνα. «Ο Αλέξανδρος με την κάμερα και η Μυρτώ με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή για να βγάζει όλες αυτές τις φωτογραφίες που βλέπετε στο video clip». Όλοι οι συντελεστές έκαναν μια μεγάλη βόλτα.  Ξεκίνησαν από τη Νεάπολη, βγήκαν στην Αλεξάνδρας, ανέβηκαν Λυκαβηττό και μετά καταλήξαν πάλι στη Νεάπολη για να φτάσουν στο διαμέρισμα, όπου έγιναν τα εσωτερικά γυρίσματα. «Δυστυχώς λόγω COVID-19», σημειώνει η Νεφέλη, «πολλά στάδια της δημιουργίας του video έγιναν αναγκαστικά εξ αποστάσεως. Δεν είχαμε τη δυνατότητα για πολλές συναντήσεις. Είναι κάτι που το στερηθήκαμε».

Το κομμάτι δεν το έχει τραγουδήσει ποτέ έως τώρα live. «Ναι, ανυπομονώ να το κάνω, αν και το άγχος θα είναι μεγάλο γιατί θα πρόκειται για ένα κομμάτι που ήδη έχει κυκλοφορήσει, που θα δίνει το όνομα του δίσκου και ο κόσμος θα το ξέρει και θα περιμένει να το ακούσει».

«Ο κόσμος σου» σβήνει με τη Νεφέλη να σιγουτραγουδά ακαπέλα, απαλά και καθησυχαστικά. Λες και όλο το προηγούμενο κομμάτι ήταν ένα κακό όνειρο που, πάει τώρα, πέρασε.