Την Αγγελική Μανουσάκη την έχουμε συνδέσει με τα ζώδια, γιατί έτσι ήθελε. Συστήνοντας την παντρεμένη με το ταμπού ενασχόληση με την αστρολογία στο κοινό του Instagram είναι εκείνη η περσόνα που νιώθεις όσο οικεία χρειάζεται για να πετάξεις την ερώτηση “ταιριάζει ο Σκορπιός με τον Παρθένο;” στο dm της και να περιμένεις μια απάντηση, που θα σου έδινε μόνο εκείνη η κουλ, σοφή φίλη που νιώθεις πως -με έναν παράξενο τρόπο- ξέρει τα πάντα. 

Μιλήσαμε μαζί της για τα ζωδιακά memes, για το Instagram και την ταμπέλα της «influencer”, για τις καραντίνες, τα “γκομενικά”, τα podcast και τέλος, τα ζώδια ΣΑΣ. 

Η αφετηρία του ζωδιακού της ταξιδιού στα social media

“Ξεκίνησα από ένα αστείο, μια φαρσοκωμωδία βασικά. Είχα ανέβει Θεσσαλονίκη για έναν γκόμενο, ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Μένοντας στο σπίτι μιας φίλης, και έχοντας μείνει στο διαβάστηκε, ανοίγω τηλεόραση και ακούω την Άση Μπήλιου να λέει πως είναι μιλάει για ερωτική εύνοια στους Αιγόκερους. Αιγόκερως εγώ, να έχω αλλάξει νομό για έναν τύπο που ήταν άφαντος. Καμία επαφή δηλαδή. Ανεβάζω δυο τρία στόρι στο Instagram κάνοντας αναπαράσταση αστρολόγου, μιλώντας καυστικά για τα ζώδια. Όλο αυτό πήρε πολύ απήχηση από το πουθενά. Μετά ήρθε το Κασσέτα, έκανα YouTube, το οποίο δεν πήγε και τόσο καλά.

Και κάποια στιγμή, ενώ έχω κάνει μια σχέση, τρίμηνη, ο τύπος με χωρίζει και το φέρω πολύ βαρέως. Σκρολάροντας απογοητευμένη, έβλεπα συνεχώς memes με ζώδια που όμως ήταν όλα στα αγγλικά. Μέσα στην κατάθλιψη, βλέπω μια φωτογραφία της Μπίλι Άιλις που ήταν τέλεια για meme και έκανα το πρώτο μου meme, στα ελληνικά, το οποίο είχε τρομερή απήχηση. Από εκεί και μετά το πράγμα πήρε τον δρόμο του. Πλέον δεν μιλάω για ζώδια μόνο εμπειρικά, αλλά τη σπουδάζω την αστρολογία”.

Η εμβάθυνση στην αστρολογία και η ερώτηση «πιστεύεις στα ζώδια;»

“Πάντα με προβλημάτιζαν τα μεταφυσικά, οι θρησκείες. Θυμάμαι ότι ήμουν στο δημοτικό με είχε ιντριγκάρει ο ινδουισμός. Από τύψεις και απουσία τόσου σθένους δεν τον ασπάστηκα. Η πιο ηλίθια ερώτηση που μπορείς να μου κάνεις είναι αν πιστεύω στα ζώδια. Τι είναι τα ζώδια για να τα πιστέψω; Ο Χριστός; Τα ζώδια είναι μια γλώσσα που κάποιοι τη μιλάμε και άλλοι όχι. Είναι ένας τρόπος που μπορούμε να εξηγήσουμε κάτι, ένα στοιχείο της προσωπικότητας.

Συχνά περνάω μικρές αμφισβητήσεις. Εκεί που κάθομαι σκέφτομαι «τι μαλακίες ποστάρω πάλι;». Το παθαίνω αυτό σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όταν περνάω ερωτικές απογοητεύσεις και τέτοια. Αλλά και πάλι νιώθω πως αν πάψω να με αμφισβητώ και να καταρρίπτω τα όσα ξέρω, θα πάψω και να εξελίσσομαι.”

Τα ζωδιακά memes που έχουν πλέον κατακλύσει το Instagram

“Γενικά τα memes προκαλούν ταύτιση. Νομίζω ότι αυτή η απενοχοποίηση της αστρολογίας οφείλεται σε εμένα, στην Ελλάδα. Στο νεανικό κοινό τα απενοχοποίησα εντελώς και σιγά σιγά έγινε το θέμα πιο οικείο. Εννοείται πως δεν θα το είχα καταφέρει αν δεν είχε λάβει αποδοχή από άλλους influencers, αν δεν υπήρχε μια Σούπερ Κική να ποστάρει τα memes μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ράπερς που για κάποιο παράξενο λόγο με στήριξαν. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό, αλλά έγινε, και θέλω πολύ να τους ευχαριστήσω.”

Τα «γκομενικά» και η «ανθρωπίλα» που έχουν πια μπει με ακομπλεξάριστο τρόπο στον δημόσιο διάλογο

“Αυτό το κάνουμε και εγώ και η Κικη και ο Κατινάκης. Λέμε ‘με άφησε στο διαβάστηκε, έλα που δεν το έχεις πάθει και εσύ΄’. Αυτό δεν συνέβαινε παλιά γιατί ο Έλληνας είναι ψιλομύτης. Το νορμάλ είναι να έχεις κιλά νορμάλ είναι και να μην έχεις κιλά, νορμάλ είναι να έχεις γκόμενους, νορμάλ είναι και να μην έχεις γκόμενους, νορμάλ είναι να ασχολείσαι με το σώμα σου, νορμάλ είναι και να μην ασχολείσαι με το σώμα σου. Όλα είναι μέσα στη ζωή, μαζί με τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες. 

Δεν με ενοχλεί το στυλιζαρισμένο αποτέλεσμα στο Instagram. Θα κάνω follow την τέλεια, πανέμορφη τύπισσα, θα αγοράσω αυτά που διαφημίζει, αλλά θα με ενοχλήσει όταν πάει να το παίξει αστεία με κλεμμένα αστεία, δικά μου ή της Κικής. Είναι ενοχλητική η έλλειψη αυθεντικότητας, με κλεμμένα αστεία.”

Το ghosting που έχει γίνει το νέο «νορμάλ»

“Κάθε φορά που μου κάνουν ghosting σκέφτομαι πως εγώ φταίω. Δεν έβλεπα εξαρχής ότι δεν κολλάγαμε; Χάλασα την αλυσίδα και θα τον πάρει η επόμενη ακόμα πιο μαλάκα. Πού είναι ο έρωτας ρε παιδιά; 

Μια φορά προσπάθησα να το κάνω, το είδα σαν δουλειά, σαν πείραμα. Τελικά, με πλημμύρισαν τύψεις και ενοχές και κατέληξα να στέλνω ένα μήνυμα κατεβατό με εξηγήσεις και συγνώμες. Μου βγήκε η ανάγκη. Πλέον δε με προβληματίζει το ghosting σαν ghosting, με προβληματίζει η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αδυναμία του άλλου να νιώσει τύψεις.”

Οι καραντίνες

“Δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου και εκφράζω καθαρά προσωπική άποψη. Για εμένα υπήρξε μόνο πρώτη καραντίνα. Έχει χαθεί ο σεβασμός μου για τη διαχείριση από το καλοκαίρι και μετά, με τον τουρισμό να ανοίγει, με το κλείσιμο από τις 9 χωρίς κανέναν προφανή λόγο, με Ικαρίες και μοτοκρός. Δεν κρίνω μπορεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να έγιναν τα απαραίτητα τεστ, αλλά επειδή εγώ ούτε Ικαρία πήγα, ούτε μοτοκρός έκανα, με ενοχλεί.”

Η ταυτότητα της «influencer”

“Κομπιάζω πριν μπω ότι είμαι influencer. Ντρέπομαι να την πω αυτή τη λέξη. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να επηρεαστεί από εμένα. Μπορεί να γελάσει με μένα, μπορεί να με κάνει παρέα. Μπορεί να επηρεάζω άθελα μου αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος. Δεν νιώθω influencer, νιώθω entertainer.”

Τα podcast είναι το νέο YouTube

“Δεν τα πίστευα καθόλου στην αρχή, αλλά τώρα συνειδητοποιώ πως είναι το νέο YouTube, για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί το YouTube δεν είναι mobile friendly. Τα podcasts τα βάζεις απλώς στα ακουστικά σου ή τα αφήνεις να παίζουν όσο εσύ κάνεις άλλα πράγματα. Είμαι στο Pod.gr, τρίτη με την Κική και τον Κατινάκη πρώτους, και έχω βάλει στόχο να πάω τουλάχιστον στο νούμερο δύο. Έτσι από πείσμα.”

Το φλερτ με την τηλεόραση

“Τηλεοπτικά δεν μπορώ να δουλέψω γιατί δεν έχω ακόμα πτυχίο και δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Οι άνθρωποι της τηλεόρασης δεν καταλαβαίνουν ότι ο νέος κόσμος ζητάει αυτό που κάνω και όχι προβλέψεις. Σε επίπεδο τηλεόρασης, ιδανικά θα ήθελα μια εκπομπή με την Κική και τον Κατινάκη, να έχω εγώ τη στήλη με τα ζώδια, αλλά δεν είναι έτοιμη η τηλεόραση για αυτό.”

Επόμενα σχέδια

“Είχα την ιδέα για ένα βιβλίο με Thank You, Next ιστορίες με ζώδια είχε, αλλά τελικά θα γίνει ένθετο σε περιοδικό, τύπου σούπερ Κατερίνα, με αυτήν ακριβώς την αισθητική. Θέλω να πιστεύω ότι θα βγει μέχρι τον Νοέμβριο. Επίσης, από μικρή ήθελα να γίνω ηθοποιός και τώρα με έχει ανακαλύψει ένας σκηνοθέτης που θέλει να με κάνει ηθοποιό. Το λέω δημόσια, γιατί θέλω να τον δεσμεύσω. Άλλος στόχος είναι το να αδυνατίσω, αλλά αυτόν τον έχω παρατήσει από το 2012.”

Το body shaming

“Μου έτυχε, μετά από ένα στόρι μου, μια κοπέλα να μου στείλει πως αν χάσω κάνα κιλό θα βρω γκόμενο, «με αγάπη». Γενικά, από τότε που εγώ η ίδια αποδέχτηκα τα κιλά μου δε μου έχει συμβεί. Αυτά τα σχόλια τα κόβεις μαχαίρι. Από την αρχή.”

Διάλειμμα για ζώδια από τη Μανουσάκη

“Αν είσαι Κριός, μη γαυγίζεις.

Αν είσαι Ταύρος, σταμάτα ό,τι κάνεις. Έχεις ξεχάσει το φως του μπάνιου ανοιχτό. 

Αν είσαι Δίδυμος, μας τα ‘παν κι άλλοι. 

Αν είσαι Καρκίνος, κρίμα. 

Αν είσαι Λέων, η γη κινείται γύρω από τον εαυτός της και γύρω από τον ήλιο. όχι γύρω από εσένα. 

Αν είσαι Παρθένος, για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση. Εσύ πώς εξηγείς την τόση μιζέρια σου;

Αν είσαι Ζυγός, αν η τοξικότητα είχε ζώδιο θα ήταν Ζυγός. 

Αν είσαι Σκορπιός, σε συμπαθώ, αλλά οφείλω να σε βρίζω. 

Αν είσαι Τοξότης, η επιπολαιότητα θα σε φάει. Έχει και η τύχη όριο. 

Αν είσαι Αιγόκερως, σιγά εσύ…

Αν είσαι Υδροχόος, σε κάθε ανάβαση, υπάρχει και μια πτώση, και συνήθως είναι ανώμαλη. 

Αν είσαι Ιχθύς, πες μας πώς τα καταφέρνεις και περνάει πάντα το δικό σου.”