Δαντελένια νυφικά, ρούχα για κοριτσάκια, αυτοσχέδια πασαρέλα. Οι προφύγισσες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι Βόλβης έδειξαν την τέχνη τους και έφεραν κάτι από την πατρίδα τους σε ένα ρούχο. Έβαλαν κραγιόν κάτω από τις μάσκες, χτένισαν τα μαλλιά τους κάτω από τις μαντίλες τους και έβαψαν περίτεχνα τα μάτια τους.  Άλλωστε, ήταν μια ευκαιρία για γιορτή για τις γυναίκες αυτές, οι οποίες υποδέχθηκαν τον κόσμο με εδέσματα που μαγείρεψαν και χόρεψαν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Ανάμεσά τους πόζαρε ως μοντέλο, φορώντας ένα μίνι και εξώπλατο νυφικό που έραψαν, η Ηλιάνα Καρβέλα, υπεύθυνη του χώρου γυναικών, η οποία, μέσω του SolidarityNow, στήριξε όλη τη προσπάθεια των γυναικών του camp να δημιουργήσουν διαπολιτισμικά ρούχα.

https://twitter.com/hashtag/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η επίδειξη μόδας διοργανώθηκε, με όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την COVID-19, στον ασφαλή χώρο για τις γυναίκες (Female Friendly Space – FFS) που λειτουργεί στη δομή το SolidarityNow των γυναικών του camp να δημιουργήσουν διαπολιτισμικά ρούχα.”Όλες οι γυναίκες ράβουν, είναι ένα κομμάτι εμπειρικό που έχουν από τις χώρες τους. Ξεκινήσαμε λοιπόν εδώ και ενάμιση χρόνο με ραπτομηχανές, με τις οποίες ράβαμε ρουχαλάκια για τα παιδιά, κάναμε μπαλώματα, επιδιορθώσεις. Όταν άρχισε η καραντίνα, ράβαμε ακόμη πιο πολύ, φτιάξαμε μάσκες για όλο τον πληθυσμό και μετά αποφασίσαμε να κάνουμε το project αυτό που δουλεύεται εδώ και 7 μήνες”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος της παιδικής προστασίας Μυρτώ Προδρομίδου.

Ο χώρος γυναικών στο Βαγιοχώρι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» που υλοποιείται από το SolidarityNow σε συνεργασία με τη UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις λειτουργούν και σε 13 άλλες ανοιχτές δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, με βασικούς πυλώνες την παιδική προστασία και τη μη τυπική εκπαίδευση.

Σημαντικό κομμάτι της παρέμβασης είναι ο ασφαλής χώρος για τις γυναίκες (Female Friendly Space- FFS), μέσω του οποίου υλοποιήθηκε και η δράση με το fashion show.

“Είναι ένας χώρος όπου γυναίκες και κορίτσια μπορούν να έρθουν ελεύθερα και να περάσουν τον χρόνο τους μακριά από τα άγχη και τις πιέσεις που μπορεί να βιώνουν σε μία δομή φιλοξενίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέρος που θα είναι το ασφαλές σημείο της γυναίκας, θα κάνει δραστηριότητες, θα περάσει τον χρόνο της δημιουργικά και ελεύθερα, θα πιει ένα τσάι και θα εκμυστηρευθεί κάτι που την απασχολεί», ξεκαθαρίζει η συντονίστρια του προγράμματος Μυρτώ Προδρομίδου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ