Η φράση «θέλω μια πίτσα» έχει μετατραπεί σε σύνθημα για τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ιταλία που καλούν την αστυνομία. πρακτικά εκφράζουν την ανάγκη τους για μια πίτσα στον αστυνομικό που τους απαντά στην κλήση και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τον Αύγουστο του 2020 μια 35χρονη γυναίκα κάλεσε την αστυνομία και προσποιήθηκε πως παραγγέλνει πίτσα ώστε να σώσει τον εαυτό της από τον κακοποιητικό σύντροφό της. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε και έστειλε αστυνομικούς στο σπίτι της, για να παραδώσουν την «παραγγελία» της. Ο σύντροφός της συνελήφθη και εκείνη είναι ασφαλής.  

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους τρόπους οι οποίοι έχουν μπει στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας μεταξύ συντρόφων και συζύγων. Το σύνθημα με την πίτσα ήδη έχει μπει σε εφαρμογή στο Τορίνο και στο Μιλάνο, καθώς και σε άλλες ιταλικές πόλεις.

https://twitter.com/hashtag/giornatacontrolaviolenzasulledonne?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η πίτσα, η σπεσιαλιτέ των Ιταλών, έχει πια μετατραπεί σε παρασύνθημα αλλά και πολύτιμο σύμμαχο των γυναικών. Όλο και περισσότερες Ιταλές τηλεφωνούν στην αστυνομία ζητώντας βοήθεια με έναν διαφορετικό τρόπο, ακόμα και αν ο σύντροφος-κακοποιητής τους βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους. Κάτι σαν τη μάσκα 19.

«Θα ήθελα μια πίτσα», δηλώνουν στον αστυνομικό που τους απαντά, και τότε εκείνος τις ρωτά αν είναι ασφαλείς. Αν απαντήσουν όχι, δίνουν τη διεύθυνση της κατοικίας τους, για να παραδοθεί η υποτιθέμενη πίτσα και μετά από λίγα λεπτά, αστυνομικοί φτάνουν στο σπίτι για να προσφέρουν βοήθεια.

Ιταλοί σχολιαστές τονίζουν πως κάθε νέος, ευρηματικός τρόπος είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτος για να μπορέσει η σωματική ή/και ψυχολογική βία σε βάρος των γυναικών να περιοριστεί. Τους τελευταίους μήνες, και η Ιταλία παρουσιάζει νέα αυξητική τάση σε τέτοια περιστατικά βίας κατά γυναικών, καθώς και γυναικοκτονίες. Ας γίνει η πίτσα όπλο υπέρ κάθε γυναίκας.